15-Daagse reis Siberië met 11-daagse cruise over de Yenisei Rivier
v.a. € 6290,00 p.p.

15-Daagse reis Siberië met 11-daagse cruise over de Yenisei Rivier

In de voetsporen van avonturiers en kooplieden, van kozakken en bannelingen, van Nenets en Dolgans varen we tot de Noordelijke IJszee. Hier zien we de stad Norilsk, de verboden stad in eeuwige permafrost. Overleven hier was niet alleen in het verleden een eeuwige strijd met Moeder Aarde, ook nu is het leven vaak nog moeilijk.
De magie van de oneindige taiga en toendra laat niemand onberoerd. Geniet van deze fascinerende cruise!
 

 

7 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief:
• Heen-/terugvlucht vanaf Brussel met Aeroflot of gelijkwaardige IATA-luchtvaartmaatschappij
• Transfers van de luchthaven naar het hotel en v.v. 
• Duitstalige gids
• Overnachtingen aan boord van de MS Blisnjak o.b.v. volpension
• Overnachting in 4* hotel in Moskou en Krasnojarsk, 3*  hotel in Norilsk
• Binnenlandse vlucht van Norilsk naar Moskou
• Alle excursies zoals omschreven inclusief alle entreegelden
 
Exclusief:
• Visumverzorging Rusland € 140,- p.p.
• Reserveringskosten
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via Sovjet Reizen. 
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, maaltijden, optionele excursies etc. 
 
Bijzonderheden:
• Verlenging is mogelijk, vraag onze medewerkers voor meer inlichtingen.
 
Dag 1-2 – Krasnojarsk
Vandaag vertrekt u met de vlucht via Moskou naar Krasnojarsk. Bij aankomst (op dag 2) wordt u door uw gids opgewacht voor de transfer naar het hotel. Na het inchecken maakt u een stadstour door de 3e grootste stad van Siberië. Hier zien we de Paraskeva-Pyatnitsa kapel, die op het biljet van 10 Roebel afgebeeld staat, verder nog de enorme spoorbrug over de Yenisei en de Art-Nouveau huizen in het stadscentrum. Na de lunch gaan we naar het Bobrovy Log recreatiedomein waar u al een eerste indruk krijgt van de machtige Siberische natuur. De dag sluiten we af met een welkomstdiner in een traditioneel restaurant.
Maaltijden: O, L, D
 
Dag 3 – Krasnojarsk
Na het ontbijt maken we een uitstap naar de magische omgeving van Krasnojarsk. We zien de 3.487km lange Yenisei rivier, deze verbindt het extreme noorden met de vlaktes van het zuiden. Hier zien we ook de grote waterkrachtcentrale met de enorme stuwdam. We brengen een bezoek aan een lokale familie in het dorp Ovsyanka en genieten we van de thee uit de samovar. Dit is de typische Russische ketel en is een belangrijk onderdeel van de Russische cultuur, hoe meer de samovar gedecoreerd was, hoe hoger het aanzien in de maatschappij. Na de lunch gaat u aan boord van de MS Blisnjak waar u de volgende 10 nachten zal verblijven.
Maaltijden: O, L, D
 
Dag 4 – Dag in het land van de Kozakken
Op deze eerste cruisedag maken we een stop bij het dorp Galanino. Tijdens een picknick, met muziek en dans, ontmoeten we de afstammelingen van de Kozakken. We maken kennis met hun dagelijkse routine en luisteren naar hun verhalen. Indien gewenst kunt u uw geluk beproeven bij het vissen of het eiland bezoeken dat ooit als douanepost diende.
Maaltijden: O, L, D
 
Dag 5 – Kloosters aan de grote stroom
In de vroege ochtend komen we aan in Yeniseisk, opgericht in 1619 als militaire post. Goud en bont maakten deze toegangspoort tot Oost-Siberië zeer rijk. Hun rijkdom maakte het mogelijk om prachtige kerken en kloosters te bouwen. Kijk vanaf de klokkentoren van de kathedraal van Dormition uit over de oude stad. Het plaatselijke museum geeft inzicht in de lokale flora en fauna en de cultuur van de inheemse bevolking. In het privémuseum van fotograaf Peter Drozdov kunt u het dagelijkse leven van de eerste kolonisten ervaren. Daarna maakt u een omweg naar de Children's Art School, waar kinderen het typische Siberisch handwerk leren.
Maaltijden: O, L, D
 
Dag 6 – Dag Taiga
Hoe meer het schip noordwaarts vaart, hoe meer de natuur de bovenhand  neemt. Bij aankomst in Jarzewo komt de lokale bevolking naar het schip met souvenirs en specialiteiten uit de regio. In het dorp Jarzewo ziet u het Siberische leven pur sang, of het nu op de kleurrijke markt is of in de school of thuis. Wandel even door het populierenpark aangelegd ter ere van de gevallen soldaten van WOII. 
Maaltijden: O, L, D
 
Dag 7 – Zwanenmeer
Vandaag meren we aan bij de steile oever van de Yenisei in het dorp Bor, waarvan de inwoners allang plaats hebben gemaakt voor een natuurreservaat. De dorpen Bor en Bakhta zijn 400-500 jaar oud en zijn gedurende de jaren niet veranderd. De vroegere bewoners hielden een markt open langs de waterkant en overleefden van boot tot boot. Bor is een openluchtmuseum geworden en toont de diversiteit van de Midden-Taiga en zijn stammen. Vanuit het verlaten dorp Swan, wiens naam afkomstig is van de plaatselijke zwanenkolonie, kunt u een magische taiga-wandeling maken.
Maaltijden: O, L, D
 
Dag 8 – Het lied van de Taiga
Het dorp Bakhta ligt in een van de meest pittoreske taiga-landschappen van de Yenisei rivier. Wie de film “Happy people” gezien heeft, die over het leven en tradities van de vissers, jagers en over de inwoners van het Siberische land gaat, zal hier de hoofdrolspelers terugzien. De film is nl. hier opgenomen en nu heeft u de gelegenheid om de bewoners te ontmoeten en de film in het echt te ervaren.
Maaltijden: O, L, D
 
Dag 9 – Dag op de poolcirkel
Turuchansk werd in 1607 gesticht aan de samenvloeiing van de Beneden-Tunguska met de Yenisei en was in de 18e eeuw het belangrijkste handelspunt voor het felbegeerde Siberische bont. Later werd het een ballingsoord voor Decembristen en Stalin zelf. De leefomstandigheden hier zijn hard, in de winter gaat de temperatuur tot -60º C. en in de zomer kan het tot +35º C. gaan. Er is geen station in deze regio dus enkel transport mogelijk via lucht, de rivier of motor. Maar de adembenemende natuur compenseert dit alles. Tijdens de tour bezoekt u het lokale museum en de Drievuldigheidskerk. De bekroning van de dag: de oversteek van de poolcirkel!   
Maaltijden: O, L, D
 
Dag 10 – Goelag-Archipel
Vandaag verkent u een spookstad. De opkomst en ondergang van de plaats Yermakowo zijn nauw verbonden met de poolcirkel en de Stalin-spoorweg. Het was Stalin’s droom een spoorweg te hebben tussen de steden Igarka en Salekhard, een traject van +/- 1300km. Zijn onafgewerkte droom heeft het leven gekost aan duizenden Goelag gevangenen en werd dan ook terecht de ”Spoorweg van de Dood” genoemd. Tussen 1949 en 1953, tijdens de bouwwerkzaamheden aan het beruchte 503-gedeelte, woonden hier 15.000 mensen, waaronder 10.000 ballingen. Het museum 503 is gewijd aan de gevangenen (een oude stoomlocomotief in het bos). Maar de taiga heeft Yermakowo al lang verslonden en strekt zich uit over de houten huizen en straten.
Maaltijden: O, L, D
 
Dag 11 – Tussen taiga en toendra
Igarka werd in 1929 gesticht als een haven voor de export van hout en zou onder Stalin het oostelijke eindpunt van de poolcirkel worden. U kunt exposities van het Mammut-project bekijken in 's werelds enige permafrostmuseum, in wiens ondergrondse laboratoria u tot 14 meter diep in de permafrostbodem kunt kijken.
Maaltijden: O, L, D
 
Dag 12 – Dag aan de Noordelijke IJszee
Vandaag bereiken we de haven van Oest-Port, de poort naar het Taimyr-schiereiland, waar de Yenisei rivier uitmondt in de zee. We brengen een bezoek aan de nederzetting Cheta. De inwoners zijn Dolganen en Nenets. De Dolganen zijn een Turkse bevolkingsgroep die zich honderden jaren geleden hier hebben gevestigd. De Nenets daarentegen is een inheems volk waarvan ong. de helft nog de oorspronkelijke taal spreekt, hun geloof is gebaseerd op het sjamanisme. Beide volkeren leven in de zomer als rendierherders op de toendra of als vissers op de Yenisei leven. Hier krijgen we inzicht in het dagelijkse leven van deze etnische groepen en bezoeken we een rendierboerderij. Onderweg hebben we misschien het geluk om muskusossen en rendieren te zien. 
Maaltijden: O, L, D
 
Dag 13 – Norilsk
Het afscheid van de crew en het schip in de haven van Dudinka maakt een einde aan deze fantastische cruise. Vanuit Dudinka rijden we naar Norilsk, de stad die sinds 2001 voor buitenlanders enkel toegankelijk is mits voorlegging van speciale toelating, zoals onze reizigers. Het is ook de noordelijkste grootstad van Siberië en samen met Jakutsk de enige steden die gelegen zijn op de permafrost. Norilsk, de stad van nikkel, kobalt, koper en platina, ook wel de hoofdstad van de mineralen genoemd.  We brengen een bezoek aan het Norilsk Museum en het openluchtmuseum Taimyr Mou, waar we een ceremonie van de inheemse bevolking meemaken. Verder zien we het Golgotha-monument opgericht ter herdenking van honderdduizenden gevangenen in de Goelag. In de stad staat de meest noordelijke moskee ter wereld die, vanwege de permafrost op palen staat. 
Maaltijden: O, L, D
 
Dag 14 – Norilsk – Moskou
Na een vroeg ontbijt volgt de transfer naar de luchthaven waar we de vlucht naar Moskou nemen. We laten onze bagage in het hotel en maken samen met de gids een stadstour en krijgen zo de hoogtepunten van de glamoureuze hoofdstad te zien. Namiddag heeft u ter vrije besteding en kunt u op eigen tempo de stad verder verkennen of kunt u de laatste souvenirs aankopen. ’s Avonds genieten we van een heerlijk afscheidsdiner in een stijlvol specialiteitenrestaurant.
Maaltijden: O, D
 
Dag 15 – Moskou
Vandaag komt een einde aan deze fascinerende reis. In de loop van de namiddag volgt de transfer naar de luchthaven. 
Maaltijden: O
 

 

Tijdens uw 15-Daagse reis Siberië met 11-daagse cruise over de Yenisei Rivier verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Krasnojarsk - Hotel Hilton Garden Inn

Hotel Hilton Garden Inn****  

Centraal gelegen 4* hotel van de gekende Hilton Garden keten.   

 

Facilteiten:

Het hotel beschikt over een restaurant waar het ontbijtbuffet wordt geserveerd en ’s avonds kan genieten van een diner. Er is wifi in het hele hotel. Gasten van het hotel krijgen een speciaal tarief in het naast gelegen World Class fitness en Spa Centre.

 

Kamers:

De ruime en warm ingerichte kamers beschikken over flatscreen-tv en koelkast. Badkamer met bad of douche, toilet en haardroger.

SCHIP

Krasnojarsk - MS Blisnjak

MS Blisnjak

Tijdens deze cruise verblijft u aan boord van het enige 3+* schip op de Yenisei Rivier. Gebouwd in 1954 en volledig gerenoveerd in 2019. Het schip is 65m lang en 12m breed en telt 23 kajuiten verdeelt over 3 dekken. Aan boord is een restaurant en op het bovendek een salon met bar. Regelmatig worden er avondactiviteiten georganiseerd.

 

Kajuiten: al de kajuiten zijn uitgerust met douche, toilet, ijskast, safe en TV.

 

Benedendek: Deze kajuiten beschikken over een patrijspoort die niet geopend kan worden.

standaardkajuiten (ca. 12m2) beschikken over een 2-persoonsbed (2 matrassen). Bedden kunnen eventueel uit elkaar geschoven worden tot 2x 1-persoonsbed.

 

Hoofddek: elke kajuit beschikt over een patrijspoort die geopend kan worden.

Classic kajuit: ca. 13m2 met 2-persoonsbed

Superior kajuit: ca. 11,5m2 met 2-persoonsbed

Deluxe kajuit: ca. 16m2 met 2-persoonsbed

 

Bovendek: elke kajuit beschikt over een gewoon raam dat geopend kan worden.

Classic kajuit: ca. 10m2 met 2-persoonsbed

Superior kajuit: ca. 11,5m2 met 2-persoonsbed

 

Norilsk - Hotel Talnakh

Hotel Talnakh**** 

Gelegen in de wijk Talhnakh in het noorden van Siberie.

 

Faciliteiten:

Het hotel beschikt over een ontbijtrestaurant waar een verzorgd ontbijtbuffet wordt geserveerd. Voor het diner kan u terecht in restaurant waar russische, Europese en Japanse specialiteiten worden geserveerd. Nadien kan u genieten van een drankje in de lobbybar. Ontspannen kan in de sauna. Gratis Wifi in het hele hotel.

 

Kamers:

De eenvoudig ingerichte kamers zijn allen voorzien van een flatscreen-tv en volledig ingerichte badkamer met bad of douche.

Moskou - Hotel Courtyard by Marriott city center

Courtyard by Marriott City Center**** 

Gelegen in het hartje Moskou op slechts 10 wandelminuten van het Rode Plein en Kremlin.

 

Faciliteiten:

Het hotel beschikt over een ontbijtrestaurant waar een verzorgd ontbijtbuffet wordt geserveerd. Voor het diner kan u terecht in restaurant Flat Iron met internationale gerechten. Nadien kan u genieten van een drankje in de lobbybar. 

 

Kamers:

De klassiek ingerichte kamers zijn allen voorzien van een flatscreen-tv en minibar. Volledig ingerichte badkamer met bad of douche.

 

Algemeen
Eeuwenoude culturele bezienswaardigheden, subtropische badplaatsen, spectaculaire bergtoppen met sneeuw en vulkanen. Er is waarschijnlijk geen land ter wereld met zo’n grote verscheidenheid aan toeristische bestemmingen als Rusland. Men associeert het land vaak met eentonigheid en grauw of koud. Dit beeld wordt vaak geschept door het negatieve nieuws dat ons land bereikt. Echter is het land juist heel divers en kleurrijk en in de zomer ook lekker warm. Zo lenen Siberië en Kamchatka zich erg goed in de zomerperiode en kunt u in Moskou en Sint-Petersburg heel het jaar terecht. U kunt in de winter door de sneeuw lopen, genieten van een heerlijke wodkaproeverij om u op te warmen of een rit in de sneeuw maken met een arrenslee. Rusland kent grof genomen drie soorten landschap: de toendra, de taiga en de steppe. In het noorden liggen de uitgestrekte toendra’s die semipermanent bevroren zijn. Ten zuiden van de toendra ligt de taiga, een brede band van naaldbomen die het midden van Rusland omspant. Daarna volgt de steppe, een grote gordel van open grasland, die zich uitstrekt tot de Zwarte Zee. Ten zuiden van de steppe ligt er een gedeelte woestijnachtig landschap. Het meest vruchtbare gedeelte ligt ten zuiden van Moskou. Het merendeel van de bevolking is dan ook woonachtig in het westen van Rusland. 
Individueel: Rusland is nog relatief onontgonnen gebied voor de westerse toerist. Reden dat het land tot het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1999 nauwelijks individueel bereikbaar was. Die tijd is gelukkig voorbij. U kunt als individuele toerist in Rusland inmiddels staan en gaan waar u wilt, mits u over de juiste documenten beschikt. Het toerisme is vooral bekend in Moskou, de Gouden Ring en Sint-Petersburg, echter is er veel meer te zien dan deze prachtige steden. Indien u individueel reist, adviseren wij u een reisgids mee te nemen of het Russische alfabet vooraf te bestuderen. U zult ervaren dat veel Russen geen Engels spreken, daarom is het altijd handig u goed in te lezen. 
 
Ligging
Rusland spreidt zich over een groot deel van het noorden van het supercontinent Eurazië. Rusland bevindt zich op de noordelijke en centrale breedtegraden van het noordelijke halfrond. Rusland heeft een indrukwekkende omvang als grootste land ter wereld. Van west naar oost strekt het land zich uit van Kaliningrad (exclave) tot het eiland Ratmanov in de Beringstraat. Van noord naar zuid strekt het land zich over ongeveer 4500 km van de Arctische archipel Frans Jozefland tot aan de Kaspische Zee. Het land grenst aan Kazachstan, Estland, Letland, Litouwen, Wit-Rusland, Oekraïne, Georgië, Azerbeidzjan, Noord-Korea, China, Mongolië, Polen, Noorwegen en Finland.
 
Klimaat
Het grootste gedeelte van Rusland heeft een landklimaat met koude winters en warme zomers. Daarom is de beste reisperiode voor Rusland dan ook vanaf half april t/m half oktober voor het westen van Rusland. Indien u naar Siberië of Kamchatka reist, is de beste reisperiode juli en augustus. 
 
Eten en drinken
Restaurants:
Het restaurant aanbod in de steden is groot en biedt de mogelijkheden om goed en lekker te eten. Overal zijn eetgelegenheden, cafés en bars in de stad te vinden. De restaurants in het centrum zijn duurder en accepteren creditcards als betaalmiddel, ook beschikken ze over een Engelse menukaart en Engelssprekend personeel. Nette kleding is verplicht. In de meeste restaurants kunt u Russische en Europese gerechten bestellen. Er zijn ook een aantal Georgische en Armeense wat kleinere cafés en restaurants met lekkere en wat pittige gerechten van goede kwaliteit. Houd er rekening mee dat de service normaliter veel sneller is dan bij ons en mogelijk kunnen de gerechten tegelijk geserveerd worden. 
Maaltijden:
Een ontbijt bestaat in Rusland uit brood met kaas, worst, jam of ei zoals bij ons, maar er wordt ook altijd een warm gerecht bij geserveerd, variërend van een bord pap of omelet. Aan het ontbijt kunt u ook kennis maken met de beroemde Russische flensjes met harde vulling, honing of zure room, de zogenaamde blini of oladi.
Lunch en diner zijn beide warme maaltijden. Kaviaar is zonder twijfel het bekendste dat de Russische keuken heeft voortgebracht. Koop nooit kaviaar op straat; het is vaak namaak! Traditionele Russische pannenkoeken met kaviaar (ikra) zijn zeer aan te raden, maar ook de uit het tsarenrijk van weleer stammende kip a la Kiev en Boeuf Stroganoff zijn zeer smakelijk. Verder staan er heerlijke salades en stevige soepen zoals borsjtsj of sji op de menukaart.
Drinken:
Er wordt geadviseerd geen kraanwater te drinken. Mineraalwater (mineralnaja woda) en andere frisdranken (sok, limonad, napitki) zijn overal verkrijgbaar. Sterke drank: De wereldberoemde Russische wodka staat in restaurants per gram op de menukaart. 50 gram staat gelijk aan een glaasje en wordt altijd geserveerd met voorgerecht (zakoeska). Het is ook een van de beste souvenirs met een blikje kaviaar om mee naar huis te nemen. Koop wodka NOOIT op straat, markt of in kleine kiosken, omdat je daarvan nooit zeker weet wat je koopt! Sjampanskoje is de Russische champagne, verkrijgbaar in de varianten 'zoet' en 'halfzoet'. Een derde typische drank is kvas, een licht gegiste brooddrank die zeer smakelijk is en bovendien ook goed tegen de dorst. Thee is een traditionele Russische drank en wordt geserveerd met jam en citroen. Koffie, cacao en melk zijn overal verkrijgbaar.
 
Elektriciteit
Rusland heeft 220 volt netspanning. Stopcontacten zijn hetzelfde als thuis.
 
Tijdsverschil
Vanzelfsprekend omvat een uitgestrekt land als Rusland meerdere tijdzones. Met Moskou en St.-Petersburg bedraagt het verschil 1 uur in de zomer en 2 uur in de winter. 
 
Taal
In Rusland is de officiële taal het Russisch. Tegenwoordig spreken steeds meer mensen een beetje Engels en veel restaurants en cafés hebben ook een Engelse menukaart. Russen waarderen het zeer als je een paar woorden Russisch spreekt. De meeste Russen zullen hun best doen om je te helpen wanneer je de weg vraagt. Als je de Russische taal niet beheerst, is het verstandig om van tevoren op zijn minst het alfabet te bestuderen. Het Cyrillisch schrift, waarin het Russisch geschreven wordt, vertoont sterke gelijkenissen met het Grieks schrift en enige kennis hiervan is in de metro van Moskou en St.-Petersburg handig.
Het is dus zeker aan te bevelen u thuis alvast te verdiepen in dit Russisch alfabet (Cyrillisch alfabet), bijvoorbeeld via de site http://www.russischetaal.org/alfabet.html.
 
Bagage en kleding
Houdt u rekening met eventuele kledingvoorschriften voor de bezoeken aan de diverse kathedralen/kloosters.
In voorkomende gevallen dient u de armen/benen bedekt te houden en dienen de dames het hoofd te bedekken met bv. een sjaaltje.
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Hieronder staat wat bekend was bij het ter perse gaan van deze editie. Deze informatie kan veranderen. Neem op reis een fotokopie mee van de foto- en visumpagina van uw paspoort en houd die gescheiden van dit reisdocument, zodat de procedure om een nieuw paspoort te verkrijgen in geval van verlies of diefstal vergemakkelijkt wordt.
Paspoort: 
Controleer altijd of uw paspoort nog lang genoeg geldig is voordat u vertrekt. Een paspoort dient nog zes maanden geldig te zijn na terugkomst. Tevens moeten er nog twee lege bladzijden naast elkaar zijn voor het visum. 
Visum: 
Het Russische visum zal Sovjet Reizen voor u regelen i.v.m. de benodigde uitnodigingsbrieven en vouchers. 
Voor het verkrijgen van het Russisch visum moeten deelnemers ook een bewijs overleggen waaruit blijkt dat de reiziger gedekt is voor medische kosten in de Russische Federatie. Dit bewijs kan helaas niet zijn: polissen, polisbladen, polisvoorwaarden etc. Het moet een separate verklaring zijn van de verzekeringsmaatschappij waarin de naam van de reiziger voorkomt, en de vermelding dat deze persoon een polis heeft die dekking geeft voor medische kosten, en dat die dekking geldig is voor de Russische Federatie. Aanduidingen als "Rusland", of "Wereldwijd" worden niet geaccepteerd. Dit betekent dus concreet dat de reiziger zelf een dergelijke brief bij zijn verzekeringsmaatschappij moet aanvragen, en mee moet sturen met het paspoort bij de aanvraag van de visa. Voor reizigers die via Sovjet Reizen hun reisverzekering afsluiten regelt Sovjet Reizen deze formaliteit.
 
De deelnemers aan onze reizen ontvangen na inschrijving de benodigde visumformulieren en nadere informatie over de te volgen procedure.
 
Douanebepalingen: 
Voordat u de Russische douane passeert, moet u een aankomst- en vertrekregistratieformulier invullen; dit wordt afgestempeld bij aankomst en dient u het tot het einde van de reis goed te bewaren. Meestal wordt dit formulier in het vliegtuig aan u overhandigd (het kan zijn dat u het formulier al voorgedrukt ontvangt van de douanebeambte), anders kunt u ze nog verkrijgen op de luchthaven van Moskou. Bij vertrek uit Rusland vult u het vertrekformulier in, dat u samen met het eerste (afgestempelde aankomstformulier), inlevert bij de douanebeambte. Het invoeren van vers fruit en groente is verboden, evenmin als drugs en wapens. Over het algemeen is het meenemen van een liter sterke drank en 250 sigaretten toegestaan. U mag een geldbedrag van omgerekend ca. € 10.000,- in Rusland in en uitvoeren. 
Voor het uitvoeren van antiek, munten, muziekinstrumenten, edelmetalen, kunstwerken, sieraden en boeken die voor 1975 zijn uitgegeven moet toestemming gevraagd worden bij het ministerie van Cultuur in Moskou (ul. Neglinnaya 8/10, kantoor 29) of Sint-Petersburg (Malaya Morskaya ul.17).
 
Fotograferen en filmen
Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan, maar in de regel moet er wel voor bijbetaald worden. Het gebruik van een flits is vaak verboden in musea en kerken. Het fotograferen van een priester of monnik is niet toegestaan. Verder is het verboden militaire en strategische objecten te fotograferen. Ook wordt het niet op prijs gesteld als u de zelfkant van de samenleving wilt vastleggen (vervallen gebouwen, dronken personen, etc.). De bevolking laat zich wel fotograferen, maar vraag eerst even om toestemming, dat is wel zo netjes. 
 
Geldzaken
De munteenheid van Rusland is de roebel (RUB). Op 01-11-2019 was de waarde van een euro ongeveer 70 RUB. De roebel bestaat uit 100 kopeken. In de praktijk zul je deze laatste niet gebruiken. Er zijn munten van 1, 2 en 5 roebel en bankbiljetten van 10, 50, 100, 500 en 1000 roebel. 
In Moskou en St.-Petersburg kunt u met een pinpas geld halen en met een creditcard grotere uitgaven doen. De bankautomaten bevinden zich bij vrijwel elk metrostation, verschillende plaatsen op straat en bijna binnen elk hotel. Cash geld blijft het makkelijkst, want travellercheques worden slechts beperkt geaccepteerd en het is zeer ongunstig om deze te verzilveren. Oud uitziende of gescheurde biljetten kunnen geweigerd worden. Op de internationale luchthaven van Moskou kun je met alle betaalmiddelen terecht. Hier kunt u ook Roebels aanschaffen evenals in de wisselkantoren (obmen valjoeti), maar bekijk de wisselkoersen van te voren goed, want wisselkoersen kunnen verschillen van plaats tot plaats. Banken zijn vaak alleen van maandag tot en met vrijdag open van 9.00 tot 17.00 uur. Wisselkantoren houden winkelopeningstijden aan en zijn vaak ook op zaterdag en zondag geopend. Bij het geld wisselen dient u het paspoort te tonen. Wellicht overbodig te zeggen, maar wissel nooit geld op straat. Het is officieel niet toegestaan aankopen te doen in buitenlandse valuta.
 
Let wel op!! dat u ervoor zorgt dat de pinpas geldig zal zijn in Rusland. Neem contact op met uw bank, zodat u er zeker van bent, dat u geld kunt opnemen bij de banken in Rusland. 
 
Zakgeld 
Het door ons geadviseerde zakgeld is een minimum bedrag voor uw lunches, drankjes, optionele excursies en fooien. Het bedrag dat u uiteindelijk uitgeeft hangt natuurlijk sterk af van uw uitgavenpatroon. Het prijsniveau in Rusland ligt iets hoger dan thuis. De gemiddelde kosten per dag bedragen ongeveer € 50 per persoon.
 
Fooien
Het is gebruikelijk in Rusland om een fooi achter te laten, de richtlijn hiervoor is ca. 10% van het rekeningbedrag. Onze gidsen en chauffeurs in zowel Moskou en Sint-Petersburg verwachten aan het einde ook een fooi als zij het werk goed hebben gedaan. De fooi van de gids ligt ongeveer tussen de € 2,- en € 5,- per persoon per dag. 
 
Gezondheid
Wie in Rusland met enige aandacht voor hygiëne vakantie viert, zal meestal geen gezondheidsproblemen tegen het lijf lopen. Hieronder volgt een aantal zaken waarop gelet moet worden.
 
Reisapotheek: 
In de steden is er eigenlijk bij elke hotellobby wel een apotheekkiosk te vinden. Hoewel er in zowel Moskou als Sint-Petersburg voldoende apotheken zijn, doet u er verstandig aan een kleine reisapotheek mee te nemen met pleisters, thermometer, jodium, pijnstillers, zonnebrandmiddel, pincet, een insectenwerend middel zoals DEET, een jeukverzachtende stift of zalf en middelen tegen koorts, diarree en verstopping. Als u regelmatig essentiële geneesmiddelen moet gebruiken, neem dan een exacte omschrijving hiervan mee in het Engels (niet de merknaam, maar samenstelling en dosering zijn van belang). Neem een dubbele hoeveelheid mee voor de reisperiode en berg dit gescheiden op, zodat u een reservevoorraad hebt. Medicijnen dient u ten alle tijden in uw handbagage te vervoeren. 
 
Vaccinaties: 
De informatie betreffende vaccinaties kan veranderen. Bovendien is de vraag wat u nodig heeft afhankelijk van eerdere vaccinaties, eventuele gevoeligheid voor bepaalde middelen, zwangerschap, leeftijd etc. Neem voor advies daarom altijd tijdig contact op met uw huisarts. Wij geven telefonisch geen verdere informatie.
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Post, internet en telefoon
Post: Post van Moskou en Sint-Petersburg naar Nederland of België doet er twee tot drie weken over. Brievenbussen zijn lichtblauw van kleur.
Internet: U kunt gebruik maken van het internet vanuit uw hotel, bij Post International, de vele internetcafés. In veel restaurants kunt u gebruik maken van Wifi internet.
Telefoon: Vanuit Moskou, Sint-Petersburg kunt u vanuit de telefooncellen makkelijk naar huis bellen, ook vanuit de hotellobby. Telefoonkaarten zijn te koop in de metrostations (vraag een kaart met een minimum bedrag van 100 roebels), bij kiosken en op postkantoren, maar niet alle kaarten werken in alle telefoons. Telefoneren vanuit de hotelkamers is erg duur en wij raden dat af. Wat betreft GSM: bij uw provider kunt u informeren wat de kosten zijn om in Rusland te bellen en gebeld te worden. Rusland heeft het internationale landennummer 007, Nederland 0031, België 0032.
 
Diversen
Bij de toegang tot b.v. de Hermitage of het Kremlin kunnen grote tassen of rugzakken geweigerd worden; u kunt deze dan ter plaatse tegen betaling veilig opbergen.
 
Openbaar vervoer
Het openbaar vervoer in de grote steden van Rusland is goed geregeld. In Moskou en Sint-Petersburg rijdt de metro die regelmatig vertrekt. Indien u tussen 2 steden in Rusland reist, kunt u dit het beste doen met de trein of met een binnenlandse vlucht. Dit is afhankelijk van de afstand dat u wenst te overbruggen. De Russen zijn erg stipt en er komen weinig vertragingen voor. Zorg dan ook altijd dat u op tijd aanwezig bent voor uw trein. 
 
Kaarten voor voorstellingen
In Rusland is er een levendige handel in kaartverkoop voor ballet en theater voorstellingen. Op het moment dat u akkoord gaat met de prijs van een entreekaartje, zit u hieraan vast ongeacht de officiële gepubliceerde prijs. U kunt er altijd voor kiezen om zelf naar het theater te gaan. Sovjet Reizen kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de verkoop en aankoop van dergelijke kaarten. Elke tussenpersoon, inclusief gids, wil hieraan geld verdienen en dit is gebruikelijk in de Russische cultuur. 
 
Veiligheid
Op straat is het in Rusland veilig. Neem altijd uw paspoort met de registratiekaart mee als u uw hotel verlaat. In verband met de veiligheid in de grote steden kunt u op straat aangehouden worden door de Russische politie. U wordt dan verzocht uw paspoort met een registratiestempel (die krijgt u bij aankomst in het hotel) te tonen. Er lopen soms beveiligingsagenten rond in winkels en hotels. Zoals in elke stad komt criminaliteit wel eens voor, stap daarom ‘s nachts liever niet alleen in een taxi en al helemaal niet in een gewone auto waar twee of meer personen zitten. Sluit in de nachttrein van Moskou naar Sint-Petersburg de coupédeur af met de grendel. Voorwerpen van waarde kunt u veilig in de kastjes van de onderste bedden of in het bagagerek boven de deur van de coupé bewaren. Diefstal kan voorkomen, met name in en nabij de metro of in een mensenmassa. Let in Rusland, net als thuis, op uw waardevolle spullen. Houd paspoort, geld en andere reisdocumenten altijd veilig bij u of laat ze achter in de kluis van het hotel. Het is aan te raden, een aparte portemonnee te hebben met kleingeld, zodat u niet steeds met grote biljetten hoeft te betalen. Toch zal Rusland beslist geen land zijn waar u zich onveilig voelt.
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Trinity-Sergiev klooster in Sergiev-Posad
- Bolgar historisch en architectonisch complex
- Kerk van de Hemelvaart in Kolomenskoye
- Citadel, de oude stad en het fort van Derbent
- Novodevichy klooster
- Het Kremlin van Kazan
- Historisch stadscentrum van Sint-Petersburg met zijn monumenten
- Historische monumenten van Novgorod en omgeving
- Historisch centrum van Yaroslavl
- Kizhi
- Kremlin en Rode Plein in Moskou
- Witte monumenten van Vladimir en Suzdal
 
Nationale feestdagen
Russische feestdagen hebben zowel een christelijke, een heidense als een nationalistische en communistische oorsprong. De ‘rode’ feestdagen zijn sterk op hun retour, terwijl de christelijke steeds meer een vooraanstaande plaats innemen in de samenleving. Veruit de belangrijkste feestdag is de nieuwjaarsviering, die onder het communisme de plaats van het orthodox-christelijke kerstfeest innam, omdat dit verboden werd. Inmiddels mag het orthodox-christelijk kerstfeest weer gevierd worden en dat gebeurd op steeds grotere schaal op de nacht van 6 op 7 januari. Dit geldt ook voor het orthodox-christelijke paasfeest. De viering hiervan is een indrukwekkend ritueel dat al ’s avonds begint met het eten van oud-Russische gerechten als Tvorok Pascha en Koelisj. Daarna gaat men naar een kerkdienst en wordt er driemaal om de kerk gelopen en zingen ze liederen. Ook de volgende dag zijn er veel kerkdiensten. Tegenwoordig wordt de Dag van de Lente en de Dag van de eenheid van het volk gevierd op 4 november en de dag van de verzoening en samenwerking op 7 november. Andere belangrijke feestdagen zijn onder meer 21 februari, dag van de beschermers van het vaderland, 8 maart internationale vrouwendag en 9 mei, de dag van de overwinning
Belgische ambassade Moskou
Malaja Moltsjanovka 7, 121069 Moskou, tel: +7-495 7800331, 
@: Moscow@diplobel.org, www.diplomatie.be/moscownl/default.asp 
 
Russische ambassade in Brussel 
Avenue de Fré 66, 1180 Brussel, tel: 02-3743400, 
@: amrusbel@skynet.be, www.belgium.mid.ru/roscentr_ned.html 
 
Nederlandse ambassade Moskou
Kalasjni Pereoelok 6, 131000 Moskou, tel: +7-495 7972900, 
@: mos@minbuza.nl, www.netherlands-embassy.ru
 
Nederlands consulaat Sint-Petersburg
Naberezjnaja reki Mojki 11, 191186 Sint-Petersburg, tel: +7-812 3340200, 
@: pet@minbuza.nl, www.nlcg.spb.ru
 
Russische ambassade Den Haag
Andries Bickerweg 2, 2517 JP Den Haag, tel: 070-3468888, 
@: ambrusnl@euronet.nl, www.netherlands.mid.ru/eng.html 
 


Visumverzorging voor Rusland - Belgische nationaliteit

Laat uw visum voor Rusland door Sovjet Reizen verzorgen, een verstandige keuze! Zo bent u er zeker van dat uw visum correct en binnen de termijn afgegeven wordt.