8-Daagse groepsreis Roemenië
v.a. € 995,00 p.p.

8-Daagse groepsreis Roemenië

Een vakantie in Roemenië is een kennismaking met een land vol charme, historie en legendes. Het land is altijd beïnvloed geweest door omliggende machtige staten, maar heeft een eigen identiteit. De hoofdstad Boekarest wordt gekenmerkt door veel groen, boulevards en statige gebouwen. Niet voor niets stond de stad in het begin van de 20e eeuw bekend als ‘ Klein Parijs’. Een groot contrast met het soms nog traditionele platteland waar u af en toe nog ossenkarren op de wegen ziet. Tijdens deze rondreis Roemenië ontdekt u levendige, middeleeuwse stadjes, bijzonder gedecoreerde kerken en een mooi, afwisselend landschap.

7 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Heen-/terugvlucht vanaf Brussel met KLM/Tarom of gelijkwaardige IATA-luchtvaartmaatschappij
• Transfers van de luchthaven naar het hotel en v.v.
• Zeer deskundige lokale Engelssprekende gids
• Overnachtingen in comfortabele 3- en 4-sterrenhotels op basis van logies/ontbijt
• Verzorging o.b.v. halfpension
• Alle vervoer ter plaatse met airco
• Alle excursies zoals omschreven inclusief alle entreegelden
• Luchthavenbelastingen en toeslagen
 
Exclusief
• Reserveringskosten
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via Sovjet Reizen.
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
 
Bijzonderheden
• Alle prijzen zijn per persoon op basis van 2 personen
• Verlenging mogelijk, neem contact op met één van onze medewerkers voor meer informatie
• Gegarandeerd vertrek in internationaal gezelschap

 

Dag 1 – Boekarest 
Vertrek naar Boekarest. Na aankomst staat er een vertegenwoordiger van Sovjet Reizen op u te wachten om u naar het hotel te brengen. Diner en overnachting in Boekarest. 
 
Dag 2 – Boekarest – Sibiu – Bazna 
Na een goed ontbijt verlaten we Boekarest en gaan we naar Sibiu. Om deze mooie stad te bereiken volgen we de Olt vallei en rijden over de Rode Torenpas, die  Wallachije verbindt met Transsylvanië. Onderweg bezoeken we het 14e Cozia klooster dat gebouwd is in opdracht van Mircea de Oude en samen met zijn tombe tot de meest waardevolle monumenten van de nationale middeleeuwse architectuur in Roemenië behoort.
Zo op het oog is Sibiu in veel opzichten nog altijd Hermannstadt, de nederzetting die in de 12e eeuw werd gesticht door immigranten uit Nedersaksen. Kleurige middeleeuwse huizen staan gebogen over kleine straatjes en aan het sfeervolle stadsplein staan Duits aandoende gebouwen waaronder het Brukenthal-paleis en de kerk. De vele kleine dakkapelletjes die de huizen sieren, worden de ‘ogen van Sibiu’ genoemd. We zien deze ‘ogen’ tijdens onze stadswandeling waarin we ook de andere monumenten zoals het stadsplein, de Raadstoren, de Evangelische kerk en de “Leugenaars brug” aan doen. Overnachting in Bazna. 
 
Dag 3 – Bazna – Biertan – Sighisoara – Bazna 
Het dorpje Bazna is een prima uitvalsbasis om de omgeving te verkennen.  De regio staat bekend om de weerkerken die hier zeer goed bewaard zijn gebleven.
De laatgotische kerkburcht van Biertan wordt omringd door concentrische muren en geflankeerd door torens.  De kerk met drie schepen werd gebouwd tussen 1493 en 1522 en herbergt prachtig bewaard gebleven renaissancekunstwerken, een kunstig gesneden preekstoel en een deur met mozaïeken. De kerk en de vestingwerken staan samen met de Het schilderachtige centrum van Biertan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. 
De versterkte, middeleeuwse stad Sighisoara behoort tot de best bewaarde steden van Centraal-Europa. De koopmanshuizen, pastelkleurige gebouwen, steegjes en wacht- en kerktorens zijn een lust voor het oog en staan, net als Biertan, als geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Achter de muren van de oude stad schuilt de geschiedenis van Vlad Tepes, de bloeddorstige 15e-eeuwse prins die als inspiratie diende voor Dracula. Zijn geboortehuis en de vele vampiersouvenirs zorgen voor een levendige herinnering.    
In de middag keren we terug naar Bazna, waar we met paard en wagen naar de versterkte kerk in Bonnesdorf (Boian) rijden en deze bezoeken. Overnachting in Bazna.
 
Dag 4 – Bazna – Targu Mures – Campulung  
Deze morgen reizen we verder naar Targu Mures, bekend om zijn bijzonder elegante architectuur waaronder het cultuurpaleis in jugendstil en orthodoxe houten Sint Michaels kerk.  Onze volgende stop is Bistrita, een van de zeven steden van Siebenbürgen, de Duitse naam voor Transsylvanië. Later in de middag bezoeken we het klooster van Moldovita dat in 1532 werd gesticht door Prins Petru Rares, de Prins van Moldavië. De centrale kerk is gedeeltelijk gerestaureerd en heeft indrukwekkende fresco’s uit 1537. De zuidelijke buitenmuur toont de belegering van Constantinopel in 626 onder een Perzische-Avaarse aanval. Interessant details is dat de belegeraars worden afgebeeld in Turkse klederdracht. In het kleine museum van het klooster staat de originele troon van Rares. We rijden verder via de Thihuta Pass naar Campulung, onze eindbestemming van vandaag. Overnachting in Campulung. 
 
Dag 5 – Campulung – Predeal
Na het ontbijt bezoeken we het Voronet klooster, ook wel de Sixtijnse Kapel van het Oosten genoemd. Vanuit hier reizen we verder door een prachtig deel van Roemenië en passeren we de Bicazkloof, een geliefd natuurgebied met prachtige rotsformaties. De kloof is uitgesneden door de Bicazrivier en is 5 km lang met rotswanden die tot een hoogte van 300 meter reiken. Daarnaast herbergt deze kloof meer dan 200 grotten. Langs de weg zitten veel Roemeense en Hongaarse ambachtsmannen die traditionele producten verkopen. We komen aan bij het Rode meer, een uniek stukje natuur. De naam van het meer komt van de rode kleur van het sediment dat door de rivier werd meegebracht. We rijden langs het oostelijke deel van Transsylvanië naar Predeal, waar wij zullen overnachten. 
 
Dag 6 – Predeal – Brasov – Harman – Predeal 
De stad Brasov werd in de 13e eeuw gesticht door de Ridders van de Duitse Orde als de stad Corona en was eeuwenlang een economisch en cultureel centrum voor de Transsylvanische Saksen, die tot de 19e eeuw de meerderheid van de bevolking vormden. Tijdens onze stadswandeling zien we o.a. de Zwarte kerk die zijn naam dankt aan de zwartgeblakerde muren als gevolg van een grote brand. Zeer fraai en gezellig is het stadsplein en vele andere prachtige barokke gebouwen die de oude stad sieren. In de middag reizen we verder naar de vestingkerk van Harman. Sterke muren en bolwerken omringden de kerk en aan de zijkanten werden enorme torens toegevoegd.
Het koor is gebouwd in een vierkante vorm met een gewelf dat op een kruis lijkt. Het was omgeven door twee kapellen, wat de invloed van de cisterciënzerstijl aangeeft. Deze invloed is ook terug te vinden in de nog steeds staande originele ronde ramen met vier lobben in het bovenste deel van de kerk. De versterkte kerk heeft twee kapellen. De zuidkapel is in zijn oorspronkelijke staat bewaard gebleven, terwijl de noordkapel in de 15e eeuw werd herbouwd. Opvallend details is het menselijk gezicht aan de buitenzijde van de kapellen Na dit bezoek keren we terug naar Predeal. 
 
Dag 7 – Predeal – Bran – Sinaia – Boekarest 
Vandaag rijden we verder naar Bran, bekend van het “kasteel van Dracula”, een middeleeuws kasteel waar wij een bezoek aan zullen brengen. Hoewel dit kasteel van oorsprong is gebouwd om de inwoners te verdedigen is het later door koningin Maria omgedoopt tot het zomerverblijf van de koninklijke familie. Verder naar Sinaia, waar we het gelijknamige klooster zullen bezoeken alsook het kasteel van Peles. Deze zomerresidentie van de koninklijke familie valt op door haar diversiteit aan stijlen en werd in 1875 gebouwd in opdracht van Koning Carol I. Het interieur en de grote kunst- en wapencollectie zijn uniek te noemen. In de avond afscheidsdiner in een traditioneel restaurant. Overnachting in Boekarest. 
 
Dag 8 – Boekarest 
Deze morgen maken we een stadstour door de Roemeense hoofdstad. De brede boulevards, monumenten zoals de Triomfboog en Franse invloeden in de architectuur en het culturele leven verklaren waarom Boekarest bekend stond als ‘ Parijs van het Oosten’. We bezoeken de Patriarchale kerk, de zetel van de Roemeens-orthodoxe kerk, het Dorpsmuseum met huizen uit alle delen van Roemenië, en we maken een fotostop bij het Paleis van het Parlement, het op een na grootste gebouw ter wereld (na het Pentagon. Aansluitend transfer naar de luchthaven voor uw terugvlucht. 
 

 

Tijdens uw 8-Daagse groepsreis Roemenië verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Boekarest - Hotel Razvan

Hotel Razvan

Dit 3-sterrenhotel is op slechts 2 km van de oude binnenstad gelegen. 

 

Faciliteiten:

U kunt voor het ontbijt terecht in het Reddo restaurant. In het Rooftop restaurant kunt u de hele dag door genieten van Roemeense en internationale gerechten. Dit restaurant bidt een panoramisch uitzicht op de stad. Gratis parkeergelegenheid en wifi is beschikbaar. 

 

Kamers:

De kamers zijn gevestigd in een modern gebouw en bieden stijlvol design en zijn voorzien van een flatscreen-tv, een minibar en airconditioning. De badkamer beschikt over een haardroger. 

Bazna - Hotel Casa Bazna

Casa Bazna

Dit 3-sterrenhotel ligt aan de oever van een riviertje in het dorp Bazna. 

 

Faciliteiten:

Het hotel beschikt over een restaurant met bar en een buitenzwembad. Het hotel beschikt over gratis parkeergelegenheid en gratis wifi. 

 

Kamers:

Alle kamers zijn klassiek ingericht en voorzien van een kabel-tv. De badkamer beschikt over een haardroger. 

Campulung - Hotel Sandru

Hotel Sandru

Het hotel is gelegen op 1700 meter van de E576 die het noorden van Moldavië en Transsylvanië met elkaar verbindt. Het geeft uitzicht op de legendarische Rarau gebergte. 

 

Faciliteiten:

Het hotel beschikt over een restaurant met bar. Het hotel beschikt over gratis parkeergelegenheid en gratis wifi. 

 

Kamers:

Alle kamers zijn licht ingericht en voorzien van een kabel-tv.

Predeal - Hotel Piemonte

Hotel Piemonte

Dit 4-sterrenhotel is gunstig gelegen in de toeristische badplaats Predeal niet ver van Brasov.

 

Faciliteiten:

Het hotel biedt een klassiek restaurant met traditionele Roemeense en internationale gerechten. Voor een drankje kunt u terecht in de cocktailbar. Het hotel beidt gratis wifi en gratis parkeergelegenheid.

 

Kamers:

De kamers zijn comfortabel ingericht en voorzien van een flatscreen-tv en een bureau. De badkamer beschikt over een haardroger. 

Algemeen
Roemenië is een echt Balkanland met veel Byzantijnse, Romeinse en Turkse invloeden. Tot 1965 heette Roemenië "Volksrepubliek Roemenië". In dat jaar werd de naam van de staat officieel veranderd in Republica Sosialista Romania, hetgeen te vertalen is als Socialistisch Republiek Romania. Sinds 1990 is Republica Romania de officiële naam van de republiek. Roemenië is een land vol charme, historie en legendes. Het traditionele Roemeense leven in combinatie met het moderne Europese leven maakt het land zo divers. Roemenië is altijd beïnvloed geweest door omliggende machtige staten, maar heeft zijn eigen identiteit gelukkig weten te behouden. 
 
Ligging
Roemenië is een republiek in Zuidoost-Europa. De totale oppervlakte is 237.500 vierkante kilometer. Roemenië grenst in het noorden en zuiden aan Oekraïne, in het noordoosten aan Moldavië, in het zuiden aan Bulgarije en zuidwesten aan Servië en Hongarije. Ongeveer tweederde van de grens bestaat uit water: de Donau als natuurlijke begrenzing met Bulgarije, de Prut met Moldavië, de Tisza met Oekraïne en de Zwarte Zee in het oosten. 
 
Klimaat
Roemenië kent een gematigd landklimaat met de kenmerken van een overgangsklimaat. De gemiddelde jaartemperatuur is ongeveer 11 graden zowel aan de kust als in het zuiden van het land. De totale hoeveelheid neerslag bedraagt niet meer dan circa 700 mm per jaar.
 
Uit het voorgaande blijkt al dat ook voor Roemenië de zomer de beste reistijd is. Boekarest wordt in de zomer en winter aangedaan als stedenbestemming en de Karpaten in winter als wintersportbestemming.
 
Religie
De Roemenen zijn het enige Romaanse volk dat niet katholiek maar orthodox is. De vrijheid van godsdienst is gegarandeerd in de nieuwe grondwet van 1991. De verhouding tussen de kerk en de staat werd al in 1948 geregeld. Onder de communisten werd de Roemeens-orthodoxe kerk toegestaan maar de bezittingen werden wel in 1974 geconfisqueerd. Roemenië telt maar liefst 16 grote en kleine kerkgenootschappen. Ca. 70% van de bevolking behoort tot de Roemeens-orthodoxe kerk en ongeveer 6% is rooms-katholiek of Grieks-katholiek. Kleinere bewegingen zijn de Evangelische Kerk van de Augsburgse Confessie, de lutherse kerk, etc. 
 
Eten en drinken
De Roemeense keuken serveert vooral veel vleesgerechten met weinig groenten. Veel keuze is er vaak niet. De ober vertelt u waar u uit kunt kiezen. Een menukaart is vaak niet voorhanden. Roemenen eten vaak twee keer per dag een warme maaltijd. Als 'lunch' is er soep gevolgd door gegrild of gebraden vlees. U krijgt er frites of rijst bij en een salade. 's Avonds ontbreekt de soep. Kip en vis kunt u er ook prima eten. Bijvoorbeeld een gerecht met zoutwatervis uit de Donaudelta.
 
Het land heeft een lange traditie in wijn maken. Tot de klassieke inheemse wijnen horen de Babeasca, Feteasca, Grasa en de TatAioasa RomAneasca. Aan het begin van de 20e eeuw werden ook druivensoorten uit Frankrijk geïmporteerd, zoals de Riesling, Merlot, Aligote, Sauvignon, Cabernet, Muscat en Chardonnay. De wijngaarden liggen vooral rond de Karpaten. Er wordt in de restaurants zowel rood als wit geschonken tegen zeer betaalbare prijzen. Een lokaal biertje is ook een aanrader.
 
Drinkwater
Het leidingwater is niet geschikt voor consumptie. U kunt het beste flessen mineraalwater kopen. De flessen zijn in verschillende formaten in de winkels verkrijgbaar.
 
Elektriciteit
In Roemenië bedraagt de netspanning 220 volt en kent hetzelfde type stekkers. 
 
Tijdsverschil
In Roemenië is het een uur later dan in de Benelux.
 
Taal
Het Roemeens is een Romaanse taal met Slavische invloeden. Voor mensen die Italiaans spreken, is het zeer goed te begrijpen en ook met kennis van de Franse taal herkent men veel woorden en begrippen.
 
Bagage en kleding
Wat betreft kleding raden we u aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). We vragen u om in uw kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur. Het dragen van korte broeken en T-shirts is hier geen probleem, behalve bij het bezoeken van sommige kloosters en kerken. Bij een bezoek aan een klooster of kerk wordt het op prijs gesteld dat een vrouw een hoofddoekje op doet. Wij adviseren de vrouwen daarom om een sjaal mee te nemen. 
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de bus één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Voor Nederlanders en Belgen is een geldig paspoort of identiteitsbewijs voldoende. Het paspoort dient 3 maanden geldig te zijn na vertrek uit Roemenië. 
 
Fotograferen en filmen
Zorgt u er in ieder geval voor dat u voldoende geheugensticks bij heeft voor uw digitale camera! En natuurlijk hoort ook het laadapparaat voor de camera in uw bagage! Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan. De bevolking laat zich wel fotograferen, maar vraag eerst even om toestemming, dat is wel zo netjes.
 
Geldzaken
De officiële munteenheid is de Roemeense Lei (RON). Op 01-11-19 is 1 euro 4,75 Roemeense Lei. De lei is buiten Roemenië niet te koop. In Roemenië kunt u in veel plaatsen terecht met je pinpas met Maestro- of Cirrus-logo. Het is alleen wel aan te raden om ook voor andere geldbronnen te zorgen als u naar Roemenië gaat. U kunt in Roemenië in toenemende mate terecht met een credit card van American Express, Diners Club, MasterCard en Visa.
 
Fooien
Bij de meeste groepsreizen zal uw reisleiding voorstellen een gezamenlijke fooienpot samen te stellen, zodat u zich gedurende de reis nergens meer zorgen om hoeft te maken. In landen waar we gebruikmaken van plaatselijke reisleiding en chauffeurs, is het de gewoonte dat u uw blijk van waardering voor de geleverde diensten uit in het geven van een fooi. Gidsen, chauffeurs en bedieningspersoneel stellen het op prijs als er een fooi wordt gegeven. Gemiddeld geeft u ongeveer 10% fooi.
 
Gezondheid
Inentingen zijn niet noodzakelijk voor Roemenië. Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Bij ziekenhuisopname direct uw verzekeringsmaatschappij verwittigen zodat zij voor betaling kunnen zorgen. Houd altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand. 
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Openingstijden
De meeste winkels in Roemenië zijn van maandag tot vrijdag over het algemeen geopend van 9.00 tot 17.00 en op zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur, op zondag zijn de meeste winkels gesloten. Veel warenhuizen en grotere winkels sluiten vaak iets later en sommige zijn ook op vrijdag avond geopend. 
 
Post, internet en telefoon
Post: Indien u een kaart of post wenst te versturen vanuit Roemenië, doet het er gemiddeld 3 tot 5 werkdagen over. Wij adviseren om uw post bij het postkantoor in te leveren en hier een priority sticker op te zetten.  
Internet: Veel hotels bieden Wifi aan en er is vaak een 4G netwerk te vinden in de grote steden. 
Telefoon: Vanuit Roemenië kunt u naar Nederland bellen met 0031 – netnummer zonder nul en het abonneenummer. Indien u naar België wenst te bellen is dit 0032 – netnummer zonder nul en het abonneenummer. 
 
Openbaar vervoer
Reizen met het openbaar vervoer is relatief goedkoop, vooral met de trein. Niet alleen de lokale boemeltreinen, maar ook de luxe intercity treinen. U kunt treinkaartjes vooraf bij Sovjet Reizen bestellen, maar het is ook mogelijk om dit ter plaatse te doen. Houdt daarbij wel rekening dat de trein op de gewenste dag kan vol zitten en dat het verstandig is om zeker een dag van te voren een treinkaartje te kopen. De trein is de meest populaire vorm van openbaar vervoer. De beste busdiensten worden door de vervoersbedrijven Normandia en Dacos onderhouden. De streekbussen zijn meestal kleine personenbusjes voor ongeveer 14 personen, maar als het druk is kunnen er makkelijk 25 personen in worden gepropt. Daarom kunt u het beste lange afstandsbussen nemen, mocht u met de bus willen reizen. 
 
Veiligheid
In Roemenië zijn er weinig bijzondere calamiteiten waar u rekening mee dient te houden. U wordt geadviseerd zich te houden aan de Roemeense verkeersregels en wetten. Mocht u een auto huren, houdt hier dan rekening mee. 
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- De kerken van Moldavia
- Het historische centrum van Sighisoara
- Dacische forten van de Orastie bergen
- Horezu klooster
- Houten kerk van Maramures
- Dorpen met versterkte kerken in Transsylvanië
- Donaudelta
 
Nationale feestdagen
De belangrijkste feestdagen van Roemenië zijn: Nieuwjaar (1 januari), De drie koningen (6 januari), Lenteviering (1 maart), Vrouwendag (8 maart), Dag van de Arbeid (1 mei), Pasen, Kinderdag (1 juni), Pinksteren, Maria Hemelvaart (15 augustus), Nationale feestdag (1 december) en kerst. 
 
Belgische ambassade in Boekarest
Boulevard Dacia, 58 Sector II, 020061 Boekarest, tel: +40-212123680
http://romania.diplomatie.belgium.be/nl
 
Roemeense ambassade in Brussel
Gabriellestraat 105, 1180 Ukkel, tel: 02-3452680
http://bruxelles.mae.ro/fr
 
Nederlandse ambassade in Boekarest
8e verdieping, Bulevardul Dimitrie Pompeiu 5-7, Boekarest 077190, tel: +40-212086030
http://romania.nlembassy.org/
 
Roemeense ambassade in Den Haag
Catsheuvel 55, 2517 Den Haag, tel: 070-3541580, http://haga.mae.ro/