15-Daagse fly-drive door Roemenië
v.a. € 1075,00 p.p.

15-Daagse fly-drive door Roemenië

De 15-daagse fly-drive vakantie door Roemenië laat u kennismaken met de diverse hoogtepunten van het afwisselende vakantieland Roemenië. U begint de reis in de dynamische hoofdstad Boekarest, reist vervolgens door het groene landschap naar middeleeuwse stadjes en kastelen (waaronder het wereldberoemde kasteel van Dracula) en ‘de stad van de rozen’ Targu Mures. Geniet van de bijzondere natuur in de op één na grootste rivierdelta van Europa, de Donau-delta.  

8 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Alle overnachtingen in 3-en 4 sterrenhotels, 1 x pension, op basis van logies/ontbijt
• Autohuur categorie A Toyota Aygo of gelijkwaardig
 
Huurprijs wagen inclusief
• Ongelimiteerd aantal kilometers
• CDW (Collision Damage Waiver) 

• TPW (Diefstalverzekering)
• Belastingen
• Drop-off kosten
 
Exclusief
• Internationale vlucht. Sovjet Reizen assisteert u graag bij het selecteren van uw vlucht.
• Reserveringskosten

• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via Sovjet Reizen.
• Extra’s autohuur: GPS, Afkoop Eigen Risico, eventuele parkeerkosten, 2e chauffeur etc.
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
 
Bijzonderheden
• Alle prijzen zijn per persoon op basis van en vanaf 2 personen i
n een 2-persoonskamer
• Verlenging mogelijk, vraag onze medewerkers voor meer inlichtingen.
• Deze reis is op maat te maken. Informeer bij één van onze medewerkers.
Dag 1 – Boekarest
Vertrek naar Boekarest. Bij aankomst ontvangt u de huurauto op de luchthaven waarna u naar uw hotel rijdt. De rest van de dag kunt u de stad verkennen. Een aanrader is om een wandeling te maken door het historische centrum. Overnachting in Boekarest.
  
Dag  2 – Boekarest
Ontdek de dynamische hoofdstad van Roemenië met haar historische gebouwen zoals het Parlementspaleis en de orthodoxe kerk (de belangrijkste in Roemenië). De brede boulevards en de levendigheid op straat, geven de stad een warme Europese uitstraling. Het Parlementspaleis heeft ongeveer 2000 kamers waarvan een deel bezet wordt door het parlement van Roemenië. Dit paleis mag zich door zijn statige uiterlijk en inrichting één van de mooiste gebouwen van Boekarest noemen.  Het oudste en meest authentieke deel van Boekarest vindt u in de wijk Lipscani. Sinds de middeleeuwen is deze wijk al een belangrijk handelscentrum en u vindt er nog altijd een aantal markten. Ook ligt in deze wijk de Curtea Veche, het voormalige koninklijke hof waarin tegenwoordig het archeologisch museum gehuisvest is. De Calea Vicotriei is de meest bekende boulevard van de stad waar een groot aantal luxemerken hun deuren heeft geopend. Kortom, u zult zich geen moment vervelen. Overnachting in Boekarest. 
 
Dag 3 – Boekarest – Balea meer – Sibiu - 275 km
Via de beroemde Transfagarasan die dwars door het Fagarașgebergte loopt, het hoogste gebergte van Roemenië, rijdt u naar Sibiu. Onderweg kunt u een bezoek brengen aan het Cozia klooster, een byzantijns monument met een schitterende collectie op glas geschilderde iconen. Vervolgens rijdt u door naar het Balea meer, een gletsjermeer op 2034 meter hoogte in het Fagaraș gebergte. Alleen in de zomermaanden is het meer over de weg te bereiken. Het gehele jaar is er een kabelbaanverbinding vanuit Cascada Balea. Daarna gaat uw reis verder door naar Sibiu, omsloten door middeleeuwse muren en torens met in de oude stad veel Germaanse architectuur. 
Overnachting in Sibiu.
 
Dag 4 – Sibiu – Targu Mures - 115 km
Sibiu was eeuwenlang één van de meest welvarende  bolwerken van Europa. De stad was verdeeld in een boven- en benedenstad waarbij de bovenstad het welvarende deel was met de commercie en in de benedenstad de industrie plaatsvond. Op het centrale plein vonden vroeger vergaderingen en executies plaats. De noordzijde van het plein wordt gedomineerd door de barokke rooms-katholieke kerk waarvan de binnenzijde is voorzien van fresco’s en goudversieringen. Op Piata Huet, het eerste versterkte deel van de stad, staat de imposante evangelische kathedraal met zijn imposante toren. Bijzonder was dat de toren eerder voltooid was dan de rest van de kathedraal. En natuurlijk ziet u de Brug der Leugens, symbool van de stad én onderdeel van veel legendes. Eén van de legendes zegt dat geliefden naar de brug kwamen om hun liefde te bezegelen en als iemand loog zou de brug instorten.
Vandaag vervolgt u de reis naar Targu Mures dat bekend staat als ‘de stad van de rozen’. Maak een wandeling over het “plein van de rozen” en neem een kijkje bij de diverse orthodoxe kerken. Wat zeker niet mag ontbreken op uw lijstje is het Cultureel Paleis dat een openbare bibliotheek, concertgebouw en museum omvat. Dit gebouw is niet alleen een representatief werk van de lokale en Hongaarse art-nouveaustijl, maar is ook van Europese waarde als erfenis van de nieuwe architectuurstijl. Het paleis biedt uitzicht over het zuidelijk deel van Piata. Overnachting in Targu Mures.
 
Dag 5 - Targu Mures – Cluj - 108 km
Na het ontbijt rijdt u verder naar Cluj, de stad gelegen in Transsylvanië aan de Kleine Someș. Het is de onofficiële hoofdstad van het district Cluj en is met ruim 300.000 inwoners de grootste stad van de landstreek Transsylvanië. In de Nationale Kunstgalerij kunt u vele bijzondere schilderijen en houten iconen zien. Deze kunstgalerij is gevestigd in een barok paleis gebouwd door een Duitse architect in opdracht van de familie Banffy. De gotische St. Michael kathedraal met zijn barokke preekstoel en de drie beuken van gelijke hoogte zijn een bezichtiging ook meer dan waard. 
Overnachting in Cluj.
 
Dag 6 – Cluj 
Cluj biedt door zijn centrale ligging in de regio vele mogelijkheden voor dagtrips zoals bijvoorbeeld een bezoek aan het Apuseni Natural Park met zijn grotten, watervallen en gletsjers, de botanische tuinen in Cluj of de zoutmijnen in Turda. In 1932 werd de zoutmijn gesloten en vervolgens ten tijde van de Tweede Wereldoorlog gebruikt als schuilkelder voor vliegtuigen. In 1992 werd de zoutmijn als toeristische trekpleister heropend en omvat tevens een museum over de zoutexploitatie. Overnachting in Cluj.
 
Dag 7– Cluj – Timisoara - 318 km
Na het ontbijt op naar Timisoara, gelegen aan de Bega rivier die de stad verbindt met de Donau in een gebied dat bekend staat als het Banaat. De stad ligt niet al te ver van de Hongaarse grens. Tot 1920 maakte de stad zelfs deel uit van het Hongaarse Rijk. Bezoek de indrukwekkende orthodoxe kathedraal, het museum van de revolutie, het Piata Unirii plein of het kunstmuseum Muzeul del Arta in het barokke paleis aan het Revolutieplein. Hier omvat de collectie middeleeuwse en moderne Roemeense kunst, evenals een internationale collectie samengesteld door de Roemeense koninklijke familie. Overnachting in Timisoara.
 
Dag 8 – Timisoara – Oradea - 170 km
Op naar Oradea dat op slechts 12 km van de Hongaarse grens ligt. Oradea heeft een binnenstad met mooie gebouwen in een mix van stijlen. Bezoek de stervormige burcht waar wisselende tentoonstellingen te bezichtigen zijn, de Maria-Hemelvaart kathedraal, diverse pleinen en het bisschoppelijk paleis uit 1750-1779 met daarin gevestigd het regionaal museum. Reist u met kinderen dan is een dagje waterpark Nymphaea of dierentuin wellicht een leuk idee.
Overnachting in Oradea.
 
Dag 9 – Oradea – Bistrata - 260 km
Bistrata ligt aan de voet van de Bargauer bergen, een gebied dat al bewoond is sinds de late steentijd. Bistrata heeft een historisch marktplein met daaraan gelegen enkele opvallende handelshuizen uit de 15e en 16e eeuw zoals het huis van de zilversmeden. De eerst in gotische stijl en later in renaissance stijl verbouwde Saksisch lutherse kerk met overblijfselen van de 13e eeuwse vestingmuren.
Overnachting in Bistrata.
 
Dag 10 – Bistrata – Sighisoara – Brasov - 255 km 
Via Sighisoara, in de 12e eeuw gesticht door Transsylvanische Saksen, rijdt u naar Brasov. Sighisoara, het perfect intacte 16e eeuwse juweeltje met negen torens, geplaveide straten, burgerhuizen en sierlijke kerken wedijvert met de historische straten van het oude Praag of Wenen. Dit stadje is ook de geboorteplaats van Vlad Dracula, ook wel bekend als Vlad Tepes (Vlad de Spietser), heerser van de provincie Walachia. Zijn huis is één van de vele bezienswaardigheden in de stad. Vervolgens door naar Brasov, de voormalige hoofdstad gesticht door de Saksen. De legende zegt dat toen de rattenvanger van Hamelen de kinderen wegleidde van de stad en ondergronds stuurde, ze tevoorschijn kwamen in Transsylvanië nabij het belangrijkste plein van Brasov, Piata Sfatului. Dit in het hart van de middeleeuwse wijk gelegen plein is één van de mooiste barokke pleinen in Roemenië. Hier bezoekt u het 15e-eeuwse stadhuis met zijn schilderachtige Trompettist toren en de lutherse Zwarte Kerk, zo genoemd vanwege de roetzwarte muren - het resultaat van een grote brand in 1689. De Zwarte Kerk is de grootste gotische kerk tussen Wenen en Istanbul, zijn 7-tonige klok is de grootste in Roemenië. U gaat dan verder naar de orthodoxe Sint-Niklaas kathedraal die gemakkelijk te herkennen is aan zijn zwarte torenspitsen. Bezoek vervolgens het aangrenzende Roemeense Schoolmuseum dat enkele van de eerste leerboeken toont die in de Roemeense taal zijn geschreven en gedrukt in Braşov (daterend uit de 16e eeuw). Neem de kabelbaan naar de top van de Tampa berg en geniet hier van het uitzicht.
Overnachting in Brasov.
 
Dag 11 – Brasov – Bran - Berca - 140 km
Onderweg naar Berca rijdt u eerst naar het middeleeuwse plaatsje Bran. Hier staat het kasteel van Dracula, een middeleeuws fort. Hoewel dit kasteel van oorsprong is gebouwd als verdedigingswerk ter bescherming van de inwoners, is het later door Koningin Maria omgetoverd tot een zomerverblijf voor de familie. Het verhaal gaat dat Vlad Tepes, ook wel bekend als Vlad de Spietser, ooit twee nachten als gevangene zou hebben doorgebracht in dit 14e-eeuwse slot, ofwel zou hij het ooit hebben aangevallen. U vervolgt uw weg richting Berca waar u overnacht.
 
Dag 12 – Berca – Donau-delta - 260 km
Geniet vandaag van de mooie vergezichten tijdens de rit door de bergen en heuvels op weg naar de Donau-delta. Het deltagebied laat zich het beste verkennen door middel van een boottocht. De delta, de op één na grootste rivierdelta van Europa bevindt zich grotendeels op Roemeens grondgebied. Het is de plaats waar de Donau rivier uitmondt in de Zwarte Zee. De delta is een uniek natuurgebied en belangrijk voor een groot aantal planten, vogels en vissen. Jaarlijks komen grote aantallen vogels vanuit alle hoeken van de wereld naar dit gebied om te broeden. Het gebied bestaat uit moerassen, bossen en riet. Een waar paradijs voor alle natuurliefhebbers.
Overnachting nabij de Donau-delta. 

Dag 13 – Donau-delta – Constanta - 130 km
Op naar de havenstad Constanta gelegen aan de Zwarte Zee, uw voorlaatste etappe van uw tour door Roemenië. De sporen uit het Romeinse verleden zijn hier nog steeds te vinden. Een bezoek aan het Nationaal Historisch en Archeologisch Museum is hier dan ook een aanrader, of neem een kijkje in het waterpark Aqua  Magi in Mamaia. Overnachting in Constanta. 
 
Dag 14 – Constanta – Boekarest - 225 km
Vervolgens rijdt u vandaag weer terug naar Boekarest, waar u de rest van de dag ter vrije besteding heeft en de laatste souvenirs kunt kopen. Overnachting in Boekarest.
 
Dag 15 – Boekarest
Vandaag neemt u afscheid van dit diverse land en vliegt u weer huiswaarts. 

 

 

 

Tijdens uw 15-Daagse fly-drive door Roemenië verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Sibiu - Hotel Parc

Hotel Parc

Dit 3-sterrenhotel is in december 2015 gerenoveerd en ligt op minder dan 1 km van het historische centrum van Sibiu. 

 

Faciliteiten:

Het hotel beschikt over een eigen restaurant en bistro bar. Er is gratis WiFi in alle ruimtes. Openbaar parkeren is gratis. Het is mogelijk om bij de accommodatie te parkeren. Het hotel beschikt over een lift. 

 

Kamers:

Alle kamers zijn voorzien van een flatscreen-tv, airconditioning en een minibar. De badkamer is uitgerust met een haardroger. 

Targu Mures - Hotel Continental Tirgu-Mures

Hotel Continental
Het hotel ligt in het stadscentrum, aan het plein met uitzicht op het Nationaal museum, een perfecte locatie in de buurt van restaurants en diverse bezienswaardigheden. Geniet van de smaakvol ingerichte kamers, welke in 2019 volledig gerenoveerd zijn.
 
Faciliteiten:
Het hotel beschikt over een zonneterras en gratis parkeergelegenheid. In de ontbijtzaal kunt u iedere morgen terecht voor het ontbijt, het restaurant biedt fijne maaltijden. Gratis wifi beschikbaar. De bovenverdiepingen zijn bereikbaar per lift. 
 
Kamers:
De individueel ingerichte kamers hebben een frisse uitstraling en zijn voorzien van alle moderne gemakken zoals een flatscreen-tv, airconditioning en laptopkluisje . De badkamer beschikt over een haardroger.

Cluj - Grand Hotel Napoca

Grand Hotel Napoca
Dit 4-sterrenhotel is gelegen aan de rivieroever van Somesul Mic, op 250 meter van het centrale plein van Parcul.
 
Faciliteiten:
Het restaurant serveert internationale gerechten. Ook kunt u terecht op het terras bij het hotel. Privé parkeren is gratis. Gratis wifi is beschikbaar.
 
Kamers:
De kamers zijn modern ingericht en voorzien van airconditioning, kluisje, flatscreen-tv en koffie- en theefaciliteiten. De badkamer beschikt over een haardroger.

 

Timisoara - Hotel Savoy

Hotel Savoy

Dit 4-sterrenhotel is gelegen in het centrum van Timisoara.  

 

Faciliteiten:

Er is een lift aanwezig in het hotel. Het hotel heeft een wellness met fitnesstuimte en een sauna. Voor een hapje of een drankje kunt u terecht in de bar of het restaurant. Het hotel beschikt over gratis en privé parkeergelegenheid, gratis WiFi. 

 

Kamers:

Alle kamers zijn smaakvol ingericht en voorzien van een flatscreen-tv, airconditioning, zithoek, kluisje en thee- en koffiefaciliteiten. De badkamer is uitgerust met een haardroger. 

Oradea - Hotel Impero

Hotel Impero
Het hotel is gelegen aan de boulevard . Op  wandelafstand vindt u het centrum van Oradea, met zijn bezienswaardigheden. 
 
Faciliteiten:
Het hotel beschikt over een eigen fitnessruimte, in restaurant lworden gerechten uit de internationale keuken geserveerd, bij mooi weer kunt u zelfs dineren op het terras.  Gratis wifi beschikbaar. U kunt parkeren op de nabij gelegen parking.
 
Kamers:
De ruime en klassiek ingerichte kamers bieden alle moderne gemakken zoals een flatscreen-tv, airconditioning en strijkfaciliteit. De badkamer beschikt over een toilet en douche of bad.

Bistrata - Hotel Coroana de Aur Bistrata

Brasov - Hotel Bella Muzica

Hotel Bella Muzica
Dit charmante hotel ligt in het historisch hart van Brasov. Het Sfatului plein en de Zwarte Kerk liggen op 100 meter afstand. Het comfortable hotel brengt u terug naar de sfeer aan het einde van de 19e eeuw in een 400 jaar oud pand dat de architectonische karakteristieken zoals nissen, stenen bogen en houtwerkvenster heeft behouden.

Faciliteiten:
Het restaurant dat zich in de kelder bevindt staat goed bekend bij de lokale bevolking. Er is wifi.
Er is geen parkeergelegenheid bij het hotel maar zij kunnen hier op voorhand wel voor zorgen. Geen lift.

Kamers:
De lichte kamers zijn klassiek ingericht en beschikken over televisie, airconditioning, minibar en kluisje. Waterkoker op aanvraag bij receptie. Badkamer met douche, toilet en haardroger.

GUESTHOME

Berca - Pensiunea Casa Matei

Tulcea - Hotel Mon Jardin

Hotel Mon Jardin

Dit 4-sterrenhotel is gelegen op een toplocatie met uitzicht over de rivier. 

 

Faciliteiten:

Het hotel is omgeven door een parktuin en biedt zicht over de rivier. Tijdens uw verblijf kunt u genieten van heerlijke maaltijden in het cirkelvormige restaurant of op het terras met barbecue, het fijne zwembad en de lobbybar. Gratis wifi is beschikbaar. U kunt parkeren in de buurt van de accommodatie.  

 

Kamers:

Alle modern ingerichte kamers zijn voorzien van airconditioning, minibar, kluisje en een flatscreen-tv. De badkamer beschikt over een haardroger. 

Constanta - Hotel Continental Forum Constanta

Boekarest - Hotel Minerva

Hotel Minerva

Dit 4-sterrenhotel is gelegen op een toplocatie in het centrum van Boekarest op 300 meter van het Romana-plein en het Victoriei-plein. 

 

Faciliteiten:

Op de begane grond van het hotel vindt u het bekende Chinese restaurant Nan Jong. Tijdens uw verblijf krijgt u 10% korting. Het hotel heeft een eigen lobbybar en een spa met sauna, hottub en fitnessruimte. Gratis wifi is beschikbaar. Privé parkeren is gratis. U kunt parkeren in de buurt van de accommodatie. Vooraf reserveren is noodzakelijk.  

 

Kamers:

Alle modern ingerichte kamers zijn voorzien van airconditioning, minibar, kluisje en een flatscreen-tv. De badkamer beschikt over een haardroger. 

Algemeen
Roemenië is een echt Balkanland met veel Byzantijnse, Romeinse en Turkse invloeden. Tot 1965 heette Roemenië "Volksrepubliek Roemenië". In dat jaar werd de naam van de staat officieel veranderd in Republica Sosialista Romania, hetgeen te vertalen is als Socialistisch Republiek Romania. Sinds 1990 is Republica Romania de officiële naam van de republiek. Roemenië is een land vol charme, historie en legendes. Het traditionele Roemeense leven in combinatie met het moderne Europese leven maakt het land zo divers. Roemenië is altijd beïnvloed geweest door omliggende machtige staten, maar heeft zijn eigen identiteit gelukkig weten te behouden. 
 
Ligging
Roemenië is een republiek in Zuidoost-Europa. De totale oppervlakte is 237.500 vierkante kilometer. Roemenië grenst in het noorden en zuiden aan Oekraïne, in het noordoosten aan Moldavië, in het zuiden aan Bulgarije en zuidwesten aan Servië en Hongarije. Ongeveer tweederde van de grens bestaat uit water: de Donau als natuurlijke begrenzing met Bulgarije, de Prut met Moldavië, de Tisza met Oekraïne en de Zwarte Zee in het oosten. 
 
Klimaat
Roemenië kent een gematigd landklimaat met de kenmerken van een overgangsklimaat. De gemiddelde jaartemperatuur is ongeveer 11 graden zowel aan de kust als in het zuiden van het land. De totale hoeveelheid neerslag bedraagt niet meer dan circa 700 mm per jaar.
 
Uit het voorgaande blijkt al dat ook voor Roemenië de zomer de beste reistijd is. Boekarest wordt in de zomer en winter aangedaan als stedenbestemming en de Karpaten in winter als wintersportbestemming.
 
Religie
De Roemenen zijn het enige Romaanse volk dat niet katholiek maar orthodox is. De vrijheid van godsdienst is gegarandeerd in de nieuwe grondwet van 1991. De verhouding tussen de kerk en de staat werd al in 1948 geregeld. Onder de communisten werd de Roemeens-orthodoxe kerk toegestaan maar de bezittingen werden wel in 1974 geconfisqueerd. Roemenië telt maar liefst 16 grote en kleine kerkgenootschappen. Ca. 70% van de bevolking behoort tot de Roemeens-orthodoxe kerk en ongeveer 6% is rooms-katholiek of Grieks-katholiek. Kleinere bewegingen zijn de Evangelische Kerk van de Augsburgse Confessie, de lutherse kerk, etc. 
 
Eten en drinken
De Roemeense keuken serveert vooral veel vleesgerechten met weinig groenten. Veel keuze is er vaak niet. De ober vertelt u waar u uit kunt kiezen. Een menukaart is vaak niet voorhanden. Roemenen eten vaak twee keer per dag een warme maaltijd. Als 'lunch' is er soep gevolgd door gegrild of gebraden vlees. U krijgt er frites of rijst bij en een salade. 's Avonds ontbreekt de soep. Kip en vis kunt u er ook prima eten. Bijvoorbeeld een gerecht met zoutwatervis uit de Donaudelta.
 
Het land heeft een lange traditie in wijn maken. Tot de klassieke inheemse wijnen horen de Babeasca, Feteasca, Grasa en de TatAioasa RomAneasca. Aan het begin van de 20e eeuw werden ook druivensoorten uit Frankrijk geïmporteerd, zoals de Riesling, Merlot, Aligote, Sauvignon, Cabernet, Muscat en Chardonnay. De wijngaarden liggen vooral rond de Karpaten. Er wordt in de restaurants zowel rood als wit geschonken tegen zeer betaalbare prijzen. Een lokaal biertje is ook een aanrader.
 
Drinkwater
Het leidingwater is niet geschikt voor consumptie. U kunt het beste flessen mineraalwater kopen. De flessen zijn in verschillende formaten in de winkels verkrijgbaar.
 
Elektriciteit
In Roemenië bedraagt de netspanning 220 volt en kent hetzelfde type stekkers. 
 
Tijdsverschil
In Roemenië is het een uur later dan in de Benelux.
 
Taal
Het Roemeens is een Romaanse taal met Slavische invloeden. Voor mensen die Italiaans spreken, is het zeer goed te begrijpen en ook met kennis van de Franse taal herkent men veel woorden en begrippen.
 
Bagage en kleding
Wat betreft kleding raden we u aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). We vragen u om in uw kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur. Het dragen van korte broeken en T-shirts is hier geen probleem, behalve bij het bezoeken van sommige kloosters en kerken. Bij een bezoek aan een klooster of kerk wordt het op prijs gesteld dat een vrouw een hoofddoekje op doet. Wij adviseren de vrouwen daarom om een sjaal mee te nemen. 
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de bus één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Voor Nederlanders en Belgen is een geldig paspoort of identiteitsbewijs voldoende. Het paspoort dient 3 maanden geldig te zijn na vertrek uit Roemenië. 
 
Fotograferen en filmen
Zorgt u er in ieder geval voor dat u voldoende geheugensticks bij heeft voor uw digitale camera! En natuurlijk hoort ook het laadapparaat voor de camera in uw bagage! Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan. De bevolking laat zich wel fotograferen, maar vraag eerst even om toestemming, dat is wel zo netjes.
 
Geldzaken
De officiële munteenheid is de Roemeense Lei (RON). Op 01-11-19 is 1 euro 4,75 Roemeense Lei. De lei is buiten Roemenië niet te koop. In Roemenië kunt u in veel plaatsen terecht met je pinpas met Maestro- of Cirrus-logo. Het is alleen wel aan te raden om ook voor andere geldbronnen te zorgen als u naar Roemenië gaat. U kunt in Roemenië in toenemende mate terecht met een credit card van American Express, Diners Club, MasterCard en Visa.
 
Fooien
Bij de meeste groepsreizen zal uw reisleiding voorstellen een gezamenlijke fooienpot samen te stellen, zodat u zich gedurende de reis nergens meer zorgen om hoeft te maken. In landen waar we gebruikmaken van plaatselijke reisleiding en chauffeurs, is het de gewoonte dat u uw blijk van waardering voor de geleverde diensten uit in het geven van een fooi. Gidsen, chauffeurs en bedieningspersoneel stellen het op prijs als er een fooi wordt gegeven. Gemiddeld geeft u ongeveer 10% fooi.
 
Gezondheid
Inentingen zijn niet noodzakelijk voor Roemenië. Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Bij ziekenhuisopname direct uw verzekeringsmaatschappij verwittigen zodat zij voor betaling kunnen zorgen. Houd altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand. 
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Openingstijden
De meeste winkels in Roemenië zijn van maandag tot vrijdag over het algemeen geopend van 9.00 tot 17.00 en op zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur, op zondag zijn de meeste winkels gesloten. Veel warenhuizen en grotere winkels sluiten vaak iets later en sommige zijn ook op vrijdag avond geopend. 
 
Post, internet en telefoon
Post: Indien u een kaart of post wenst te versturen vanuit Roemenië, doet het er gemiddeld 3 tot 5 werkdagen over. Wij adviseren om uw post bij het postkantoor in te leveren en hier een priority sticker op te zetten.  
Internet: Veel hotels bieden Wifi aan en er is vaak een 4G netwerk te vinden in de grote steden. 
Telefoon: Vanuit Roemenië kunt u naar Nederland bellen met 0031 – netnummer zonder nul en het abonneenummer. Indien u naar België wenst te bellen is dit 0032 – netnummer zonder nul en het abonneenummer. 
 
Openbaar vervoer
Reizen met het openbaar vervoer is relatief goedkoop, vooral met de trein. Niet alleen de lokale boemeltreinen, maar ook de luxe intercity treinen. U kunt treinkaartjes vooraf bij Sovjet Reizen bestellen, maar het is ook mogelijk om dit ter plaatse te doen. Houdt daarbij wel rekening dat de trein op de gewenste dag kan vol zitten en dat het verstandig is om zeker een dag van te voren een treinkaartje te kopen. De trein is de meest populaire vorm van openbaar vervoer. De beste busdiensten worden door de vervoersbedrijven Normandia en Dacos onderhouden. De streekbussen zijn meestal kleine personenbusjes voor ongeveer 14 personen, maar als het druk is kunnen er makkelijk 25 personen in worden gepropt. Daarom kunt u het beste lange afstandsbussen nemen, mocht u met de bus willen reizen. 
 
Veiligheid
In Roemenië zijn er weinig bijzondere calamiteiten waar u rekening mee dient te houden. U wordt geadviseerd zich te houden aan de Roemeense verkeersregels en wetten. Mocht u een auto huren, houdt hier dan rekening mee. 
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- De kerken van Moldavia
- Het historische centrum van Sighisoara
- Dacische forten van de Orastie bergen
- Horezu klooster
- Houten kerk van Maramures
- Dorpen met versterkte kerken in Transsylvanië
- Donaudelta
 
Nationale feestdagen
De belangrijkste feestdagen van Roemenië zijn: Nieuwjaar (1 januari), De drie koningen (6 januari), Lenteviering (1 maart), Vrouwendag (8 maart), Dag van de Arbeid (1 mei), Pasen, Kinderdag (1 juni), Pinksteren, Maria Hemelvaart (15 augustus), Nationale feestdag (1 december) en kerst. 
 
Belgische ambassade in Boekarest
Boulevard Dacia, 58 Sector II, 020061 Boekarest, tel: +40-212123680
http://romania.diplomatie.belgium.be/nl
 
Roemeense ambassade in Brussel
Gabriellestraat 105, 1180 Ukkel, tel: 02-3452680
http://bruxelles.mae.ro/fr
 
Nederlandse ambassade in Boekarest
8e verdieping, Bulevardul Dimitrie Pompeiu 5-7, Boekarest 077190, tel: +40-212086030
http://romania.nlembassy.org/
 
Roemeense ambassade in Den Haag
Catsheuvel 55, 2517 Den Haag, tel: 070-3541580, http://haga.mae.ro/
 


Autohuur categorie A - Roemenië