15-Daagse Nederlandstalige rondreis Iran 'Langs de schatten van Perzië'
v.a. € 2285,00 p.p.

15-Daagse Nederlandstalige rondreis Iran 'Langs de schatten van Perzië'

Iran, een fascinerende reisbestemming voor een afwisselende vakantie. Tijdens deze rondreis Iran maakt u kennis met de archeologische rijkdom, architecturale meesterwerken, afwisselende natuur en een bijzonder gastvrije bevolking. Vanuit het kosmopolitische Teheran waar wij o.a. het paleis van de laatste sjah en zijn vrouw Farah Diba bezoeken, reizen we naar Shiraz dat het kloppend hart is van het 2500 jaar oude Perzische Rijk. Welgevormde koepels van moskeeën, gedetailleerde mozaïeken die gevels en minaretten verfraaien tot kunstwerken, verfijnd spiegelwerk, oude woestijnsteden en kleurrijke bazaars maken van deze Nederlandstalige rondreis door Iran een onvergetelijke ervaring.

10 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Heen- en terugvlucht vanaf Brussel met Turkish Airlines of gelijkwaardige IATA-luchtvaartmaatschappij
• Binnenlandse vlucht van Teheran naar Shiraz
• Transfers van de luchthaven naar het hotel en v.v.
• Nederlandstalige reisbegeleiding en Engelssprekende lokale gids
• Overnachtingen in comfortabele 3- en 4-sterrenhotels op basis van logies/ontbijt
• Verzorging op basis van halfpension (lunches)
• Alle vervoer ter plaatse met airco
• Alle excursies zoals omschreven
• Luchthavenbelastingen en toeslagen
 
Exclusief
• Visumverzorging Iran € 150,- p.p.
• Entreegelden
• Reserveringskosten
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via Sovjet Reizen.
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
 
Bijzonderheden
• Minimaal aantal deelnemers: 10
• Maximaal aantal deelnemers: 20
• Verlenging mogelijk, vraag onze medewerkers voor meer inlichtingen.
• In 2021 vindt de Ramadan plaats van 12 april t/m 11 mei. Lunches zijn inbegrepen en na zonsondergang zijn restaurants geopend. U hoeft zich geen zorgen te maken over maaltijden. Er wordt terughoudendheid verwacht met het nuttigen van eten overdag op publieke plaatsen. Uiteraard kunt u water drinken tijdens de excursies. Door de zelfreflectie tijdens deze periode, is de bevolking nog vriendelijker en gastvrijer dan anders.
• Zakgeldindicatie € 150,- per week

 

Dag 1 – 2 – Teheran 
Vandaag vertrekt u vanaf Amsterdam of Dusseldorf naar Teheran. Na ontvangst in Teheran volgt de transfer naar uw hotel. Overnachting in Teheran.
 
Dag 2 – Teheran 
Teheran is een verrassende, moderne metropool met tal van prachtige paleizen en musea. Hoewel opgravingen bewijzen dat de stad al rond 3000 voor Christus bestond, is het ‘pas’ sinds 1788 de hoofdstad van het land. Rond 1930 had Teheran slechts 250.000 inwoners en in de afgelopen decennia is dit uitgegroeid tot minimaal 8 miljoen.
In het archeologisch museum wordt de geschiedenis verteld aan de hand van artefacten uit de Oudheid en krijgt u een goede introductie wat Iran te bieden heeft. Het Golestan Paleis is de voormalige residentie van de 2 laatste dynastieën die het land gekend heeft. Het paleiscomplex is aangelegd door de koningen van de Qajar-dynastie en bestaat uit 18  historische zalen, hallen en bijgebouwen die rondom de tuin zijn gebouwd. De laatste kroning die hier plaats vond was die van Mohammed Reza Pahlavi in 1941. Na de Islamitische Revolutie werden de paleizen veranderd in musea. Het paleis omvat een prachtig ensemble van diverse vertrekken waarvan de Spiegelzaal tot de verbeelding spreekt. De binnentuin van het paleis is een oase van rust. Een wandeling door de bazaar van Teheran geeft een goed beeld van het dagelijkse leven van de Iraniër. Na de lunch bezoeken we het Museum van Kroonjuwelen waar we een indrukwekkende collectie van kronen, juwelen, briljanten en de Pauwentroon zien. Het meest in het oog springend is de grootste roze diamant ter wereld, de Darya- e-Noor (Zee van licht). Overnachting in Teheran. 
 
Dag 3 – Teheran – Shiraz
In het chique noorden van Teheran ligt het Niavaran Paleis, de residentie van de laatste sjah. Zijn woonpaleis is opvallend modern met onmiskenbare kenmerken van de rijke Iraanse architectuur. Na de Islamitische Revolutie is het paleis veranderd in een museum en zijn kledingstukken, kunst en servies uit de privécollectie van Mohammed Reza Pahlavi en zijn vrouw Farah Diba tentoongesteld. Verder naar het Sa’dabad complex, dat gebouwd is tijdens de Pahlavi-dynastie. Hier bezoeken wij het Witte Paleis en het Groene Paleis. Na de lunch gaan wij naar de luchthaven voor de binnenlandse vlucht naar Shiraz. Overnachting in Shiraz.
 
Dag 4 – Shiraz
Shiraz is het kloppend hart van de oude Perzische cultuur en de hoofdstad van de provincie Fars van waar de naam Perzië is afgeleid. Shiraz heeft verschillende bijnamen. Het wordt de stad van de rozen genoemd, de stad van de nachtegalen en de stad van de dichters. Tevens was het gedurende de Zand-dynastie (1750-1800) de hoofdstad van het land en deze korte periode is van grote invloed geweest op de huidige uitstraling van het centrum. Tijdens de stadstour bezoeken we de Nasir Almolk moskee, bekend door de fraaie reflecties die het gekleurde glas geven op de tapijten. Een wandeling door de Vakil Bazaar neemt ons mee naar de gelijknamige moskee waar we kennis maken met de majestueuze architectuur. Verder zien we het 18e-eeuwse Karim Khan Paleis (buitenzijde) dat in de 20e eeuw diverse functies heeft vervuld.
Na de lunch maken we een korte, ontspannen wandeling door de Eramtuin met het opvallende Qavamhuis. Tot slot bezoeken we de graftombes van de twee belangrijkste dichters van Iran, Sa’adi en Hafez. Iedere Iraniër kent Hafez en gebruikt hem als antwoord op vragen uit het dagelijkse leven. Tot op de dag van vandaag zijn dit belangrijke ontmoetingsplaatsen voor de inwoners van de stad. 
Overnachting in Shiraz. 
 
Dag 5 – Shiraz – Persepolis – Necropolis – Shiraz 
De grootsheid van het Perzische Rijk toont zich bijna nergens beter dan in Persepolis. Vandaag bezoeken we de ruïnes van deze voormalige ceremoniële hoofdstad van het eens zo machtige Perzische Rijk dat zich uitstrekte tot aan Ethiopië. Het complex ligt aan de voet van de berg Rahmat op een handmatig aangelegd plateau. Met een korte klim over 2500 jaar oude traptreden beginnen we onze ontdekking bij de Poort van alle Naties waar alle bezoekers op weg naar de koning passeerden. Wij zien de restanten van de paleizen van Darius, Xerxes en Artaxerxes. In het bas-reliëf in de Apadana, de toegang tot het paleis, ziet u de verfijnde afbeeldingen van de 23 volken die tot het rijk behoorden en die hun giften kwamen aanbieden aan de koning. Daarnaast vinden wij veel symbolen terug die voortkomen uit het zoroastrisme.
Niet ver hier vandaan ligt Naqsh-e Rustam, de necropolis van dit rijk. Hoog in de rotswand bevinden zich de grafkamers van o.a. Darius en Xerxes. De bas-reliëfs onder de graven dateren uit de tijd van de Sassaniden die een paar eeuwen later heersten in dit gebied. Na dit bezoek keren we terug naar Shiraz. Overnachting in Shiraz
 
Dag 6 – Shiraz – Kerman
Vanuit Shiraz reizen we naar Kerman, een woestijnstad en de toegangspoort om het zuidoosten van Iran te ontdekken. De stad is een samenkomst van Perzen en de meer sub continentale Baluchis die de regio ten oosten van Kerman domineren. Het beste zien we dit terug in de levendige bazaar waarover we een korte wandeling maken. Overnachting in Kerman
 
Dag 7 – Kerman – Mahan – Rayen  – Lut – Kerman  
Vandaag maken we een uitstap naar Mahan en Rayen. In het pittoreske Mahan zien we de Bagh-e Shazdeh, de prinselijke tuin. Ze illustreert de diversiteit van Perzische tuinontwerpen, ontwikkeld en aangepast aan verschillende klimatologische omstandigheden die al stammen vanuit de tijd van Cyrus de Grote. De Perzische tuin werd ontworpen om Eden en de vier zoroastrische elementen van hemel, aarde, water en planten te symboliseren. De tuinen dateren uit verschillende periodes en bevatten ook gebouwen, paviljoens en muren. Ze hebben grote invloed gehad op tuinontwerpen over de hele wereld. De vernietiging van Bam door de zware beving van 2003 heeft tot de wedergeboorte van de Arg-e Rayen geleid, een oude adobe ‘citadel’ in Rayen, een klein stadje in de luwte van de berg Hezar (4.420m). De citadel is een mengeling van meerdere stijlen en het is niet bekend uit welke tijd de citadel oorspronkelijk dateert. Na het bezoek trekken we verder de Dasht-e Lut woestijn in. De woestijn staat bekend om de overweldigende schoonheid van het woestijnlandschap in de vorm van ‘kalouts’, unieke rotsformaties die uit de woestijn steken en het meest doen denken aan Monument Valley in de VS. De zonsondergang is hier indrukwekkend. Overnachting in Kerman.  
 
Dag 8 – Kerman – Meymand – Yazd
Wij reizen door de woestijn naar Yazd. Onderweg brengen we een bezoek aan het grottendorp Meymand, waarvan de geschiedenis tot 12.000 jaar teruggaat. Veel van de circa 600 inwoners leven in 1 van de 350 met de hand uitgehouwen grotwoningen. De dorre omgeving, hete zomers en koude winters, maken het leven zwaar. In 2005 werd het dorp geplaats op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Overnachting in Yazd.
 
Dag 9 – Yazd
Yazd is een woestijnstad en het centrum van het zoroastrisme. Deze oude religie had zijn oorsprong in Perzië en werd verspreid over Centraal-Azië voordat de islam zijn intrede deed. We maken een wandeling door de oude stad van Yazd, een doolhof van smalle straatjes en oude lemen gebouwen met windtorens. Niet te missen is hier de bazaar met smalle overdekte straatjes en steegjes waar u de mogelijkheid heeft lokale lekkernijen te proeven. Interessant is het watermuseum waar we een beter inzicht krijgt in het kanaatsysteem van Iran, de voorloper van de irrigatiekanalen. Tevens bezoeken we de Jame moskee met de hoogste minaretten van Iran alsook de middeleeuwse Takyeh Amir Chakhmagh moskee in het centrum van Yazd. In de middag heeft u enkele uren ter vrije besteding om deze boeiende stad verder te ontdekken. Overnachting in Yazd.
 
Dag 10– Yazd – Nain – Isfahan  
Aan de rand van Yazd liggen de Torens der Stilte, waar de aanhangers van het zoroastrisme hun laatste rustplaats vonden. De wandeling naar boven wordt beloond met een mooi uitzicht over de stad en de omgeving. Nadien bezoeken wij de nog altijd actieve vuurtempel met het eeuwig brandend vuur. Het kleine, informatieve museum geeft u een duidelijk beeld wat de religie inhoudt. We vervolgen onze reis door de Grote Zoutwoestijn van Iran en maken we een stop in Nain. Deze stad staat bekend om zijn moskee met een nog intact kanaatsysteem, hetgeen we zullen zien. In de middag komen we aan in Isfahan, de stad die al haar bezoekers betovert. Tijdens de rondrit zien we de middeleeuwse bruggen die de oevers van de Zayandeh met elkaar verbinden. In de avond brengen we ook een bezoek aan de mooi verlichte Si o Se pol brug, de brug van de 33 bogen. Hier komt de lokale bevolking graag samen om te genieten van de avond en de sfeer in de stad. Jonge mensen flirten in de omliggende parken volop met elkaar. Overnachting in Isfahan. 
 
Dag 11 – Isfahan
Isfahan is de stad die bij veel reizigers tot de verbeelding spreekt. De islamitische architectuur komt hier in de meest verfijnde vorm terug in de monumentale bouwwerken. Ten tijde van de Safaviden (1502–1736) werd Isfahan voor de tweede keer de hoofdstad van Iran en deze periode is van grote invloed geweest op het stadsbeeld. We beginnen de dag met een bezoek aan het betoverende Meidam Emam Plein dat op loopafstand van ons hotel ligt.  De meest invloedrijke sjah Abbas I gaf opdracht tot de aanleg van het plein dat wordt omlijst door een arcade met traditionele winkels. Deze arcade wordt onderbroken door 3 bijzondere monumenten: de Sheikh Lotfollah moskee, het Ali Qapo paleis en de Masjid-i Emam moskee. De Sheikh Lotfallah moskee is gebouwd als privé gebedshuis voor de sjah. Meest in het oog springt de koepel waarvan de binnenzijde tot de meest gefotografeerde interieurs in Iran behoort. De grote Emam moskee (voorheen Madjid-i Shah) is wel gebouwd voor de bevolking. Naast de gebedsruimte was hier ook een madrassa, een theologische school, gevestigd. Het mozaïekwerk en de echo hierbinnen zijn fenomenaal. 
De naam Ali Qapu kan men vertalen als koninklijke poort en gaf toegang tot de paleizen tussen het plein en de achterliggende tuinen. Het paleis heeft 7 verdiepingen, maar is zo gebouwd dat het lijkt alsof het uit 5 verdiepingen bestaat. Dit is gedaan ter bescherming van de koning. Op de bovenste verdieping vinden we de kleurige muziekkamer, gedecoreerd met een indrukwekkend pleisterwerk. Vanaf het terras had de koning, en u nu als reiziger, een fraai uitzicht. Een kleine wandeling neemt ons mee buiten de muren van het plein waar we het Chehel Sutoon Paleis bezoeken. Dit paleis, eveneens in opdracht van Sjah Abbas I gebouwd, werd gebruikt bij staatsbezoeken en andere officiële gelegenheden. Het paleis staat bekend om de fraaie muurschilderingen. 
Na de lunch is er vrije tijd. U kunt bijvoorbeeld een bezoek brengen aan de Qeisarieh Bazaar. Overnachting in Isfahan.
 
Dag 12 – Isfahan
In de Grote Vrijdagmoskee zien we de evolutie van de islamitische architectuur door de eeuwen heen. Na het bezoek aan de moskee gaan we verder naar het Armeense gedeelte van de stad en bezoeken we de Vank kathedraal, één van de mooiste Armeense kerken ter wereld! De kathedraal staat bekend om de schitterende fresco’s die het Bijbelse verhaal en het ontstaan van het Armeense christendom weergeven. Binnen het complex bevindt zich tevens het Armeense museum met een collectie manuscripten, schilderijen, kledingstukken en documenten over de Armeense genocide. Na de lunch kunt u Isfahan vrij verkennen.  Een suggestie is een bezoek aan het interessante muziekmuseum dat u laat kennis maken met de diversiteit binnen de Iraanse muziekinstrumenten. Overnachting in Isfahan. 
 
Dag 13 – Isfahan – Abyaneh – Kashan 
Het authentieke bergdorp Abyaneh ligt aan de voet van de berg Karkas en bestaat grotendeels uit roodgekleurde lemen huizen. De inwoners hebben een traditionele levensstijl met eigen klederdracht en een eigen taal. Tegenwoordig is het voor Iraniërs een geliefde plaats om hun vrije dag door te brengen. Het bijzondere karakter van Abyaneh vertaalt zich in plaatsing op de Werelderfgoedlijst. We reizen verder naar de charmante handelsstad Kashan waar we een bezoek brengen aan de Tabatbaiha of Borojerdiha residentie. Deze woningen werden gebouwd door welgestelde handelslui om zo indruk te maken op hun buitenlandse kopers en zijn gedecoreerd met uit steen gehouwen verfijnde motieven en spiegelwerk. We bezoeken eveneens de Fin tuin. De recente geschiedenis van Iran is onlosmakelijk verbonden met deze tuin. Net als de Eram tuin in Shiraz en Shazdeh in Kerman behoort Fin tot het Werelderfgoed van UNESCO. Overnachting in Kashan. 
 
Dag 14 – Kashan – Qom – Teheran   
Qom vormt samen met Mashhad het religieuze centrum van Iran. In deze heilige stad staat het mausoleum van Fatima, dochter van de zevende imam en zuster van Imam Reza. De sierlijke minaretten en de gouden koepel is op grote afstand zichtbaar. Qom is eveneens de stad waar Khomeini gewoond en gestudeerd heeft. Tot op de dag van vandaag oefent Qom een grote aantrekkingskracht uit op jonge theologie studenten en pelgrims die de tombe van Fatima bezoeken. Na ons bezoek rijden we verder naar de luchthaven van Teheran voor een korte overnachting in het hotel.
 
Dag 15 – Teheran
Transfer naar luchthaven voor de terugreis.
Tijdens uw 15-Daagse Nederlandstalige rondreis Iran 'Langs de schatten van Perzië' verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.
restaurant

Teheran - Hotel Eskan Forsat

Hotel Eskan Forsat
Dit moderne boutiquehotel ligt in een rustige straat in het centrum van Teheran. Op enkele minuten wandelen vindt u winkels en eetgelegenheden. Ook de voormalige VS ambassade en het populaire Arts Forum zijn goed te voet bereikbaar. Met 3 metrostations op 10-15 minuten wandelen kunt u makkelijk door de stad reizen.

Faciliteiten:
Het hotel beschikt over een koffieshop en restaurant met zowel een Iraanse als Europese keuken. Er is gratis wifi in alle ruimtes. Wasservice tegen betaling.

Kamers:
De 42 kamers zijn netjes ingericht en beschikken over een lcd-televisie met satellietontvangst, een dvd-speler, airconditioning, telefoon, zitje en minibar. De badkamers zijn voorzien van een douche, toilet en haardroger.
 

Shiraz - Hotel Karim Khan

Hotel Karim Khan
Het aangename Karim Khan hotel ligt in het centrum van Shiraz op wandelafstand van de Karim Khan citadel en Vakil Moskee. Het hotel is gedecoreerd in Shirazi stijl en heeft een kleurrijke uitstraling. 

Faciliteiten:
Het hotel beschikt over een Iraans restaurant, coffeeshop en een traditioneel theehuis. Eveneens is er een kleine firnessruimte. Wifi in het hele hotel besschikbaar.

Kamers:
De kamers zijn in traditionele Shiraz stijl ingericht en voorzien van satelliettelevisie, telefoon, airconditioning en minibar. De badkamer is voorzien van een bad of douche, toilet en haardroger.


 

Kerman - Hotel Pars

Hotel Pars
Dit mooie hotel ligt aan de rand van Kerman en behoort tot de Iraanse gerenommeerde Pars hotelgroep.  Het centrum is goed met taxi en openbaar vervoer te bereiken.

Faciliteiten:
Het hotel beschikt over een ruime, elegante lobby met restaurant en bar, ruime tuin, binnenzwembad, sauna, kapper, tennisbaan en biljart. Geldwisselkantoor, bankautomaat (alleen voor Iraanse bankkaarten). Wifi in het hele hotel beschikbaar.

Kamers:
De ruime kamers zijn uitgerust met airconditioning, zithoekje met minibar, televisie. Badkamer met bad of douche, toilet en haardroger.

Yazd - Hotel Dad

Hotel Dad
Het sfeervolle Dad Hotel is een combinatie van traditionele architectuur en hedendaags comfort. Het hotel ligt in het centrum van Yazd op wandelafstand van het historische hart van de stad.

Faciliteiten:
Hotel Dad beschikt over een klassiek restaurant en een dakterras, dat geopend is bij goed weer. In het aquacomplex vindt u een zwembad, jacuzzi, sauna en massagesalon. Souvenirswinkeltje, roomservice, cocierge behoren tot de overige faciliteiten. Wifi in het hele hotel.

Kamers:
De elegante kamers verschillen in afmedtingen en hebben allemaal een unieke inrichting. Zij beschikken over comfortabele bedden, airconditioning en satelliettelevisie. Badkamer met bad of douche, toilet en haardroger.

Isfahan - Hotel Safir

Kashan - Hotel Negarestan

Hotel Negarestan
Dit moderne hotel ligt aan de rand van Kashan, dicht bij de historische Fin tuin. Het oude stadscentrum bereikt u in circa 10 minuten met de taxi. Vanaf de hogere verdiepingen heeft u een mooi uitzicht op de bergen.

Faciliteiten:
Het hotel beschikt over een ruime lobby, goed restaurant en een coffeeshop. Wifi aanwezig.

Kamers:
De ruime kamers zijn voorzien van televisie, zithoiek, minibar em airconditioning. Badkamer met bad of douche, toilet en haardroger.

Teheran - Hotel Ibis Tehran Imam Khomeini Airport

Hotel Ibis IKA
Dit moderne hotel van de internationale Ibis-hotelketen ligt tegenover terminal 1 van de internationale luchthaven van Teheran, Imam Khomeini. Het hotel is met een loopbrug verbonden met de terminal waar de meeste vluchten vandaan vertrekken. De reisduur naar het centrum van Teheran bedraagt ca. 45 - 100 minuten en vanaf de luchthaven gaat er meerdere malen per dag een metroverbinding.

Faclliteiten
Het hotel deelt met het naastgelegen Novotel een aantal restaurants waaronder een internationaal restaurant met buffet en het Iraanse specialiteitenrestaurant Vaadi alsook een spa en fitnessruimte. Roomservice beschikbaar. In de ruime lobby staan diverse computers voor gebruik met de mogelijkheid uw instapkaart voor de vliegreis af te drukken. Naast de loopbrug beschikt het hotel ook over een 24-uurs shuttleservice. 

Kamers:
De moderne kamers komen overeen met de internationale concept van Ibis. Zij beschikken over comfortabele bedden, bureau, telefoon, satelliettelevisie, kluisje, airconditioning en koelkastje met water. De badkamer is voorzien van douche, toilet en haardroger. 

Algemeen
Iran is een unieke en fascinerende reisbestemming, waar authenticiteit en moderniteit mooi samengaan. Iraniërs zijn trots op hun cultuur en dragen zorg voor het indrukwekkende culturele erfgoed. U kunt dit terugvinden in de diverse musea in de hoofdstad Teheran en op de verschillende sites waar de interessante geschiedenis van het oude Perzische Rijk tot leven komt. U reist 2500 jaar terug in de tijd tijdens een reis in Iran. De open en gastvrije bevolking zorgt voor een warm en aangenaam onthaal, dat u zich nog lang zult herinneren. Onderweg ziet u kleurrijke betegelde paleizen en moskeeën, geurige bazaars, droge hoogvlaktes, kunstschatten uit de pre-islamitische en islamitische tijd en proeft u de lekkernijen uit de Iraanse keuken in de diverse restaurantjes of in de bazaars.
 
Ligging
Iran ligt in het Midden-Oosten, grenzend aan Irak, Turkije, Armenië, Azerbeidzjan, Turkmenistan, Afghanistan en Pakistan. De kustlijn van Iran is 2240 km lang en wordt gevormd door de Kaspische Zee in het noorden en de Perzische Golf en Golf van Oman in het (zuid-)westen. Zeer belangrijk is hier de Straat van Hormuz. Het land heeft een oppervlakte van 1.648.000 km2 en telt ongeveer 82 miljoen inwoners, waarvan er ongeveer 10 miljoen wonen in de hoofdstad, Teheran. Het landschap van Iran bestaat grotendeels uit een centrale hoogvlakte van ongeveer 1000 tot 1600 meter hoog met immense woestijn- en steppegebieden en grote zoutmoerassen. Door het land lopen 2 bergruggen, in het noorden het Elbruz gebergte waarvan de hoogste top nabij Teheran ligt en in het westen loopt van noord naar zuid het Zagros gebergte met een gemiddelde hoogte van 3500 meter. De gebergten lopen glooiend uit in beboste heuvels afgewisseld met weiden en vruchtbare vlakten. In het noorden van Iran beginnen de vruchtbare kustvlakten van de Kaspische zee met vooral rijst- en theeplantages. Het zuidoosten van Iran bestaat geheel uit woestijn.
 
Klimaat
Iran is een groot land met verschillende klimaten. Tijdens het merendeel van onze reizen bezoekt u gebieden die onder invloed staan van een landklimaat. Dit betekent dat in de zomermaanden de temperatuur kan oplopen tot 40°C., terwijl er nauwelijks neerslag valt. Dit is echter een droge hitte die beter te verdragen is dan de vochtige hitte in tropische gebieden. Het regent met name in de hoger gelegen bergstreken en de gebieden rond de Kaspische Zee. De vochtigheidsgraad in het land is vrij laag, behalve in de regio van de Perzische Golf, waar het in de zomer benauwd kan zijn. De beste reisperiode om Iran te bezoeken is in het voorjaar (april en mei) en in het najaar (september en oktober). Ook in de winter is Iran goed te bezoeken, al zijn de temperaturen dan rond de 0 tot 10 graden.
 
Religie
In Iran wonen voor het overgrote deel sjiitische moslims (89%). Er zijn ook grote minderheidsgroepen waarvan die van de Soennitische moslims het meest omvangrijk is. Deze groep bestaat vooral uit Koerden in het noordwesten en Baluchi stammen in het zuidoosten. Daarnaast leven er onder meer christenen en joden in Iran. Het sjiisme betekent letterlijk volgeling van Ali, en is één van de twee grote ideologische stromingen binnen de islam waarvan de andere het soennisme is. Sjiieten zijn volgelingen van de islamitische profeet Mohammed en geloven dat Mohammed zijn neef Ali ibn Aboe Talib, getrouwd met Mohammeds dochter Fatima) als zijn opvolger aanwees. In het sjiisme staat de religieuze en politieke opvolging van Mohammed centraal en verwerpen de eerste drie kaliefen van het soennisme als politieke en religieuze leiders. Een grote meerderheid van de sjiieten gelooft dat Ali de eerste van twaalf door God aangestelde leiders is en vormen hiermee de grootste stroming de sjiitische islam. De rol van de Twaalf Imams in de geloofsbeleving kan deels vergeleken worden met de heiligen in de katholieke kerk. Omdat deze imams als bemiddelaar tussen God en gelovigen worden gezien, worden ze vaak aangeroepen in gebed.
 
Eten en drinken
Een restaurant vinden in Iran is geen probleem. De Iraanse keuken bestaat uit rijst, groenten, vlees of vis en brood. De maaltijden zijn erg mild gekruid. In Iran eet men met lepel en vork.
De meeste Iraniërs eten twee keer per dag warm. Een typisch Iraanse maaltijd begint met smaakvolle, dikke soep (ash). Daarna volgt salade, standaard opgediend met slasaus. De rauwe salades zijn normaal gesproken te vertrouwen. Probeer ook de heerlijke yoghurt (mast),vaak geserveerd met knoflook. De basis van de hoofdmaaltijd is rijst (chelo of polo). Deze wordt vaak met een beetje boter en saffraan geserveerd, waardoor de rijst een gele kleur heeft. De rijst wordt vaak geserveerd met vleesspiezen (kebab) of stoofpotjes van groenten. Langs de Kaspische en Perzische kust is veel verse vis verkrijgbaar. In Iran kun je heerlijk fruit krijgen, zoals granaatappels, bananen, dadels en meloenen. De Iraanse pistachenoot is wereldberoemd. Saffraan en andere kruiden zijn goedkoop in Iran. Iraniërs zijn ook dol op ijs, met name pistache.
 
Drinken in Iran
Iraniërs drinken veel thee. Een voor ons ongebruikelijk zicht is het klemmen van suikerklontjes tussen de tanden. Koffie is lange tijd niet overal verkrijgbaar geweest en vaak drinkt men Nescafé, ook bij het ontbijt in uw hotel. Toch zien we de laatste jaren een trend met moderne cafés waar diverse soorten koffie verkrijgbaar zijn. Bij de maaltijd drinken Iraniërs frisdrank zoals cola en alcoholvrije malt frisdrank met smaakjes en mineraalwater. Een heerlijke traditionele dorstlesser is dogh, een yoghurtdrank met zout en kruiden. Alcohol is strikt verboden, maar er is wel alcoholvrij maltbier en talloze andere alcoholvrije drankjes zoals mojito verkrijgbaar. Ook zijn er volop verse vruchten- en groentesappen te krijgen.
 
Elektriciteit
De netspanning in Iran is 220 volt. Een adapter of een verloopstekker is niet nodig. 
 
Tijdsverschil
In Iran is het 2,5 uur later dan bij ons. 
 
Taal
De officiële taal van Iran is het Farsi, een Indo-Europese taal. Het Farsi wordt van rechts naar links geschreven. Naast het Farsi worden er in Iran tal van andere talen gesproken zoals het Koerdisch, Azeri (Turks) en Turkmeens. In de grote steden spreekt men ook Engels, vooral door de jongere generatie.
 
Bagage en kleding
Sovjet Reizen adviseert u om de bagage mee te nemen in een koffer. Het gewicht van uw koffer mag maximaal 20 kg tot 30 kg. bedragen, dit staat op uw ticket en/of kunt u vinden op de website van de luchtvaartmaatschappij. Het maximum gewicht voor de binnenlandse vlucht bedraagt 20 kg. Reist u in een groep, houdt u dan rekening met het formaat van de koffer zodat deze in de bus past. Alcohol is verboden in Iran en het is dan ook niet toegestaan om alcohol mee te nemen in uw bagage. Medicijnen waarin alcohol zit zijn toegestaan mits een recept van de dokter, vergezeld van een officiële stempel, is toegevoegd.
 
De wetgeving in Iran is gebaseerd op de islamitische regels en u vindt dit terug in de kleding. In het openbaar, hieronder valt ook bijvoorbeeld de lobby/restaurant van uw hotel, dient iedereen te voldoen aan wettelijk vastgelegde kledingregels.
 
 Voor vrouwen gelden onderstaande regels:
- shirt/blouse/tuniek met mouwen tot halverwege de onderarm en een lengte die tenminste losjes de heupen bedekt.
- lange broek tot tenminste de enkels
- haren/nek bedekt. De eenvoudigste manier hiervoor is met een sjaal.
In sommige delen van het land zijn de vrouwen en meisjes zeer modebewust en dragen strakke jassen die tot net over de bil reiken, broeken die de kuit tonen, hoge hakken en hun hoofddoek ergens op het achterhoofd.
De chador, letterlijk tent, is de lange lap stof waar een deel van de Iraanse vrouwen in gehuld gaat. Deze is niet verplicht, behalve in de heiligdommen, sommige moskeeën en tijdens het vrijdaggebed. Meestal kan er op die locaties een chador worden geleend.
 
Voor mannen gelden onderstaande regels:
- lange broek
- shirt met lange mouwen. In de praktijk worden echter vaak T-shirts met korte mouwen gedragen. Het is raadzaam om zowel lange als korte mouwen mee te nemen.
 
Het lopen op teenslippers is voor zowel mannen als vrouwen niet toegestaan. Wel is het toegestaan om open schoenen/sandalen te dragen, al zouden wij het op prijs stellen hierin sokken te dragen.
 
Wij zijn van mening dat het geen kwaad kan om toch wat conservatiever gekleed te gaan. Het verleden heeft namelijk bewezen dat de kledingvoorschriften ook plotseling weer strenger kunnen worden. Daarnaast dwingt u hiermee vaak meer respect af bij de bevolking. Verder raden we u aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag).
 
De kledingregels gaan in op het moment dat u het vliegtuig, bij aankomst in Iran, verlaat.
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
U heeft voor Iran een geldig paspoort nodig, dat tenminste nog 6 maanden geldig is na uw uitreisdatum. Ook heeft u een visum voor Iran nodig en deze kunt u het beste via Sovjet Reizen regelen. Bij visumaanvragen hanteert het Iraanse consulaat strenge en strikte regels. Visumaanvragen dienen daarom heel nauwkeurig te worden nagekeken en ingediend te worden.
 
Het is verboden om alcohol, drugs of ‘onzedelijke afbeeldingen’ in Iran in te voeren. Tevens doet u er goed aan geen christelijke boeken mee te nemen evenals Hebreeuwse boeken. De export van tapijten en antiek is alleen mogelijk met de juiste documenten. Het is raadzaam dergelijke producten te kopen bij winkels met een exportvergunning.
 
Fotograferen en filmen
Wees terughoudend met het nemen van foto’s tijdens religieuze gebeurtenissen. In musea is fotograferen soms toegestaan en soms ook niet. Het is strikt verboden om van militairen objecten zoals militaire controleposten en vliegvelden foto’s te maken. Als u mensen wilt fotograferen, doe het dan met respect. Vrouwen laten zich niet graag door mannen fotograferen. Mensen staan er immers niet op te wachten om slechts als foto-object te dienen. Neem dan ook de tijd om een foto te maken en toon belangstelling, bijvoorbeeld door iemand eerst te begroeten en een praatje te maken. Het werkt vaak ook ontwapenend als de digitale fotograaf laat zien wat er op het beeldschermpje te zien is. Vraag mensen altijd eerst om toestemming als u ze wilt fotograferen. Respecteer het als mensen liever niet gefotografeerd willen worden en blijf vriendelijk. Mensen kunnen hele goede redenen hebben om niet gefotografeerd te willen worden. Ze kunnen zich afvragen wat er met hun afbeelding gebeurt. Soms spelen religieuze motieven een rol: men denkt dat er met een foto een stukje van de ziel wordt ontnomen. Anderen willen liever niet tijdens het werk, ongewassen of in vieze kleren op de foto. Toch komt het met grote regelmaat voor tijdens onze reizen dat Iraanse mannen en vrouwen u zelf benaderen om een gezamenlijke foto te nemen.
 
Geldzaken
De Iraanse munteenheid is de rial. Over het algemeen rekent men echter in toman. De prijs in toman krijgt u door een nul van het bedrag af te halen, dus 10.000 rial is 1000 toman.
In Iran zijn veel pinautomaten, maar het banksysteem is niet aangesloten op het internationale betalingsverkeer. In de praktijk houdt dit in dat onze betaalkaarten en creditcard niet werken. Uitzondering vormen sommige tapijthandelaren waar u wel kunt betalen met een creditcard. Euro’s kunnen gewisseld worden bij banken of bij wisselkantoren. De koers is sinds 2017 sterk aan verandering onderhevig en heeft in 2018 geschommeld tussen de 48.000 en 150.000 rial voor één euro. Banken zijn van zaterdag tot en met woensdag van 7.30 uur tot 13.00 uur of 15.00 uur geopend, op donderdag van 7.30 uur tot 12.00 uur. Op vrijdag is alles gesloten.
 
Fooien
Het is gebruikelijk in Iran om een fooi achter te laten in de restaurants, de richtlijn hiervoor is 10% van het rekeningbedrag. Meestal staat de fooi apart vermeld op de rekening als “service toeslag 10%”.
 
De gids, chauffeur en reisleiding in Iran verwachten aan het einde ook een fooi. Gebruikelijk is € 2,- per dag voor de gids, € 2,- per dag voor de chauffeur en € 2,- per dag voor de reisleiding. Dit komt neer op € 6,- per dag x het aantal dagen.
Reist u in een grotere groep (vanaf ca. 8 personen), dan kan afhankelijk van het type bus een bijrijder aanwezig zijn. Ook hij waardeert een kleine fooi.
 
Gezondheid
Voor Iran worden vaccinaties aangeraden, maar deze zijn niet verplicht. Voor de actuele stand van zaken verwijzen wij u naar uw huisarts. Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfectiegel (daarmee kun je zonder water en zeep je handen wassen) & ontsmettingsdoekjes. Zorg dat u tijdens de reis het vaccinatieboekje en bloedgroepgegevens bij u heeft. Tevens raden wij aan om keelpastilles mee te nemen, want het is mogelijk dat de airconditioning op uw keel slaat. Handig om mee te nemen is het Europees medisch paspoort, een document waarmee u in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts en apotheek.
 
Daarnaast willen wij u adviseren om geen water van de kraan te drinken, maar te kopen in flessen.
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Openingstijden
Vrijdag is de wekelijkse vrije dag en zijn alle officiële instanties, banken en winkels gesloten. Soms is ook donderdagmiddag een vrije middag. De meeste winkels zijn geopend van 09.00 uur tot laat in de avond. Tussen 13.00 en 16.00 uur is bijna alles gesloten.
 
Post, internet en telefoon
Post van Iran naar de Benelux doet er één tot twee weken over. Het beste kunt u de post in de grote steden op de bus doen. Tussen Nederland/België en Iran is telefoon-, fax- en e-mailverkeer mogelijk. Het landennummer van Iran is +98, het netnummer van Teheran is 21. Iran beschikt over een eigen gsm-netwerk. Mobiele telefoons met abonnementen van Nederlandse/Belgische providers werken doorgaans wel. Raadpleeg voor vertrek uw provider in verband met belmogelijkheden en kosten. In de meeste plaatsen is internet en de meeste hotels hebben Wifi.
 
Gewoonten en gebruiken
U wordt geacht dat u zich aan de islamitische regels houdt. In het algemeen merkt u hier in de omgang met anderen vrij weinig van. Bij een ontmoeting is het niet gebruikelijk dat mannen en vrouwen elkaar een hand geven. Toch zult u zien dat dit wel gebeurt. Wij raden u aan hierin een afwachtende houding aan  te nemen. Houdt uzelf aan de kledingvoorschriften, doe schoenen uit bij mensen thuis en in moskeeën, loop niet voor biddende mensen langs en ga niet met uw rug voor iemand anders staan. Als u een foutje maakt en u zich verontschuldigt, zullen er maar weinig Iraniërs zijn die het u kwalijk nemen. In Iran mag meer niet dan wel, maar veel Iraniërs overtreden dagelijks wel meerdere “regels”. Ongetrouwde mannen en vrouwen horen bijvoorbeeld niet met elkaar op stap te gaan, een dagje Teheran laat zien dat de realiteit anders is. Tussen het ideaalbeeld van de regering en de werkelijkheid zit een groot verschil. Het wordt vaak afgeraden om met Iraniërs over politiek, islam of andere gevoelige zaken te spreken. Maar u zult snel merken dat Iraniërs zelf vaak geen blad voor de mond nemen. Het is verstandig eerst af te tasten en uw gesprekspartner het voortouw te laten nemen. Seks buiten het huwelijk is in Iran verboden, op buitenechtelijke relaties staan zware straffen. Ook homoseksualiteit is een misdaad in Iran, wat niet inhoudt dat we reizen naar Iran ontraden. Openlijke uitingen van affectie kunnen best achterwege gelaten worden, ook tussen mannen en vrouwen. Niet getrouwde stellen mogen officieel geen hotelkamer delen. Bij Iraniërs wordt hier vaak strikt op gelet, bij toeristen meestal niet. Mocht u worden gevraagd of u getrouwd bent, dan is het aan te raden daar bevestigend op te antwoorden.
 
Tarof, de Iraanse etiquette, is een fenomeen van de Iraanse cultuur dat misschien wel het verst van onze cultuur af staat. U zegt niet wat u denkt, u neemt niet zomaar aan wat u wordt aangeboden. Juist omdat tarof een manier is om zowel beleefd als gastvrij te zijn, is het soms moeilijk in te schatten hoe u er als buitenlander op moet reageren. Veel Iraniërs zullen u eten of drinken aanbieden of u uitnodigen om bij hen thuis te komen. In de regel hoort u als u iets aangeboden wordt, altijd in eerste instantie te weigeren. Pas na de derde keer kunt u het aannemen. Sommige mensen vinden tarof een prettige omgangsvorm, anderen vinden het hypocriet of overbodig. Verwarrend is het in ieder geval wel en het duurt even voordat u er aan gewend bent. Veel Iraniërs begrijpen echter dat u als buitenlander de regels van het tarof misschien niet altijd even goed begrijpt. Wat in Iran ongebruikelijk is, is het snuiten van de neus aan tafel, hetzij in een restaurant of café.  Dit wordt door de Iraniër als zeer onbeschoft ervaren en wij vragen u dan ook hiermee rekening te houden. Het best kunt u hiervoor even de tafel verlaten en naar het toilet gaan.
 
Openbaar vervoer
Misschien heeft u er wel voor gekozen om een individuele reis naar Iran te maken en gebruik te maken van het openbaar vervoer. Er bestaan een aantal mogelijkheden van openbaar vervoer, waarvan de bus het makkelijkste, meest accurate en vaak snelste vervoermiddel is.
 
Bussen:
 
De bussen komen bijna overal en door de lage prijs van de brandstof is het zeer goedkoop om in Iran rond te reizen met een bus. Wel mogen de bussen in Iran maar 80 kilometer per uur rijden, zodat u zich minder snel verplaatst. Er zit maar weinig verschil tussen de busmaatschappijen, maar vele bussen hebben wel verschillende klassen. U kunt kiezen uit de VIP klasse of 2e klas. In de VIP klasse zit airconditioning en je krijgt er kleine snacks onder het reizen. De 2e klas heeft dit niet. De tickets voor een bus kunt u kopen bij een loket op diverse stations en reisbureaus.
 
 
 
Treinen:
Het treinnetwerk binnen Iran is beperkt, maar wel comfortabel. Echter het treinschema is vaak pas 1 week voor vertrek bekend. Daarnaast rijden de treinen niet altijd accuraat en kunt u er een uur over doen maar over hetzelfde ritje ook 4 uur.
 
 
Taxi
Reizen met een taxi in Iran is goedkoop. Helaas houden weggebruikers zich vaak niet aan de regels, wat het reizen met de auto of een taxi soms gevaarlijk maakt of dat het de reiziger een onprettig gevoel geeft. De regelgeving in het verkeer wordt niet altijd opgevolgd en helaas vallen jaarlijks vele doden in het verkeer door roekeloos rijgedrag.
 
 
 
Veiligheid/ Criminaliteit
Iran is een veilige reisbestemming. Straatcriminaliteit komt weinig voor en de bevolking is behulpzaam. Het is raadzaam uw paspoort in bewaring van de receptie van uw hotel te geven en een kopie op zak te houden. In de hotels worden de paspoorten ingenomen voor registratie. Het verkeer in Iran is chaotisch, vooral in de steden. Voetgangers moeten goed oppassen bij het oversteken.
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
 
Armeens kloosterensemble Sint Thaddeus, Sint Stefauskerk en de Kapel van Dzordzor (noordwest Iran)
Bam met zijn cultureel landschap
Bisotun
Maymand cultureel landschap met grotwoningen
Golestan Paleis in Teheran
Gonbad-e Qabus
Masjed-e Jame in Isfahan
Meidam Emam plein in Isfahan
Pasargadae
Persepolis in de buurt van Shiraz
Shahr-I Sokhta
Sheikh Safi al-din Khanegah and Shrine ensemble in Ardabil
Shushtar historisch hydraulic system
Soltaniyeh
Susa
Tabriz historische bazaar complex
Takht-e Soleyman
Tchogha Zanbil
De Perzische tuin (9 tuinen in totaal in verschillende provincies van Iran)
Het Perzische Qanat systeem
 
Kalender en feestdagen
De officiële Iranese kalender is de zonnekalender, die begint op 21 maart en 365 dagen heeft. De zonnekalender is rechtstreeks afgeleid van de oude Zoroastrische kalender. Deze telt twaalf maanden, waarbij de eerste zes maanden 31 dagen hebben, de vijf volgende 30 dagen, en de laatste telt 29 of 30 dagen. De islamitische kalender is gebaseerd op de waarneming van de maan en wijkt daarom af van de telling van de westerse, Gregoriaanse, kalender. Volgens de westerse kalender schuiven de islamitische feestdagen ieder jaar een dag of tien naar voren. De zonne- en maankalender werden in gebruik genomen in het jaar 622 n. Chr. Dit is het begin van de islamitische tijdrekening.
 
Iran kent tal van religieuze en nationale feestdagen. Op de meeste feestdagen blijven de bezienswaardigheden open. Uitzonderingen hierop zijn o.a. Ashura en de Dag van de Revolutie (11 februari).
 
De belangrijkste religieuze herdenkingsdag is Ashura, waarbij de martelaarsdood van Imam Hossein wordt herdacht. Het belangrijkste feest van het jaar is Nowruz, het Perzische Nieuwjaar. Dit vindt plaats op 20/21 maart – afhankelijk van de stand van de zon. Enerzijds is het een bijzondere ervaring om mee te maken, anderzijds is het erg druk met Iraniërs die zelf op vakantie gaan.
Andere belangrijke dagen zijn o.a.: Dag van de Revolutie (11 februari), Dag van de Nationalisatie van de olie in 1951 (20 maart), Dag van de Islamitische Republiek (1 april), Sizdahbedar: de dertiende dag van het Iraanse nieuwjaar (2 april), Herdenking van de dood van Khomeini (4 juni), Herdenking van de arrestatie van Khomeini in 1963 (5 juni).
Wanneer u tijdens de ramadan reist, dient u rekening te houden met een aantal zaken: veel restaurants zijn dicht en eten, drinken en roken in het openbaar worden niet op prijs gesteld. We vragen u dan ook respect te tonen voor dit gebruik en zeer terughoudend te zijn met het in het openbaar tonen van eten en drinken. In de beschutting van uw kamer kunt u overdag wel drinken en eten. Op toeristen gerichte restaurants blijven ook meestal overdag open.
 
Belgische ambassade in Teheran
Agha Bozorghi Street - Shirin Dead End, N° 4 
Elahieh 1964616451 Teheran
P.O. Box 11365 - 115 Teheran
Tel.: (00 98 21) 222 48 582 (visum afdeling)
Tel.: (00 98 21) 223 91 909 (politieke afdeling)
Tel.: (00 98 21) 223 98 780 (consulaire afdeling)
 
Buiten de kantooruren en alleen in noodgevallen: +(98) (0) 912.105.22.01
 
Iraanse ambassade in Brussel 
Adres: Franklin Rooseveltlaan 15, 1050 Elsene, België
Openingstijden: Geopend ⋅ Sluit om 17:00
Telefoon: +32 2 627 03 50
 
Nederlandse ambassade in Teheran
No. 7, West Arghavan, Sonbol Street, Farmanieh, Teheran, tel: +98 (0) 21 23 66 00 00
E teh@minbuza.nl
I www.mfa.nl/teh-nl
 
Iraanse ambassade in Den Haag 
Duinweg 20, 2585 JX, Den Haag, tel: 070-3384001
http://iranianembassy.nl/en/
 


Dominicus reisgids Iran

Prijs € 24,95 per gids, inclusief verzending.

Visumverzorging Iran Belgische nationaliteit