8-Daagse reis Roemenië - Thuis bij Dracula
v.a. € 995,00 p.p.

8-Daagse reis Roemenië - Thuis bij Dracula

Reis mee door het thuisland van de legendarische graaf Dracula, Roemenië. Ruim 120 jaar nadat de Ierse auteur Bram Stoker zijn verhaal over Dracula uitbracht, kunt u nu ontdekken waar de bekendste vampier wereldwijd woonde. Het verhaal gaat over graaf Dracula, een aristocratische vampier uit Transsylvanië. Dankzij het boek en verfilmingen groeide Dracula uit tot de wereldwijd meest bekende vampier. Tijdens deze rondreis door Roemenië, reist u in de voetsporen van het verhaal van deze legendarische graaf. Volgens sommigen is het personage gebaseerd op Vlad Dracula, de 15e-eeuwse vorst van Walachije. Wat denkt u?

9 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Heen-/terugvlucht vanaf Brussel met Tarom of gelijkwaardige IATA-luchtvaartmaatschappij
• Transfers van de luchthaven naar het hotel en v.v.
• Zeer deskundige lokale Engelssprekende gids
• Overnachtingen in comfortabele 3- en 4-sterrenhotels op basis van logies/ontbijt
• Verzorging o.b.v. halfpension
• Alle vervoer ter plaatse met airco
• Alle excursies zoals omschreven inclusief alle entreegelden
• Luchthavenbelastingen en toeslagen
 
Exclusief
• Reserveringskosten
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via Sovjet Reizen.
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
 
Bijzonderheden
• Alle prijzen zijn per persoon op basis van 2 personen
• Verlenging mogelijk, neem contact op met één van onze medewerkers voor meer informatie
• Gegarandeerd vertrek in internationaal gezelschap
Dag 1 – Boekarest
Vandaag vertrekt u naar Boekarest, de hoofdstad van Roemenië. Na ontvangst door onze vertegenwoordiger volgt de transfer naar het hotel. De namiddag is ter vrije besteding. In de avond maakt u kennis met uw medereizigers. Diner en overnachting in Boekarest.
 
Dag 2 – Boekarest – Sinaia – Predeal
Aan het einde van de morgen rijden we naar Sinaia, waar we het gelijknamige klooster zullen bezoeken alsook het kasteel van Peles. Deze zomerresidentie van de Koninklijke familie valt op door haar diversiteit aan stijlen en werd in 1875 gebouwd in opdracht van Koning Carol I. Het interieur en de grote kunst- en wapencollectie zijn uniek te noemen. Niet ver hiervandaan ligt het klooster van Sinaia, gebouwd door orthodoxe monniken die afkomstig waren van het Sinaï-schiereiland. We vervolgen onze weg naar Predeal. Overnachting in het hotel.
 
Dag 3 – Predeal – Bran – Rasnov – Premjer – Harman – Predeal
Vandaag rijden we naar Bran, bekend van het “kasteel van Dracula”, een middeleeuws kasteel waar wij een bezoek aan zullen brengen. Hoewel dit kasteel van oorsprong is gebouwd ter verdediging tegen de invallen van vijanden waaronder o.a. de Ottomaanse Turken, is het later door Koningin Maria omgedoopt tot het zomerverblijf van de Koninklijke familie en dient tegenwoordig als museum. We rijden verder naar het slot van  Rosenau. Dit verdedigingswerk werd  gebouwd door de Duitse ridderorde in 1215. Belangrijke bezienswaardigheden zijn een groot aantal huizen, stallen en de ruïne van een kleine kerk. Door naar Premjer en Harman waar we de twee belangrijke vestingkerken zullen bezoeken. De vestingkerk van Premjer is maar liefst 50 maal in zijn 500 jarig bestaan aangevallen. Daarna rijden we weer terug naar ons hotel in Predeal voor de overnachting. 
 
Dag 4 – Predeal – Sibiu – Predeal
Na het ontbijt gaan we op pad naar Sibiu. Deze stad staat bekend als stad van cultuur, gevormd door de eeuwenoude tradities van verschillende volkeren, wat één van de belangrijkste redenen was om uitgeroepen te worden tot culturele hoofdstad van Europa in 2007. De meeste gebouwen, pleinen, torens en bastions van de stad getuigen van een geschiedenis die tot acht eeuwen terug gaat toen de Duitstalige kolonisten de stad hebben gesticht. We maken kennis met de handels- en ambachtshuizen, het stadsplein, de Raadstoren, de Evangelische kerk en de “Leugenaars brug”. Het uit 1859 stammende bouwwerk is de eerste gietijzeren liggende brug in Zuidoost-Europa en is in Roemenië zeer populair, in de volksmond zo genoemd omdat deze naar verluidt instort zodra een leugenaar de brug betreedt. Overnachting in Predeal.
 
Dag 5 – Predeal – Brasov – Predeal
Vandaag staat een dagtocht richting Brasov, voorheen Kronstadt, gepland. Brasov werd in de 13e eeuw door de Duitse Orde gesticht als de stad Kronstadt, op uitnodiging van de Koning van Hongarije om een versterkte stad te bouwen tegen de invallen van de Tataren en Turken. Tot het einde van de 19e eeuw vormden de Saksen de meerderheid van de bevolking. Na aankomst maken we een wandeling door het historische centrum. Tijdens deze stadswandeling zien we o.a. de Zwarte kerk die zijn naam dankt aan de zwartgeblakerde muren als gevolg van een grote brand. Zeer fraai en gezellig is het stadsplein en vele andere prachtige barokke gebouwen die de oude stad sieren. Overnachting in Predeal.
 
Dag 6 – Predeal – Sighisoara – Predeal
Vandaag rijden we naar Sighisoara. Sighisoara is de best bewaarde en nog steeds bewoonde vroegmiddeleeuwse stad van Europa en is daarom een beroemde historische bestemming die ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het belangrijkste herkenningspunt van Sighisoara is de 64 meter hoge klokkentoren, die werd gebouwd in 1556 en een museum voor lokale geschiedenis herbergt. Het historische centrum van Sighisoara wordt omringd door vestingwerken en torens van de citadel gebouwd door Saksen in de 12de eeuw. Er is ook een klein wapenmuseum en een martelgalerij. Ook bezoeken we het geboortehuis van graaf Vlad de Spietser, oftewel Dracula. Overnachting in Predeal.
 
Dag 7 – Predeal – Boekarest
We vervolgen onze reis richting Boekarest. Het stadsbeeld van Boekarest wordt gekenmerkt door haar talloze klassieke gebouwen en indrukwekkende bouwwerken zoals het Parlementspaleis. Tijdens de stadstour komen we langs alle hoogtepunten van de stad. Het revolutieplein waar de dictator Ceausescu zijn laatste rede hield, het historische stadscentrum en o.a. de kathedraal van het Patriarchaat van Roemenië. Ook zien we de triomfboog, het voormalig nationaal theater, het concerthuis, de Cretulescu-kerk, Hanul lui Manuc (karavanserai), het Parlementspaleis en de Militaire Academie. In de oude stad bezoeken we de oude residentie van Vlad Tepes. Ter afsluiting van deze reis genieten we in de  avond van een feestelijk diner met folklore-programma in Restaurant "Pescarus". Overnachting in Boekarest. 
 
Dag 8 – Boekarest
Vandaag volgt de transfer naar de luchthaven.
Tijdens uw 8-Daagse reis Roemenië - Thuis bij Dracula verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Boekarest - Hotel Razvan

Hotel Razvan

Dit 3-sterrenhotel is op slechts 2 km van de oude binnenstad gelegen. 

 

Faciliteiten:

U kunt voor het ontbijt terecht in het Reddo restaurant. In het Rooftop restaurant kunt u de hele dag door genieten van Roemeense en internationale gerechten. Dit restaurant bidt een panoramisch uitzicht op de stad. Gratis parkeergelegenheid en wifi is beschikbaar. 

 

Kamers:

De kamers zijn gevestigd in een modern gebouw en bieden stijlvol design en zijn voorzien van een flatscreen-tv, een minibar en airconditioning. De badkamer beschikt over een haardroger. 

Predeal - Hotel Piemonte

Hotel Piemonte

Dit 4-sterrenhotel is gunstig gelegen in de toeristische badplaats Predeal niet ver van Brasov.

 

Faciliteiten:

Het hotel biedt een klassiek restaurant met traditionele Roemeense en internationale gerechten. Voor een drankje kunt u terecht in de cocktailbar. Het hotel beidt gratis wifi en gratis parkeergelegenheid.

 

Kamers:

De kamers zijn comfortabel ingericht en voorzien van een flatscreen-tv en een bureau. De badkamer beschikt over een haardroger. 

Algemeen
Roemenië is een echt Balkanland met veel Byzantijnse, Romeinse en Turkse invloeden. Tot 1965 heette Roemenië "Volksrepubliek Roemenië". In dat jaar werd de naam van de staat officieel veranderd in Republica Sosialista Romania, hetgeen te vertalen is als Socialistisch Republiek Romania. Sinds 1990 is Republica Romania de officiële naam van de republiek. Roemenië is een land vol charme, historie en legendes. Het traditionele Roemeense leven in combinatie met het moderne Europese leven maakt het land zo divers. Roemenië is altijd beïnvloed geweest door omliggende machtige staten, maar heeft zijn eigen identiteit gelukkig weten te behouden. 
 
Ligging
Roemenië is een republiek in Zuidoost-Europa. De totale oppervlakte is 237.500 vierkante kilometer. Roemenië grenst in het noorden en zuiden aan Oekraïne, in het noordoosten aan Moldavië, in het zuiden aan Bulgarije en zuidwesten aan Servië en Hongarije. Ongeveer tweederde van de grens bestaat uit water: de Donau als natuurlijke begrenzing met Bulgarije, de Prut met Moldavië, de Tisza met Oekraïne en de Zwarte Zee in het oosten. 
 
Klimaat
Roemenië kent een gematigd landklimaat met de kenmerken van een overgangsklimaat. De gemiddelde jaartemperatuur is ongeveer 11 graden zowel aan de kust als in het zuiden van het land. De totale hoeveelheid neerslag bedraagt niet meer dan circa 700 mm per jaar.
 
Uit het voorgaande blijkt al dat ook voor Roemenië de zomer de beste reistijd is. Boekarest wordt in de zomer en winter aangedaan als stedenbestemming en de Karpaten in winter als wintersportbestemming.
 
Religie
De Roemenen zijn het enige Romaanse volk dat niet katholiek maar orthodox is. De vrijheid van godsdienst is gegarandeerd in de nieuwe grondwet van 1991. De verhouding tussen de kerk en de staat werd al in 1948 geregeld. Onder de communisten werd de Roemeens-orthodoxe kerk toegestaan maar de bezittingen werden wel in 1974 geconfisqueerd. Roemenië telt maar liefst 16 grote en kleine kerkgenootschappen. Ca. 70% van de bevolking behoort tot de Roemeens-orthodoxe kerk en ongeveer 6% is rooms-katholiek of Grieks-katholiek. Kleinere bewegingen zijn de Evangelische Kerk van de Augsburgse Confessie, de lutherse kerk, etc. 
 
Eten en drinken
De Roemeense keuken serveert vooral veel vleesgerechten met weinig groenten. Veel keuze is er vaak niet. De ober vertelt u waar u uit kunt kiezen. Een menukaart is vaak niet voorhanden. Roemenen eten vaak twee keer per dag een warme maaltijd. Als 'lunch' is er soep gevolgd door gegrild of gebraden vlees. U krijgt er frites of rijst bij en een salade. 's Avonds ontbreekt de soep. Kip en vis kunt u er ook prima eten. Bijvoorbeeld een gerecht met zoutwatervis uit de Donaudelta.
 
Het land heeft een lange traditie in wijn maken. Tot de klassieke inheemse wijnen horen de Babeasca, Feteasca, Grasa en de TatAioasa RomAneasca. Aan het begin van de 20e eeuw werden ook druivensoorten uit Frankrijk geïmporteerd, zoals de Riesling, Merlot, Aligote, Sauvignon, Cabernet, Muscat en Chardonnay. De wijngaarden liggen vooral rond de Karpaten. Er wordt in de restaurants zowel rood als wit geschonken tegen zeer betaalbare prijzen. Een lokaal biertje is ook een aanrader.
 
Drinkwater
Het leidingwater is niet geschikt voor consumptie. U kunt het beste flessen mineraalwater kopen. De flessen zijn in verschillende formaten in de winkels verkrijgbaar.
 
Elektriciteit
In Roemenië bedraagt de netspanning 220 volt en kent hetzelfde type stekkers. 
 
Tijdsverschil
In Roemenië is het een uur later dan in de Benelux.
 
Taal
Het Roemeens is een Romaanse taal met Slavische invloeden. Voor mensen die Italiaans spreken, is het zeer goed te begrijpen en ook met kennis van de Franse taal herkent men veel woorden en begrippen.
 
Bagage en kleding
Wat betreft kleding raden we u aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). We vragen u om in uw kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur. Het dragen van korte broeken en T-shirts is hier geen probleem, behalve bij het bezoeken van sommige kloosters en kerken. Bij een bezoek aan een klooster of kerk wordt het op prijs gesteld dat een vrouw een hoofddoekje op doet. Wij adviseren de vrouwen daarom om een sjaal mee te nemen. 
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de bus één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Voor Nederlanders en Belgen is een geldig paspoort of identiteitsbewijs voldoende. Het paspoort dient 3 maanden geldig te zijn na vertrek uit Roemenië. 
 
Fotograferen en filmen
Zorgt u er in ieder geval voor dat u voldoende geheugensticks bij heeft voor uw digitale camera! En natuurlijk hoort ook het laadapparaat voor de camera in uw bagage! Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan. De bevolking laat zich wel fotograferen, maar vraag eerst even om toestemming, dat is wel zo netjes.
 
Geldzaken
De officiële munteenheid is de Roemeense Lei (RON). Op 01-11-19 is 1 euro 4,75 Roemeense Lei. De lei is buiten Roemenië niet te koop. In Roemenië kunt u in veel plaatsen terecht met je pinpas met Maestro- of Cirrus-logo. Het is alleen wel aan te raden om ook voor andere geldbronnen te zorgen als u naar Roemenië gaat. U kunt in Roemenië in toenemende mate terecht met een credit card van American Express, Diners Club, MasterCard en Visa.
 
Fooien
Bij de meeste groepsreizen zal uw reisleiding voorstellen een gezamenlijke fooienpot samen te stellen, zodat u zich gedurende de reis nergens meer zorgen om hoeft te maken. In landen waar we gebruikmaken van plaatselijke reisleiding en chauffeurs, is het de gewoonte dat u uw blijk van waardering voor de geleverde diensten uit in het geven van een fooi. Gidsen, chauffeurs en bedieningspersoneel stellen het op prijs als er een fooi wordt gegeven. Gemiddeld geeft u ongeveer 10% fooi.
 
Gezondheid
Inentingen zijn niet noodzakelijk voor Roemenië. Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Bij ziekenhuisopname direct uw verzekeringsmaatschappij verwittigen zodat zij voor betaling kunnen zorgen. Houd altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand. 
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Openingstijden
De meeste winkels in Roemenië zijn van maandag tot vrijdag over het algemeen geopend van 9.00 tot 17.00 en op zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur, op zondag zijn de meeste winkels gesloten. Veel warenhuizen en grotere winkels sluiten vaak iets later en sommige zijn ook op vrijdag avond geopend. 
 
Post, internet en telefoon
Post: Indien u een kaart of post wenst te versturen vanuit Roemenië, doet het er gemiddeld 3 tot 5 werkdagen over. Wij adviseren om uw post bij het postkantoor in te leveren en hier een priority sticker op te zetten.  
Internet: Veel hotels bieden Wifi aan en er is vaak een 4G netwerk te vinden in de grote steden. 
Telefoon: Vanuit Roemenië kunt u naar Nederland bellen met 0031 – netnummer zonder nul en het abonneenummer. Indien u naar België wenst te bellen is dit 0032 – netnummer zonder nul en het abonneenummer. 
 
Openbaar vervoer
Reizen met het openbaar vervoer is relatief goedkoop, vooral met de trein. Niet alleen de lokale boemeltreinen, maar ook de luxe intercity treinen. U kunt treinkaartjes vooraf bij Sovjet Reizen bestellen, maar het is ook mogelijk om dit ter plaatse te doen. Houdt daarbij wel rekening dat de trein op de gewenste dag kan vol zitten en dat het verstandig is om zeker een dag van te voren een treinkaartje te kopen. De trein is de meest populaire vorm van openbaar vervoer. De beste busdiensten worden door de vervoersbedrijven Normandia en Dacos onderhouden. De streekbussen zijn meestal kleine personenbusjes voor ongeveer 14 personen, maar als het druk is kunnen er makkelijk 25 personen in worden gepropt. Daarom kunt u het beste lange afstandsbussen nemen, mocht u met de bus willen reizen. 
 
Veiligheid
In Roemenië zijn er weinig bijzondere calamiteiten waar u rekening mee dient te houden. U wordt geadviseerd zich te houden aan de Roemeense verkeersregels en wetten. Mocht u een auto huren, houdt hier dan rekening mee. 
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- De kerken van Moldavia
- Het historische centrum van Sighisoara
- Dacische forten van de Orastie bergen
- Horezu klooster
- Houten kerk van Maramures
- Dorpen met versterkte kerken in Transsylvanië
- Donaudelta
 
Nationale feestdagen
De belangrijkste feestdagen van Roemenië zijn: Nieuwjaar (1 januari), De drie koningen (6 januari), Lenteviering (1 maart), Vrouwendag (8 maart), Dag van de Arbeid (1 mei), Pasen, Kinderdag (1 juni), Pinksteren, Maria Hemelvaart (15 augustus), Nationale feestdag (1 december) en kerst. 
 
Belgische ambassade in Boekarest
Boulevard Dacia, 58 Sector II, 020061 Boekarest, tel: +40-212123680
http://romania.diplomatie.belgium.be/nl
 
Roemeense ambassade in Brussel
Gabriellestraat 105, 1180 Ukkel, tel: 02-3452680
http://bruxelles.mae.ro/fr
 
Nederlandse ambassade in Boekarest
8e verdieping, Bulevardul Dimitrie Pompeiu 5-7, Boekarest 077190, tel: +40-212086030
http://romania.nlembassy.org/
 
Roemeense ambassade in Den Haag
Catsheuvel 55, 2517 Den Haag, tel: 070-3541580, http://haga.mae.ro/