16-Daagse individuele rondreis Oezbekistan compleet - Meet the Locals
v.a. € 2365,00 p.p.

16-Daagse individuele rondreis Oezbekistan compleet - Meet the Locals

Beleef, proef en bewonder het oogverblindende Oezbekistan tijdens deze individuele rondreis. Tijdens deze reis worden de prachtige islamitische monumenten afgewisseld met het lokale leven in de dorpen die een groot contrast vormen met de fameuze historische steden als Bukhara en Samarkand. Maak een wandeling in de exotische plaats Gilan - één van de hoogst gelegen dorpen in de bergen van het land, neem een duik in het Aydarkul meer, overnacht in een joert en bezoek het belangrijkste kunstmuseum van Centraal-Azië. Tijdens deze reis krijgt u een compleet beeld van Oezbekistan.

8 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Binnenlandse vlucht Tasjkent - Nukus met Uzbekistan Airways
• Transfers van de luchthaven naar het hotel en v.v.
• Engelstalige gids gedurende de gehele reis m.u.v. dag 15 en 16
• Overnachtingen in comfortabele 3-sterrenhotels, guesthouses en joert op basis van logies/ontbijt
• 2 x diner dag 8 en 9
• Vervoer ter plaatse met airco
 
Exclusief
• Internationale vlucht. Sovjet Reizen assisteert u graag bij het selecteren van uw vlucht.
• Reserveringskosten
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via Sovjet Reizen.
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies zoals workshops, entreegelden etc.
 
Bijzonderheden
• Alle bovengenoemde prijzen zijn per persoon op basis van 2 personen
• Deze reis is op maat te maken. Informeer bij één van onze medewerkers.
 
Optionele excursies met en vanaf 2 personen:
• Pilav maken bij een lokaal gezin (normaliter vanaf 5 personen), € 60,- p.p.
• Workshops bezoeken in Fergana vallei, € 20,- p.p.
• Wijnproeverij in Samarkand, € 20,- p.p.
• Folklore show in middeleeuwse medresse in Bukhara, € 20,- p.p. 
 

 

Dag 1 – Tasjkent 
Aankomst in Tasjkent. Een vertegenwoordiger van Sovjet Reizen komt u ophalen en brengt u naar uw accommodatie, waar u direct kunt inchecken in uw kamer. Na de lunch maakt u met uw Engelstalige gids een stadstour door Tasjkent. De stad is een typische Sovjetstad; brede met bomen omlijste boulevards, pleinen, fonteinen en appartementenblokken. Vroeger was Tasjkent een belangrijke halte op de zijderoute tussen Europa en Azië. Vandaag de dag heeft de stad zich ontwikkeld tot een moderne stad waarvan maar liefst één derde van de oppervlakte is ingenomen door prachtige parken en tal van fonteinen. Tijdens de stadstour ziet u o.a. de Vrijdagmoskee, Chorsu Bazaar, het Amir Timoer plein en het monument gewijd aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Overnachting in Tasjkent. 
 
Dag 2 – Tasjkent – Kokand – Rishtan – Fergana (ca. 330 km)
De Fergana vallei strekt zich uit over Centraal-Azië en vormt een cruciaal onderdeel van de noordelijke zijderoute die historisch gezien China met het westen verbond. Met het Tien Shan gebergte in het noorden en de Gissar-vallei in het zuiden, is het een gebied van verbluffende natuurlijke schoonheid. Ondanks het relatief droge klimaat beschikt de vallei over groene en vruchtbare vlaktes dankzij de rivieren Naryn en Kara Darya. Door de geschiedenis heen is de Fergana-vallei het onderwerp geweest van vele territoriale veldslagen. Tegenwoordig strekt het zich uit van Oost-Oezbekistan via Kirgizië tot Tadzjikistan. Als zodanig is het een gebied van culturele en etnische diversiteit, maar ook van historisch en ecologisch belang. In Kokand –de stad van de wind– ziet u het paleis van Mohammed Khudayar Khan, de vrijdagmoskee van Omar Khan en de Amin Beg medresse. Ongeveer 50 km verderop, in Rishtan, ziet u hoe de fameuze keramiek wordt gemaakt. Overnachting in Fergana. 
 
Dag 3 – Fergana – Margilan – Tasjkent (ca. 330 km)
Vandaag bezoekt u Margilan, eeuwenlang het belangrijkste centrum van de productie en handel van de zachte en glanzende zijde. Hoewel Margilan niet aan de oorspronkelijke karavaanroute ligt, is de stad door de zijdeproductie hier wel mee verbonden. Zelfs vandaag de dag wordt de stad als zijdehoofdstad van Oezbekistan gezien. In Margilan brengt u uiteraard een bezoek aan de zijdefabriek en de lokale bazaar. In de middag gaat u terug naar Tasjkent voor uw overnachting.   
 
Dag 4 – Tasjkent – Nukus – Khiva (ca. 230 km)
Deze morgen wordt u naar de nationale luchthaven gebracht voor uw binnenlandse vlucht naar Nukus, de hoofdstad van de autonome regio Karakalpakistan. Hier bezoekt u het Savitsky kunstmuseum, ook wel het “Louvre” van Oezbekistan genoemd.  Dit bijzondere museum staat in het teken van het levenswerk van antropoloog Igor Savitsky die zich nauw verbonden voelde met de regio. De archeologische vondsten, sieraden en kostuums laten de rijkdom zien van deze regio. Savitsky was eveneens liefhebber van avant-garde. Het kunstmuseum herbergt ’s werelds op één na grootste collectie van Russische avant-garde kunst met veel werken die verboden waren in Sovjettijd. In het afgelegen Nukus liepen de schilderijen geen gevaar. Na uw bezoek gaat de reis verder naar Khiva. Onderweg stopt u bij de ruïnes van Toprak Kala en Ayaz Kala. Toprak Kala was in de 3e eeuw voor Christus de hoofdstad van Chorasmië, een groot en machtig rijk langs de Amu Darya rivier. Ayaz Kala is gelegen in het Sultan Uiz Dagh gebergte en werd gebouwd ter verdediging van de grenzen. Beide forten liggen in de historische Kizilkum woestijn en hebben een serene sfeer. Vanaf de toppen van de ruïnes kunt u fantaseren over sterke volkeren die de woestijn doorkruisten en nederzettingen veroverden. Overnachting in Khiva.
 
Dag 5 – Khiva 
Het mooie Khiva zaaide tot de 19e eeuw menig reiziger angst aan. Slavenkaravanen, barbaarse wreedheden en vermoeiende woestijnreizen vormden veelal het beeld voordat men de imposante stadspoorten had bereikt. Khiva was een belangrijke stad langs de zijderoute voor handelaren en tegenwoordig is het een belangrijke pleisterplaats voor de nieuwsgierige toerist. In de prachtige, goed bewaarde oude binnenstad kunt u uren blijven ronddwalen. Na elke hoek wordt u weer verrast door een mooi pleintje of gebouw met kunstig mozaïekwerk. In de ochtend maakt u een rondleiding door de ommuurde stad  en ziet u o.a. Kunya-Ark, het fort van de khan’s van Khiva, de Juma-moskee met 218 houten pilaren, verschillende medresse, mausolea en de bijzondere Kalta Minor, 1 van de symbolen van de stad. De middag heeft u ter vrije besteding om de bezienswaardigheden die deze stad rijk is verder te ontdekken. Overnachting in Khiva. 
 
Dag 6 – Khiva – Bukhara (ca. 450 km)
In de ochtend vertrekt u voor de 450 km lange reis door de Kizilkum woestijn naar Bukhara. Tijdens deze rit kunt u halverwege een stop maken bij een theehuisje en bijvoorbeeld picknicken of wat drinken bestellen op het terras. De stad Bukhara heeft meer dan duizend monumenten die naar het rijke verleden van de Grote Zijderoute verwijzen. Buitenlandse kruiden, bont en met name zijden stoffen werden hier eeuwenlang verhandeld. De gehele oude stad is UNESCO Werelderfgoed. Na aankomst in de stad heeft u de rest van de dag ter vrije besteding. Maak bijvoorbeeld een wandeling en laat u verrassen door de stad en haar bewoners. Overnachting in Bukhara. 
 
Dag 7 – Bukhara 
Bukhara is één van de oudste steden van Oezbekistan en een belangrijk religieus centrum. In het begin was de stad een centrum van het zoroastrisme en na de Arabische invasie werd de stad een leercentrum van de islamitische wereld. Tegenwoordig zijn er nog altijd actieve medressen, islamitische leerscholen, te vinden. Het historische hart van de stad bestaat uit smalle straatjes, groene parken en pleinen die omzoomd zijn door monumentale bouwwerken die herinneren aan de rijkdom van weleer. Deze ochtend maakt u een stadstour en ziet u de hoogtepunten van de stad zoals het ensemble van Poi-Kalon, de Miri Arabische medresse, de Chor Minor en het mausoleum van Ismail Samani. De middag is ter vrije besteding en kunt u een bezoek brengen aan de voormalige zomerresidentie van de Bukharam Emir of aan de oude zijdemarkt Poikalyan, waar een typische oosters sfeer hangt. Overnachting in Bukhara. 
 
Dag 8 – Bukhara – Sarmysh – Aydarkul meer (ca. 250 km)
Na het ontbijt reist u verder naar de Sarmysh-vallei op de zuidelijke hellingen van het Karatau gebergte. Hier zijn meer dan 4000 rotstekeningen in de basaltrotsen uitgehakt. Deze rotstekeningen zijn in verschillende periodes met diverse technieken gemaakt waarvan de oudste vermoedelijk dateren uit 9000 voor Christus. Na dit bezoek gaat u verder naar Nurata, een kleine stad die een glorieus verleden heeft gekend. De ruïnes van de oude vesting bij de heilige bron zijn hier een herinnering aan. De bron was ongetwijfeld een reden waarom mensen zich daar vestigden. De dag eindigt u bij het Aydarkul meer waar u zult overnachten in een comfortabele joert. Hier heeft u de gelegenheid een ritje op een kameel te maken, een duik te nemen in het meer of gewoon rond te lopen en te genieten van de omgeving. 
 
Dag  9 – Aydarkul meer – Majrum – Hayat (ca. 150 km)
Na het ontbijt krijgt u meer te zien van het lokale leven in Oezbekistan en brengt u een bezoek aan een fokkerij van endemische Kyzylkumschapen van Severtsev. U kunt een wandeling maken in de mooie omgeving voordat u verder gaat naar het dorp Hayat. Dit dorp ligt in de Nurata bergen en is een prachtige plek om het authentieke Oezbeekse leven te ervaren. De bewoners van het dorp hebben met lokale materialen hun huizen gebouwd en produceren hun eigen voedsel. Er zijn geen hotels, maar de start van het ecotoerisme brengt een welkome inkomstenbron. Indien u wenst kunt u samen met uw gastvrouw een maaltijd voor deze avond bereiden. Overnachting in een guesthouse. 
 
Dag 10 – Hayat – Samarkand (ca. 240 km)
Vanuit Hayat reist u naar de op één na grootste stad van Oezbekistan, Samarkand. De 2700 jaar oude stad is getuige geweest van vele omwentelingen in de tijd van Alexander de Grote, de Arabische verovering, de verovering van Dzjengis Khan, uiteraard die van Timoer Lenk en die van het ontstaan en uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Vandaar dat de cultuur van Samarkand een mix is met Iraanse, Indische, Mongoolse en een beetje westerse en oosterse culturen. Handelsroutes naar Perzië (westen), China (oosten) en India (zuiden) kruisten elkaar hier en zorgden voor de rijkdom die nog altijd zichtbaar is. Het sprookjesachtige Samarkand wordt vaak beschreven als het Paradijs van het oude oosten en de Parel van de islamitische wereld. Het oude centrum staat in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In de middag maakt u een stadstour met de gids en bezichtigt u o.a. het Gur-Emir mausoleum, de Bibi Khanym Moskee en het befaamde Registan Plein. Overnachting in Samarkand. 
 
Dag 11 – Samarkand – Gilan  (ca. 210 km)
Deze morgen brengt u een bezoek aan de Shakhi-Zinda en het bijbehorende eeuwenoude kerkhof. Shakhi Zinda is een groep mausolea gebouwd rond de tombe van Kussam Ibn Abbas, de neef van de Profeet Mohammed, die volgens de overlevering de Islam naar Samarkand heeft gebracht. Hij zou aan het einde van de 7e eeuw zijn vermoord op de plek waar nu zijn tombe staat. Het is een prachtig ensemble van gebouwen met blauw en turquoise tegelwerk. In de middag gaat de reis verder naar Gilan, waarschijnlijk één van de meest exotische plaatsen van Oezbekistan. Het is één van de hoogst gelegen dorpen in de bergen van Oezbekistan op de grens met Tadzjikistan. Tot 2018 konden buitenlandse toeristen dit dorp niet bezoeken vanwege de bijzondere grensregels. Zelfs vandaag de dag is het niet gemakkelijk om hier te komen via de moeilijke maar prachtige offroad-bergweg. Onderweg kunt u de 40 meter hoge Suvtushar waterval bezoeken. In het dorp wonen ca. 5000 mensen en zij behouden hier hun oude, culturele tradities en levensstijl. De oude huizen en smalle straatjes doen denken aan bergdorpen in Tibet en Nepal. De boeren bewerken de steile akkers met de hand of met een eenvoudige ploeg die getrokken wordt door ezels. Het vertakte irrigatienetwerk van handgemaakte kanalen die tientallen kilometers op berghellingen zijn aangelegd, zorgt voor voldoende water. Overnachting in een homestay in Gilan. 
 
Dag 12 – Gilan – Samarkand (ca. 210 km)
In de ochtend kunt u nog een wandeling maken in de omgeving. In de middag keert u terug naar Samarkand en kunt u bijvoorbeeld een bezoek brengen aan de grote bazaar Siyab, die ooit gesitueerd was aan de grote zijderoute. Het is een levendige en kleurrijke markt waar veel lokale producten te koop zijn zoals (gedroogd) fruit, specerijen en yoghurt. De Oezbeken laten u graag hun koopwaar proeven. Overnachting in Samarkand. 
 
Dag 13 – Samarkand – Zaamin (ca. 160 km)
De reis gaat verder naar Zaamin. De regio staat bekend om zijn uitgestrekte katoenvelden, zijdefabrieken, theehuizen en bazaars. Tevens ligt hier het Zaamin Nationaal Park. Dit tegen de noordelijke hellingen van het Turkestan gebergte gelegen natuurreservaat is het oudste beschermde natuurgebied van Oezbekistan. In het park zijn circa 700 plantensoorten te vinden en staat voornamelijk bekend om zijn uitgestrekte jeneverbessenbos en 2 verschillende soorten hazelaars. De fauna in het park is ook zeer divers met 40 diersoorten en 150 vogelsoorten. Het Zaamin Nationaal Park is een favoriete plek voor het Oezbeekse volk om op vakantie te gaan. Overnachting in Zaamin. 
 
Dag 14 – Zaamin – Tasjkent (ca. 250 km)
Na het ontbijt kunt u op uw gemak het gebied nog verder bekijken en de schone lucht op u in laten werken. In de middag wordt u terug naar Tasjkent gereden en heeft u de rest van de dag ter vrije besteding. Overnachting in Tasjkent. 
 
Dag 15 – Tasjkent 
Vandaag heeft u een dag ter vrije besteding. Wij adviseren om met de metro door de stad te reizen. De bouw van de metro van Tasjkent begon 2 jaar na de verwoestende aardbeving van 1966. De eerste lijn werd in 1977 geopend ter ere van de 60e verjaardag van de USSR. Tegenwoordig zijn er 3 metrolijnen in Tasjkent. Elk station heeft zijn eigen unieke architectonische kenmerken en neigt soms naar een museum: de aanwezigheid van  marmer, graniet, glas, kunstkeramiek, gebeeldhouwd albast en andere decoraties zorgen voor een bijzondere sfeer. Daarnaast kunt u diverse musea bezoeken zoals het Museum van Toegepaste Kunst, het Historische Museum van Oezbekistan, het Amir Timoer Museum en meer. Of wellicht brengt u liever een bezoek aan de bazaar of maakt u een wandeling in de lommerrijke parken. Ook leuk is om het moderne Tasjkent te bekijken en langs de rivier te wandelen en een terrasje te nemen tussen de groene bomen en bossen. Overnachting in Tasjkent. 
 
Dag 16 – Tasjkent 
Er is een einde gekomen aan deze reis door Oezbekistan, waarbij u een goede indruk heeft kunnen krijgen van het land, de mensen, het landschap en de cultuur. De transfer volgt naar de luchthaven conform uw vluchtschema. 
 
 
Tijdens uw 16-Daagse individuele rondreis Oezbekistan compleet - Meet the Locals verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Fergana - Club hotel 777

Club hotel 777
Dit 3-sterrenhotel ligt in Ferghana, het centrum van de Fergana vallei, op ca. 3 km van de luchthaven. Het is rustig gelegen buiten het stadscentrum.
 
Faciliteiten:
Het hotel beschikt over een groot buitenzwembad, buitenbar, goed onderhouden tuinen en een restaurant. Wifi is beschikbaar.
 
Kamers:
De kamers zijn gedateerd maar comfortabel ingericht en schoon. De kamers zijn voorzien van een bureau, airconditioning, koelkast en televisie. Er is een haardroger aanwezig in de badkamer.

 

Tasjkent - Hotel Arien Plaza

Hotel Arien Plaza
Dit 3-sterren hotel is rustig gelegen op loopafstand van het Mass Graves Memorial en ca. 12 km van het treinstation.

Faciliteiten:
Bij het hotel vindt u een 24-uursreceptie, een tuin en een terras. In het restaurant van het hotel kunt u terecht voor nationale maaltijden. Er is gratis wifi beschikbaar.

Kamers:
Alle kamers zijn voorzien van een airconditioning en televisie. De badkamer is uitgerust met een haardroger.

Khiva - Hotel Malika Khiva

Hotel Malika Khiva
Dit 3-sterrenhotel gebouwd in 2004 is net buiten Ichan Qala gelegen, de oude binnenstad van Khiva. Het is in traditionele stijl gebouwd.

Faciliteiten:
Het hotel heeft een 24-uursreceptie en een gezellige binnehal waar u een spelletje kunt spelen. Er is gratis wifi in het hotel.

Kamers:
Alle kamers zijn voorzien van een airconditioning, televisie en telefoon. De badkamer is uitgerust met een haardroger.

Bukhara - Hotel Bibi Khanum

Hotel Bibi Khanum

Hotel Bibi-Khanym ligt in het centrum van Bukhara vlak bij de moskee en op slechts 2 wandelminuten van het Lyab-i Hauz complex. 

 

Faciliteiten:

Het hotel beschikt over een ontbijtzaal, gratis wifi. Tevens is er fietsverhuur.

 

Kamers:

De traditioneel ingerichte kamers zijn voorzien van airco, flatscreen-tv. De badkamers zijn voorzien van douche en haardroger.

YURT/GER

Nurata - Aydarkul Yurt Camp

Aydarkul Yurt Camp
Dit seizoenskamp ligt vlakbij het Aydarkul meer.

Faciliteiten:
Het joertenkamp is ruim van opzet en beschikt over gemeenschappelijke toiletten en wasgelegenheid op enige afstand van de joerten. Het diner wordt geserveerd om het kampvuur of bij picknicktafels. Soms is het mogelijk om een kameeltocht te maken.

Joerten:
U verblijft in een traditionele vilten tent, een joert. Verblijf is op basis van indeling. In de regel liggen hier 4 personen per joert. In de joert slaapt u op een matras op de grond.

GUESTHOME

Hayat - Hayat Guesthouse

Hayat Guesthouse
U verblijft in een guesthouse in de Hayat vallei.

Faciliteiten:
Er zijn diverse guesthouses, maar in het algemeen zijn ze eenvoudig ingericht met een klein zaaltje waar u terecht kunt om te dineren/ ontbijten.

Kamers:
De kamers zijn eenvoudig ingericht met 2 of 3 bedden op de kamer. De badkamers worden meestal gedeeld met andere kamers.

Samarkand - Hotel Dilshoda

Hotel Dilshoda

Gelegen tegenover het Gur-e Emir mausoleum kent dit hotel een centrale ligging in de binnenstad.

 

Faciliteiten:

Hotel hotel beschikt over een 24-uurs receptie, gezellige binnentuin. Tevens wordt er elke ochtend een uitgebreid ontbijt geserveerd.

 

Kamers:

De eenvoudig ingerichte kamers hebben allen airco, wifi en sateliet-tv. Een volledig ingerichte badkamer met bad of douche.

GUESTHOME

Gilan - Homestay Gilan

Homestay Gilan
U verblijft bij een Oezbeekse familie in huis. Het verblijf is eenvoudig. 
Gedeelde faciliteiten. 

Zaamin - Hotel Plato

Hotel Plato
Dit hotel is gelegen in het Zaamin Nationaal Park.

Faciliteiten:
Het hotel heeft een eigen restaurant waar nationale gerechten geserveerd worden. Daarnaast kunt u terecht voor een drankje in de bar of de tuin met gezellige zitplaatsen. U kunt in het hotel ook terecht voor hydroptherapie (sauna, zwembad, douches) etc. tegen betaling.

Kamers:
De klassieke kamers zijn voorzien van een zithoek en televisie.

Algemeen
Oezbekistan spreekt al eeuwen tot de verbeelding van reizigers. Vele reizigers gaan er echter nooit naartoe, terwijl Oezbekistan zo veel moois te bieden heeft, zoals de rijk gedecoreerde moskeeën, Koranscholen en karavanserais. Zodra u het Registan Plein in Samarkand heeft gezien, zal deze in uw geheugen gegrift staan en nooit meer vergeten. Bezoek de gezellige markten van Khiva, Bukhara of Samarkand waarbij u kennis maakt met de vriendelijke bevolking, Oezbeekse kruiden en smaken en de rijke kleuren van het land. Beleef de oude Zijderoute! Maar maak ook kennis met de hoofdstad Tashkent met zijn Sovjet-architectuur en indrukwekkende metrostations. 
 
Ligging
Oezbekistan ligt in Centraal-Azië met Kazachstan in het noorden, Turkmenistan in het zuiden en Tadzjikistan in het oosten. De Fergana Vallei van Oezbekistan grenst aan Kirgizië. Oezbekistan bestaat voornamelijk uit woestijn en semi-woestijn. Het uitgestrekte laagland in het westen bestaat uit de Kyzylkumwoestijn (rode zand) en de oase Choresm aan de beneden loop van de rivier Amu Darya. In het uiterste westen ligt het Aralmeer en het Ustjurtplateau. De Amu Darya en Syr Darya zijn de twee grootste rivieren van Oezbekistan en vinden hun oorsprong in de bergketens ten oosten van Oezbekistan. In het oosten zijn de uitlopers van het Tien Shan gebergte te vinden bij de Ferganavallei. 
 
Klimaat
Oezbekistan heeft een continentaal woestijnklimaat. De temperaturen liggen in de wintermaanden rond de 0 tot 10 graden en in de zomermaanden rond de 25 tot 35 graden. De beste reisperiode is in april, mei en begin juni en in het najaar september en oktober. 
 
Religie
In Oezbekistan is ongeveer 90% van de bevolking moslim, waarvan de meeste soennieten zijn. De overige 10% van de Oezbeken zijn Russisch-orthodox. De religieuze vrijheid nam pas toe na de onafhankelijkheid. Na verloop van tijd werden overal madrasa’s en moskeeën opgeknapt en gebouwd. Minderheden kunnen hun eigen kerk of synagoge bezoeken. Islamitische-fundamentalistische groeperingen zijn in Oezbekistan officieel verboden. De Oezbeekse bevolking is over het algemeen niet streng met hun religie. Zo hoort u weinig tot geen oproepen voor het gebed en drinkt de Oezbeekse bevolking ook gewoon alcohol. Een hoofddoek is voor de vrouwen niet verplicht. 
 
Eten en drinken
De Oezbeken maken doorgaans enkele uitzonderingen op de islamitische regels en dat is voornamelijk de alcohol, die evenals in andere voormalige Sovjetrepublieken rijkelijk vloeit. Soms wordt bij de lunch al een glaasje wodka geheven. Ook bier is ruimschoots voorhanden. Oezbekistan heeft verder een uitstekend klimaat voor de druiventeelt, dus lokale witte en rode wijnen zijn er ook.
 
In de hotels kunt u 's ochtends ontbijten met Oezbeeks brood, thee of koffie, diverse soorten beleg en soms een eitje, en - meestal - een glas kefir (plantaardig, maar het lijkt op yoghurt).
Het middagmaal is warm, evenals het diner. De menu's zijn over het algemeen voor zowel lunch als diner hetzelfde: zeer gevulde, voedzame soep (Laghman of Borsjtsj) met brood, hoofdgerecht met vlees, groenten en altijd salade van sla, komkommer en tomaat.
 
Kraanwater
Het wordt afgeraden om water uit de kraan te drinken. Indien u niet in de gelegenheid bent om water in flessen te kopen, kook dan het water gedurende 5 minuten. Na het water afgekoeld te hebben, kunt u het veilig gebruiken als drinkwater en voor zaken als tanden poetsen, lenzen schoonmaken en het wassen van groente en/of fruit.
 
Elektriciteit
In Oezbekistan worden dezelfde typen stekkers gebruikt als thuis (220 volt).
 
Tijdsverschil
In Oezbekistan is het 3 uur later dan bij ons. Oezbekistan kent geen zomer- en wintertijd dus is het tijdens onze zomertijd in Oezbekistan 3 uur later.
 
Taal
Het Oezbeeks is de officiële landstaal, een taal die tot de Turkse taalfamilie hoort. Oorspronkelijk maakte de Oezbeekse taal gebruik van het Arabische schrift, van 1929 tot 1940 van het Latijnse alfabet en daarna van het Cyrillische schrift. In 1993 is een wet aangenomen die de overgang naar het Latijnse schrift regelt. In de officiële Oezbeekse teksten werden de gangbare Russische termen vervangen door nieuw gecreëerde Oezbeekse woorden. In de dagelijkse spreektaal bedienen veel mensen zich van het Oezbeeks vermengd met Russisch. Na vijftien jaar onafhankelijkheid is de kennis van het Russisch afgenomen; een nieuwe generatie is opgegroeid met de Oezbeekse taal en ook Engels. Alleen de oudere generatie spreekt nog Russisch en natuurlijk de enkele Rus die gebleven is.
 
Bagage en kleding
Wij adviseren u om wat extra toiletpapier mee te nemen. In de hotels zijn er altijd toiletten en toiletpapier aanwezig. Maar tijdens het reizen, komen we ook wel een langs een rustplek, waar er geen toiletpapier aanwezig is. Het is aan te raden, om hygiënische redenen, zelf vochtig toiletpapier mee te nemen om waar geen water voorhanden is uw handen toch te reinigen. Ook aan te raden is desinfecterende lotion.
 
Voor de bezoeken aan de bezienswaardigheden is soms een bedekte schouder verplicht. Hoofddoeken worden in religieuze sites niet gebruikt en zijn derhalve ook niet noodzakelijk. U kunt uw zwemkleding meenemen, indien er een zwembad is, kunt u hiervan gebruik maken. 
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar/ jeep één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort en douanebepalingen.
Uw paspoort dient nog minimaal 3 maanden geldig te zijn na vertrek uit Oezbekistan. 
Neem op reis een fotokopie mee van de foto pagina van uw paspoort en houd die gescheiden van dit reisdocument, zodat de procedure om een nieuw paspoort te verkrijgen in geval van verlies of diefstal vergemakkelijkt wordt.
 
Antiquiteiten van vóór 1945 mogen niet worden uitgevoerd. Wilt u iets uitvoeren dat er enigszins oud uit ziet, zorg dan dat u een aankoopbewijs heeft en een verklaring dat het niet van voor 1945 is.
 
Fotograferen en filmen
Oezbekistan is een fotogeniek land, niet alleen vanwege de natuur maar vooral ook vanwege de mensen. Over het algemeen vindt de lokale bevolking het geen probleem om gefotografeerd te worden. Kinderen zullen zelfs op de voorgrond dringen om maar in beeld te komen. Vaak ontvangt u als dank, vooral op markten, appels, peren of noten. Als u mensen fotografeert, doe het dan met respect. Mensen staan er immers niet op te wachten om slechts als foto-object te dienen. Neem dan ook de tijd om een foto te maken en toon belangstelling, bijvoorbeeld door iemand eerst te begroeten en een praatje te maken. Het werkt vaak ook ontwapenend als de digitale fotograaf laat zien wat er op het beeldschermpje te zien is. Vraag mensen altijd eerst om toestemming als u ze wilt fotograferen. Dat kan soms ook zonder woorden: door de camera omhoog te houden en met gebaren duidelijk te maken dat u een foto zou willen maken. Een positieve of een afwerende reactie is meestal eenvoudig herkend. Respecteer het als mensen liever niet gefotografeerd willen worden en blijf vriendelijk. Mensen kunnen hele goede redenen hebben om niet gefotografeerd te willen worden. Mensen kunnen zich afvragen wat er met hun afbeelding gebeurt. Soms spelen religieuze motieven een rol: men denkt dat er met een foto een stukje van de ziel wordt ontnomen. Anderen willen liever niet tijdens het werk, ongewassen of in vieze kleren op de foto. Sommige vrouwen houden er niet van om gefotografeerd te worden door vreemde mannen. Het kan ook gebeuren dat mensen alleen tegen betaling op de foto willen. Respecteer deze voorwaarde en ga in een dergelijk geval niet van een afstand stiekem fotograferen. Dit kan aanleiding geven tot agressieve reacties.
 
In musea en bij bezienswaardigheden moet u soms een apart kaartje kopen om foto’s of video-opnames te mogen maken. Deze kunnen aanmerkelijk duurder zijn dan het entreekaartje. Wees zeker terughoudend bij het fotograferen van religieuze plaatsen en gebeurtenissen. Het is verboden militaire objecten, grensposten en vliegvelden te fotograferen. 
 
Geldzaken
In Oezbekistan wordt betaald met de Oezbeekse sum (UZS). De koers is sterk aan veranderingen onderhevig.
1 Euro (EUR) = 10.495 Oezbeekse sum (UZS)
 (01-11-2019)
 
Er zijn enkele geldautomaten in de hoofdstad. In de steden kunt u cash euro’s en dollars wisselen bij banken, wisselkantoortjes en veel hotels. In Tasjkent kunt u met uw bankpas wel dollars maar geen sum opnemen.
Creditcards worden geaccepteerd in een aantal grote hotels. In Tasjkent is er een aantal ATM's, waarvan enkelen in de grote hotels. Mastercard gebruikers moeten in de provincie naar de Asaka Bank en Visa-gebruikers moeten naar de Nationale Bank van Oezbekistan (NBU). 
 
U kunt enkel sum terug wisselen naar euro / dollars indien u beschikt over een origineel wisselcertificaat dat u ontvangen heeft bij het wisselen bij een geldwisselkantoor/bank. Er zijn 2 versies van deze certificaten die lastig te onderscheiden zijn. Op het originele certificaat staat vermeld: This certificate gives a right to reexchange foreign currency. Souvenirs kunt u eenvoudig met de euro betalen.
 
Fooien
Het is gebruikelijk in Oezbekistan om een fooi achter te laten in de restaurants, de richtlijn hiervoor is 10% van het rekeningbedrag. Meestal staat de fooi apart vermeld op de rekening als “service toeslag 10%”.
 
De gids, chauffeur en reisbegeleiding in Oezbekistan verwachten aan het einde ook een fooi. Gebruikelijk is 
€ 2,- per dag voor de gids, € 2,- per dag voor de chauffeur en € 2,- per dag voor de reisbegeleiding. 
Dit komt neer op € 6,- per dag x het aantal dagen.
 
Gezondheid
De informatie over vaccinaties kan veranderen. Bovendien is de vraag wat u nodig heeft afhankelijk van eerdere vaccinaties, eventuele gevoeligheid voor bepaalde middelen, zwangerschap, leeftijd etc. Neem voor advies daarom altijd tijdig contact op met uw huisarts. 
Wij willen u adviseren om in uw reisapotheek een diarreeremmer mee te nemen op reis zoals Immodium. Het eten is anders in Oezbekistan en het kan dus voorkomen dat er wat darmproblemen opspelen. 
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond. 
 
Openingstijden
Winkels, postkantoren en kantoren zijn geopend van 8.00 tot 18.00 uur. Van 13.00 tot 14.00 zijn de meeste zaken gesloten in verband met de lunchpauze. De warenhuizen in de grotere steden zijn meestal langer open. In Tashkent zie je steeds meer 24-uurs supermarkten verschijnen waar eigenlijk alles te koop is. 
Bazaars beginnen al vroeg, rond 6.00 uur ’s ochtends.
 
Post, internet en telefoon
Post naar de Benelux doet er een tot twee weken over en is niet overal even betrouwbaar. Internetcafés zijn er in de grote steden en toeristische plaatsen. De meeste hotels beschikken over wifi.
Telefoneren vanuit Oezbekistan brengt hoge kosten met zich mee. Bij de provider van uw gsm kunt u informeren naar de kosten om te bellen en gebeld te worden in het buitenland. Soms is het bellen vanuit de hotelkamer goedkoper. Oezbekistan heeft het internationale landennummer 00998.
 
Veiligheid
Oezbekistan is een zeer veilig land om te bereizen. U kunt zeker overdag zonder probleem op straat wandelen. Zakkenrollen, tasjesroof en straatovervallen komen overal ter wereld voor. Het is daarom verstandig om op uw eigendommen te letten en mensen niet de gelegenheid te geven spullen te stelen. Het kan zeker geen kwaad op drukke markten, stations en bij het in- en uitstappen van het openbaar vervoer extra op uw spullen te letten al is de kans dat u iets zal overkomen klein.
Geld en belangrijke papieren kunt u beter op uw lichaam dragen, bijvoorbeeld in zakjes aan de binnenkant van de kleding of in een geldbuidel. Stop een klein geldbedrag in uw portemonnee zodat u niet al uw geld kwijt bent als zakken gerold worden. Draag foto- en filmapparatuur in een tas of rugzak, en loop niet te koop met sieraden. Maak kopieën van belangrijke reisdocumenten zoals het paspoort, visa, vliegtickets en verzekeringspapieren. U kunt deze gegevens ook scannen en naar het eigen mailadres sturen zodat u er in elk willekeurig internetcafé over kunt beschikken. Laat geen waardevolle spullen op de hotelkamer achter.
 
Cultureel erfgoed en UNESCO 
      -    Historisch centrum van Bukhara
- Historisch centrum van Shakhrisabz
- Itchan Kala in Khiva
- Samarkand
- Westerse Tien-Shan gebergte
 
Nationale feestdagen
De nationale feestdagen in Oezbekistan zijn: Nieuwjaarsdag op 1 januari, Internationale Vrouwendag op 8 maart, Nowruz – het Perzische Nieuwjaar op 20 maart, Dag van de overwinning op 9 mei, Kinderdag op 1 juni, Onafhankelijkheidsdag op 1 september, Lerarendag op 1 oktober en de Dag van de grondwet op 8 december. Daarnaast zijn er nog religieuze feestdagen zoals Ramadan en het offerfeest wat elk jaar weer in een andere periode valt. 
 
Ambassade van Oezbekistan in Brussel
Franklin Rooseveltlaan 99, 1000 Brussel, tel: 02-6728844
http://www.uzbekistan.be/
 
Ambassade
België heeft geen eigen ambassade in Oezbekistan. Het land valt onder de ambassade in Rusland.
 
Ere-Consul
C2, building 3, Apartment 74, Kh. Samatavoy Str, 100000 Tashkent
Tel. (+998) 71 150 8595  - nlconsulate.tashkent@gmail.com