Terug


Uw detailsHotel Details
Vlucht Details
Prijsdetails
Prijsdetails

Hotel Details

Maak uw keuze voor de prijsdetails

Homepage » China » Peking »
Rusland - 15-Daagse luxe treinreis Tsarengoud van Beijing naar Moskou VP Bewaar dit hotel

China / Peking

Reizen naar Rusland. Maak een reis met de legendarische Trans-Siberië Express, één van de mooiste reizen die u kunt maken. Laat deze droom werkelijkheid worden, neem onze privé trein en beleef Rusland, Mongolië en China op de meest comfortabele en fascinerende manier. De historische route tussen Beijing, het Baikalmeer en Moskou is bijzonder afwisselend. U zult genieten van de prachtigste voorbijtrekkende landschappen van de drie grootste landen in Europa en Azië.
Kies uw vertrek datum

Verzorging
Selecteer uw gewenste reisperiode
Aantal dagen
Selecter aantal kamers
Selecteer kamer type 1

Kies uw vertrek datum

Vertrek »
Aantal nachten
14 nachten
Zo
2
Vr
28
43804380
 « EerderLater »

 


Standaard categorie I
De compartimenten in de standaard categorie bieden plaats aan vier personen. Aan beide zijden bevinden zich twee bedden boven elkaar met een afmeting van 70 x 190 cm per bed. In het midden onder het raam is een tafeltje. In deze categorie heeft u de mogelijkheid (tegen meerbetaling) het compartiment met drie personen te bezetten. De wagon beschikt over 9 compartimenten, en zowel aan het eind als aan het begin van iedere wagon in deze categorie bevindt zich een gecombineerde was- en toiletgelegenheid.

Categorie II - Classic - Superior en Superior plus
In categorie (II) bevinden zich 9 compartimenten per wagon en in de superior plus 8 compartimenten. Een compartiment wordt gedeeld door twee personen. De afmeting van de bedden is 70 x 190 cm per bed en zijn tegenover elkaar geplaatst. Onder het raam is een tafeltje. Een gecombineerde ruimte voor toilet en wasgelegenheid bevind zich aan ieder wagon einde in deze categorie. In iedere tweede of derde wagon van deze categorie bevind zich een compartiment met een douche. Bij de superior plus is er een nieuwe douchecabine in het compartiment. De prijzen van categorie II zijn Classic. Indien u interesse heeft voor de andere mogelijkheden in categorie II, kunt u de prijzen en informatie navragen bij een van onze medewerkers.

Nostalgie Comfort categorie III
Als u wilt reizen als de Tsaren, dan bevelen wij u de Nostalgie Comfort Categorie aan (III). Deze nieuw gebouwde wagons zijn nostalgisch ingericht, maar bieden wel moderne faciliteiten. De wagon is zo ingericht, dat zelfs voormalige Sovjet leiders zich er thuis zouden voelen, maar dan in de luxe van de 21e eeuw. Ieder van deze rijdende hotelkamers biedt twee grote bedden (80 x 185 cm) en een tevens een armleuning om comfortabele te kunnen genieten van het voorbijtrekkende landschap. Twee compartimenten delen een douche en een wasgelegenheid, welke zich tussen de twee compartimenten bevindt

Bolshoi categorie IV
De Bolshoi categorie (IV) is uitgerust met twee bedden met een afmeting van 110 x 187 cm, en biedt ruimte voor twee personen. Verder bieden de 5,57 m2 grote compartimenten een gezellig zitbankje, een royaal tafeltje en een kledingkast. De compartimenten beschikken over een privé wasgelegenheid, welke niet alleen over een wastafel, toilet en douche beschikken, maar er is ook voldoende ruimte om u persoonlijke spullen op te bergen. Iedere wagon van de Bolshoi categorie bestaat uit 6 compartimenten. 

Bolshoi Platinum categorie V
De Bolshoi Platinum categorie (V) biedt het hoogst mogelijke comfort aan boord van de Transsiberië trein. Elk compartiment is 7,15 m2 groot en beschikt over een douche cabine, toilet en wastafel. Elke wagon in de Platinum categorie telt slechts 5 van deze exclusieve compartimenten. 

Bijzonderheden
Overnachtingen in de gekozen accommodatie van Moskou tot Erlian is gegarandeerd. Van Erlian tot aan Beijing (ongeveer 16 uur) overnachtingen in comfortabele Chinese couchettes. De Chinese trein kent namelijk geen categorieën Nostalgisch Comfort en Bolshoi / Bolshoi Platinum.
Een en/of tweepersoons accommodaties zijn dan niet gegarandeerd voor de categorieën I & II.
• Verlenging mogelijk, vraag onze medewerkers voor meer inlichtingen

Inclusief
• Transfers volgens programma
• Verblijf op basis van vol pension
• Excursieprogramma onder leiding van een deskundige gids inclusief entreegelden in groepen van max. 26 personen
• 1 Overnachting in een eerste klasse hotel in Moskou
• 1 Overnachting in een eerste klasse hotel in Irkoetsk
• 1 Overnachting in een eerste klasse hotel in Ulaanbaatar
• 2 Overnachtingen in een eerste klasse hotel in Beijing
• Bagageservice in alle stations
• Diverse lezingen over geschiedenis, cultuur en het alledaagse leven
• Dokter vanaf de Chinese grens
• Kaviaar en wodkaproeverij
• Traditionele welkomst ceremonie met brood en zout
• Peking Eend diner in één van Beijing's bekendste specialiteiten restaurant

Exclusief
• Vluchten (vanaf € 450,- p.p.) Sovjet Reizen assisteert u graag bij het selecteren van de meest comfortabele vluchtmogelijkheid
• Visumverzorging Rusland en Mongolië € 265,- p.p.
• Visumverzorging China kunt u zelf of via de visumbalie regelen.

Bevolking
China heeft een oppervlakte van 9.956.960 km² (240 maal Nederland, 326 maal België) en telt ongeveer 1,3 miljard inwoners. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk hoger omdat niet alle geboorten sinds de invoering van het éénkindbeleid worden aangegeven. Dit beleid is in 1979 ingevoerd om de enorme bevolkingsgroei een halt toe te roepen. Concreet houdt deze politiek in dat de Han, die ongeveer 93 procent van de totale Chinese bevolking vormen, verplicht zijn zich te houden aan het principe van één kind per paar. De minderheidsgroeperingen hoeven zich daar niet aan te houden. De regering voert dit beleid uit via een systeem van beloningen en boetes. Eenderde van de totale bevolking woont in de stedelijke gebieden in het oosten. En hoewel deze gebieden erg dichtbevolkt zijn, zijn ze wel veel welvarender dan de meer afgelegen gebieden. Er zijn goede scholen, ziekenhuizen en er is een grote verscheidenheid aan producten te krijgen. De recente economische hervormingen hebben niet alleen geleid tot grote ongelijkheid tussen diverse regio’s maar ook tot toenemende economische verschillen binnen de bevolking. De stedelijke bevolking zal blijven toenemen voornamelijk doordat veel boeren het verpauperde platteland verlaten om werk te zoeken in de steden. Om de druk van de steeds maar groeiende steden te verlichten is de regering bezig met het bouwen van gloednieuwe steden en het verspreiden van de bevolking over dunbevolkte gebieden in het land. De meeste Han willen niet verhuizen omdat ze die gebieden als barbaars en achterlijk beschouwen. En de lokale bevolking ziet hen ook niet graag komen.

Communicatie
De postbezorging in China is betrouwbaar. Postzegels zijn bij de meeste hotelrecepties verkrijgbaar. Luchtpost van China naar de Benelux doet er ongeveer een week over. Het telefoonverkeer is de laatste jaren enorm verbeterd. IDD (International Direct Dialing) is vaak mogelijk, ook in kleine plaatsen. Internationaal bellen is vanuit het hotel een stuk duurder dan vanuit een telefoonbar. Met een IP (Internet Phone) telefoonkaart kun je via een lokaal nummer en de code die op de kaart staat internationaal telefoneren. Betaal voor deze kaarten nooit de prijs die op de kaart staat. Zo zijn kaarten van 100 yuan vaak 30 tot 50 yuan. Winkels met mobiele telefoons hebben vaak deze telefoonkaarten. Collect call bellen is mogelijk vanuit een aantal steden. Mobiel bellen is in grote delen van China mogelijk maar wel duur (informeer voor vertrek bij uw provider naar de mogelijkheid). SMS-en is stukken goedkoper maar gaat soms erg traag. Er zijn ontelbaar veel internetbars in China, zelfs in kleinere dorpen. Het is er vaak rokerig en niet altijd even schoon, maar het is goedkoop, hooguit een paar yuan per uur. De internetcafés zijn meestal tot diep in de nacht geopend. De grotere zakenhotels hebben ook internet, maar vragen hogere prijzen.

Eten en drinken
De Chinese keuken is enorm gevarieerd en kent vele soms buitenissige lekkernijen. Kenmerkend is dat alles wat eetbaar is, ook gegeten wordt. Grofweg kun je China in vier culinaire regio’s verdelen: de pittige westelijke keuken van de provincies Sichuan en Hunnan, de zuidelijke subtropische keuken van Guangxi, Xishuangbanna en Yunnan, de noordelijke keukens van Beijing en Mongolië en de subtiel gekruide keuken van Shanghai en Shandong. Wil je absoluut zeker zijn dat er geen vlees op tafel komt, dan moet je naar een boeddhistisch restaurant. Meestal vind je die in de buurt van een tempel. Het is een keuken met veel groente, paddenstoelen en tahoe. Vaak worden er ook zogenaamde nep vleesgerechten geserveerd. Met gebruik van tahoe worden gangbare vlees- of visgerechten nagebootst. Op het menu staan toch de gebruikelijke namen zoals kip met pinda’s of zoetzure vis, maar feitelijk zijn deze allemaal voorbereid met tahoe. De Chinezen zijn echte theeleuten. Ze nemen hun thee in eigen glazen potten met deksel overal mee naar toe; naar hun werk maar ook op reis. Thuis doen ze er een bodempje theebladeren in, waar ze dan de hele dag gekookt water bij schenken. Groene thee wordt het meeste gedronken. Chinezen drinken thee zonder suiker of melk. Gekookt water wordt bijna overal aangeboden; in treinen, op boten en in hotels. Iedereen kan er gebruik van maken. Koffie is onder de Chinezen niet populair, al kun je tegenwoordig wel op veel plaatsen oploskoffie krijgen. Cola en andere limonades zijn overal verkrijgbaar. Alcoholische dranken zijn er van wijn, bier tot sterke drank. Wijn wordt gestookt uit graan of rijst en is nogal zoet. Maotai is in China wat jenever is bij ons. Bier (pijiu) wordt verkocht in grote flessen van ruim 0,6 liter. In China kun je beter geen water uit de kraan drinken, flessen water zijn overal te koop. Eten doe je in China met eetstokjes; een gewoonte die uit ongeveer 2000 v. Chr. stamt. In die tijd was het in China gebruikelijk om grote stukken vlees in bronzen potten te koken en stoven. In het westen daarentegen werd het vlees meestal geroosterd waardoor het harder werd en een mes nodig was om het vlees te snijden en later een vork om het vlees van het been los te trekken. Het eten met stokjes is in principe niet moeilijk, alle ingrediënten zijn zo bereid dat ze aan tafel niet gesneden hoeven worden. En anders mag je slurpen. Het is een teken dat je geniet van de lekkernijen. Knoeien op tafel, omdat je het eten met stokjes nog niet zo goed beheerst, is niet erg. Gewoon laten liggen, het is niet zo hygiënisch om het alsnog op te pikken. Ook kun je botjes of graatjes op tafel of op de grond gooien. Spelen met stokjes is onbeleefd, evenals de stokjes rechtop in de rijstkom steken. Eetstokjes krijg je in iedere eetgelegenheid, zelfs bij de kleinste straatstalletjes. Wil je zeker zijn dat ze echt schoon zijn, zorg dan dat je zelf altijd een eigen setje bij je hebt. In de grote steden heb je naast de talrijke restaurants en kleine eetlokalen ook de gelegenheid om op straat te eten. Sinds het begin van de economische hervormingen mogen de Chinezen weer hun eigen zaak hebben. Het resultaat is straten en pleinen vol met eetstalletjes die vooral 's avonds voor gezellige drukte zorgen. Het eten is er over het algemeen betrouwbaar omdat de gerechten, zoals overal in China, onder hoge temperatuur in een wok klaar worden gemaakt. Bestellen doe je door de verschillende ingrediënten aan te wijzen. Of bij andere gasten op het bord kijken en vervolgens aanwijzen wat je lekker lijkt. In de grote steden vind je fastfood restaurants waar je hamburgers en pizza kunt kopen. Ook zijn restaurants met een internationale keuken zoals Italiaans, Indiaas, Japanse en Mexicaans.

Feestdagen
China kent een aantal nationale feestdagen: Nieuwjaar (1 januari); Internationale Vrouwendag (8 maart); Dag van de Arbeid (1 mei); Dag van de Jeugd (4 mei); Dag van het Kind (1 juni); Dag van de Communistische Partij (1 juli); Dag van de stichting van de PLA (1 augustus); Dag van de Volksrepubliek (1 oktober). Daarnaast zijn er de traditionele feestdagen die de maankalender volgen en daarom niet altijd op dezelfde datum vallen. De meeste minderheidsgroepen hebben ook ieder hun eigen festivals. De gebruiken verschillen van streek tot streek. Het Chinese Nieuwjaar of Lentefestival (Chun Jie) is voor de Chinezen de belangrijkste jaarlijkse feestdag waarbij iedereen minstens twee dagen vrij heeft. Ook in vele steden buiten China wordt het Chinese Nieuwjaar gevierd. Het Chinese Nieuwjaar valt op de dertigste dag van de twaalfde maanmaand (28 januari 2017). Voorafgaand aan het feest worden de huizen grondig schoongemaakt, gerepareerd of geschilderd; aan de deur hangt men stroken rood papier met gelukswensen om de kwade geesten te verdrijven. Het eten wordt enkele dagen van te voren klaargemaakt, want het brengt ongeluk om in de eerste dagen van het jaar een mes te gebruiken. Typische gerechten zijn in niangao (zoete rijstpudding) en mantou (gestoomde broodjes). Op oudejaarsavond is de familie bij elkaar en wisselt met cadeautjes uit. Kort voor middernacht wordt er vuurwerk afgestoken. De eerste dag in het nieuwe jaar is voor familiebezoek, de andere twee dagen bezoek je vrienden. Het Lantaarnfestival (Yuanxiao Jie) is de afsluiting van het Lentefeest en valt op de 15e van de eerste maand (6 februari 2012). Het symboliseert het afscheid van de winter en het verwelkomt het licht en de warmte van de zomer. Oorspronkelijk werden lantaarns ontstoken om de ziel van de voorouders, die het Lentefeest hadden meegevierd, goed te kunnen begeleiden naar het hiernamaals. Tegenwoordig is het vooral een feest voor kinderen die 's avonds met hun lampionnen op straat gaan. Vast onderdeel is de leeuwendans. Begeleid door een drummer, een gongspeler en een bekkenspeler gaat de hongerige leeuw op zoek naar voedsel. Hij vindt een kropje sla, besnuffelt de krop maar vertrouwt het niet. Als hij het uiteindelijk wel vertrouwt, eet hij de krop vol overgave op. Na enkele happen spuugt hij de stukjes sla uit en verspreidt zo de zegen voor het nieuwe jaar. Ook bij andere gelegenheden, zoals de opening van een winkel of restaurant, worden vaak leeuwendansen uitgevoerd. Het gravenfestival (Qingming) valt op 5 april volgens de zonnekalender. Het is de dag om de doden te herdenken en hun eer te bewijzen. Vroeger gingen hele families naar het familiegraf. Eerst werd er wierook gebrand en knielde ieder mannelijk familielid voor zijn de voorouders. Het graf werd schoongemaakt en er werden stokken met gele linten neergezet om verdwaalde geesten weg te houden. Alleen op het platteland wordt deze dag nog zo gevierd. In de steden is dit eerder een dag van bezinning en patriottisme geworden. Het Drakenbootfestival wordt midden in de zomer, op de vijfde dag van de vijfde maankalender, gevierd (23 juni 2012). Op deze dag brengen de Chinezen kleine voedseloffers, (zongzi). Deze driehoekige rijstknoedels gewikkeld in bamboebladeren worden ter ere van Qu Yuan in de rivier gegooid maar ook opgegeten. Qu yuan was een hoge officier die zelfmoord pleegde door in de rivier Miluojiang te springen. De vorst die hij diende had zijn advies in de wind geslagen en de Qinstaat werd veroverd. Veel mensen zouden hem met boten hebben gezocht en dat is de oorsprong van de drakenboot wedstrijden en parades die op deze dag gehouden worden.

Begin van de herfst (28 augustus 2015) worden tijdens het festival van de Hongerige Geesten op straat vuurtjes gestookt en papieren geschenken verbrand om de onrustige geesten te kalmeren. Begrafenissen staan vaak bol van rituelen, waarbij muziek wordt gemaakt en vuurwerk wordt afgestoken. De gebruiken verschillen van streek tot streek. Het Maanfestival of Herfstfestival vindt plaats op de vijftiende dag van de achtste maand (27 september 2015). De maan wordt geassocieerd met yin, het vrouwelijke. Op deze dag brengen ook vrouwen offers aan de maan, in vorm van fruit. Fruit staat voor de wens tot vruchtbaarheid. Tijdens het festival eten de Chinezen maankoeken, ronde koeken die gevuld zijn met fijngehakte zaden van lotusbloem, vruchten, noten, ham of eierdooiers. De vulling kan per streek verschillen.

Gewoonten en gebruiken
Het is gemakkelijk om met Chinezen in contact te komen. Het is leuk en je reis krijgt een extra dimensie als je moeite doet om lokale mensen te ontmoeten. Alleen de taal kan een probleem zijn. Toch is het niet moeilijk om mensen te ontmoeten die Engels spreken en graag met je willen oefenen. Alle studenten aan de universiteit moeten zware Engelse testen afleggen, dus daar ontmoet je zeker mensen die Engels spreken. Je kunt ook bij Engelse trainingscenters informeren naar speciale bijeenkomsten waar mensen hun Engels oefenen (de zogenaamde English corners). Je bent meer dan welkom en wellicht krijg je goede tips over bezienswaardigheden of restaurants en kom je wat meer te weten over de Chinese cultuur.
In China zul je zeker veel aangestaard worden. Als je ‘hello’ zegt, moeten de mensen meestal giechelen of hard lachen. Anderen roepen hard ‘how are you’, alleen om een reactie van de exotische buitenlander uit te lokken. Vaak vindt men dat men recht heeft om te weten waar je vandaan komt, zelfs als je ziek bij de dokter ligt. Hoewel dit gedrag soms irritant kan zijn, zijn de meeste mensen aardig en erg hulpvaardig. Het is een kwestie van wennen. In de ogen van de meeste Chinezen zijn buitenlanders erg rijk. Het is niet ongewoon of onbeleefd dat men naar je salaris vraagt. Je kunt natuurlijk zeggen dat dat onderwerp bij ons taboe is. Wanneer Chinezen elkaar ontmoeten is het gebruikelijk om elkaar de handen te schudden. Het maakt niet uit of dat een man of een vrouw is. Men houdt elkaars hand vaak veel langer vast dan bij ons gebruikelijk is en het kan vergezeld gaan van een knikje. In China is het verder beleefd om op te staan om de zojuist binnengekomen persoon een hand te geven en je kunt daarna ook niet meteen weer gaan zitten. In het openbaar kussen Chinezen elkaar nooit bij een ontmoeting of afscheid. Wel vinden bij deze gelegenheden soms omhelzingen plaats. Van lichamelijke intimiteiten in het openbaar worden Chinezen nogal nerveus. Emoties en lichamelijk contact horen thuis in de privésfeer.
Chinezen vinden het vreselijk om in het openbaar hun gezicht te verliezen. Als Chinezen een lastige vraag niet kunnen beantwoorden, kan het zijn dat ze gaan lachen om hun gêne te verbergen. Dat kan ook gebeuren wanneer men iets niet goed heeft begrepen of niet zeker van zijn zaak is. ‘Het komt niet gelegen’ is voor de Chinees vaak een beleefde manier om te zeggen dat iets onmogelijk of lastig is. Tot de Chinese eetgewoonten hoort luidruchtig slurpen en boeren. Na afloop van een maaltijd wordt de tafel en de nabije omgeving soms als een chaotische puinhoop achtergelaten, met overal etensresten, kippenbotten, visgraten, enzovoort. Dit soort gedrag vinden westerlingen over het algemeen onsmakelijk. Ook storen zij zich aan het rochelen waar de meeste Chinezen, vooral op het platteland, zich vol overtuiging aan overgeven. Er wordt lawaaierig geschraapt, gesnoven en gespuugd. Stoor je vooral niet teveel aan dit soort gedrag want het zijn nu eenmaal de gewoontes van het land.

Klimaat
De beste reisperiode is van april tot oktober. In de wintermaanden kan het erg koud worden.

Religie
Het beleid van de Chinese overheid is erop gericht dat religie wordt getolereerd, maar niet gestimuleerd. In de grondwet van 1982 werd vastgesteld dat voor alle burgers godsdienstvrijheid geldt. Over het algemeen houden de meeste Chinezen voor zich wat hun geloof is. Traditionele levensfilosofieën en religies zijn confucianisme, taoïsme en boeddhisme. Verder is er een kleine groep moslim- en christenminderheden.

Taal
In China spreekt men verschillende talen. De officiële taal, het Algemeen Beschaafd Chinees, heet in het Chinees Putonghua. Dit is gebaseerd op het Chinees dat rond de hoofdstad Beijing wordt gesproken. Het wordt gebruikt op scholen en in de nationale media. De Chinese spreektaal heeft een geheel andere structuur en andere klanken dan bijvoorbeeld de westerse talen. Woorden kunnen met vier verschillende tonen worden uitgesproken en veranderen van betekenis. Yan jing in de eerste toon betekent ‘ogen’ en ‘bril’ in de vierde toon. Als je fouten maakt met de tonen kunnen de Chinezen het al snel niet meer verstaan. Toch zijn Chinezen altijd erg onder de indruk van buitenlanders die wat Chinees (proberen te) spreken. Het loont dus zeer de moeite waard om een paar zinnetjes uit je hoofd te leren. Kijk daarvoor bijvoorbeeld op
www.chinesepod.com. Vaak zijn Chinese karakters voorzien van een ‘vertaling’ in onze letters. Chinees is uitgeschreven in het zogenaamde pinyin. Voor de reiziger is pinyin niet erg handig, want de letters worden op een andere manier gebruikt dan in het Nederlands. Zo wordt Xiamen uitgesproken als ‘sjaamen’ en Quanzhou als ‘tsjwuendzoo’. Bovendien geeft het pinyin meestal de toon niet aan. Oudere Chinezen weten vaak geen raad met pinyin. Indien je een adres alleen in pinyin hebt, kun je dit het beste laten zien aan schoolkinderen, zij hebben net pinyin geleerd op school.

Praktische informatie
Ambassades
Ambassade van de Volksrepubliek China in Nederland
Willem Lodewijkstraat 10, 2517 JT Den Haag
T +31 (0)70 306 50 61
F +31 (0)70 355 16 51
E
www.chinaembassy.nl

Ambassade van de Volksrepubliek China in België
Tervurenlaan 443, 1150 Brussel
T +32 (0)2 6633010
F +32 (0)2 762 99 66
I
www.chinaembassy-org.be

Nederlandse ambassade in China
Liangmaha Nanlu 4, 100600 Beijing
T +86 10 8532 0200
F +86 10 8532 0300
I
www.hollandinchina.org

Belgische ambassade in China
6, San Litun Lu, 100600 Beijing
T +86 10 6532 1736
F +86 10 6532 5097
I
www.diplomatie.be/beijingnl
 
Bagage en kleding
We adviseren je dringend om de bagage mee te nemen in een rugzak (met binnenframe) en het totale gewicht te beperken tot tien kilo per persoon. Een compacte weekendtas van hetzelfde gewicht is ook mogelijk. Denkend aan de steile trappen van Chinese stations, de beperkte bagageruimte in de treinen en bussen, de vele ongeplaveide straten en het ontbreken van een lift in de eenvoudigere hotels, raden we een koffer sterk af voor al onze reizen. Wat betreft je kleding raden we je aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). We vragen je om in je kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur. Zo zijn korte broeken of rokken en hemdjes absoluut taboe in islamitische landen en wordt deze kleding ook in boeddhistische tempels niet op prijs gesteld. In China is alle westerse kleding wel ingeburgerd. In de meeste hotel is laundry service aanwezig. In China kan het in het voor- en najaar 's avonds fris zijn. Denk bij het samenstellen van je bagage aan bijvoorbeeld: handdoek (voor de meer eenvoudige guesthouses en de familieverblijven buiten de grote steden ), wandelschoenen, zaklamp, waterfles, naaigerei, wasmiddel, universeel geldige verloopstekker, reisgids, voldoende fotomateriaal, lakenzak (vooral voor Tibet en onze specialistische avontuurlijke Chinareizen), toiletartikelen, badslippers, zwemkleding, wekker, schrijfgerei, schaartje, beker voor tijdens de treinreizen en zakmes. Het is niet nodig om tenten, slaapzakken, slaapmatjes of muskietennetten mee te nemen tenzij anders vermeld in de vertrektijdenbrief.

Electriciteit
De netspanning in China is 220 volt, maar voor de aansluiting heb je vaak een verloopstekker nodig. Stroomstoringen doen zich niet vaak voor. Een zaklamp is handig om mee te nemen vooral voor in de nachttreinen.

Fooien
In de toerismesector zijn fooien inmiddels wijdverbreid geaccepteerd. Hoewel men er vaak niet om zal vragen, rekenen gidsen, chauffeurs en hotelpersoneel op een fooi. De meeste Chinese gidsen hebben een laag basissalaris en moeten het vooral hebben van fooien en eventuele commissies. In restaurants wordt geen fooi verwacht. Ook taxichauffeurs hoef je geen fooien te geven. Maar het is wel gebruikelijk om het bedrag naar boven af te ronden als de taximeter per 0,1 mao gaat. Dan wordt 12,80 bijvoorbeeld afgerond naar 13 yuan. Als de meter per 0,5 mao gaat wordt het niet afgerond. Overigens rekenen taxichauffeurs soms een yuan extra. Dat is vanwege brandstoftoeslag. Deze chauffeurs hebben een sticker op het dashboard geplakt waarop dat aangegeven staat.
 
Fotografie
In het algemeen hebben Chinezen er weinig bezwaren tegen om gefotografeerd of gefilmd te worden. Men beschouwt het vaak als een compliment. Zo laten (groot-) ouders vol trots hun (klein)kinderen fotograferen. In parken en bij bezienswaardigheden zijn Chinezen zelf ook volop bezig met het op beeld vastleggen van ieders aanwezigheid. Je zult merken dat mensen vaak met je op de foto willen, omdat buitenlanders nogal exotisch gevonden worden. De meeste mensen vragen het netjes, maar er zijn ook die het stiekem doen of hun mobiele telefoon in je gezicht houden. Als je daar niet van gediend bent kun je ‘bu yao’ (boe yao) zeggen. Uiteraard moet je altijd toestemming vragen als je een foto van een persoon wilt maken. Wijzen op je toestel en vragend kijken is genoeg om duidelijk te maken wat je wilt. Als je foto’s maakt van mensen met de bedoeling ze op te sturen, moet je dit ook echt doen! Het beste kun je een aantal enveloppen kopen en de mensen daar hun adres in Chinese karakters op laten schrijven. Je moet er dan natuurlijk zelf nog wel bij opschrijven van wie de foto is ‘de man met de karakteristieke bril’ etc. Militaire objecten en luchthavens mogen niet worden gefotografeerd. Ook bewakers kun je beter niet fotograferen.

Geldzaken
Het Chinese geld heet Renminbi (RMB) wat ‘geld van het volk’ betekent. De munteenheid is de yuan (in de volksmond kuai genoemd), verkrijgbaar in briefjes van 1, 5, 10, 50 en 100 yuan. Een yuan is onderverdeeld in 10 mao ook wel jao genoemd. Er gaan ongeveer 7,8 yuan in een euro (01-11-'19). In de grote steden en toeristenplaatsen kun je pinnen met een bankpas met Maestro- of Cirrus logo. Zorg wel dat je ook altijd voldoende cash geld bij de hand hebt, zeker als je naar afgelegen gebieden reist. In de grote steden kun je bij de Bank of China, bij wisselkantoren of bij grotere hotels euro’s of Amerikaanse dollars wisselen. Met een creditcard kun je bij de Bank of China geld opnemen, je betaalt dan wel een provisie van ongeveer vier procent. Je kunt beter niet wisselen met particulieren. Accepteer geen gescheurde of kapotte biljetten en kijk ook uit voor valse biljetten van 50 en 100 yuan. Kijk vooral uit in het donker, bijvoorbeeld ’s avonds laat in de taxi of in een discotheek. Betaal dan zoveel mogelijk met gepast geld, zodat je geen ‘grote biljetten’ terugkrijgt.

Belangrijke informatie voor onze Belgische toerist!
Om veiligheidsredenen heeft de Belgische overheid op 17 januari beslist om het gebruik van de bankkaarten met Cirrus / Maestrologo buiten Europa niet langer mogelijk te maken. Afgezien van een paar uitzonderingen ( te vinden op de website
www.febelfin.be) kan je dus op onze reizen je gewone bankkaart / debetkaart niet meer gebruiken en dient er cash geld meegenomen te worden, of een Visa/Mastercard ( kredietkaart).

Sommige banken bieden de mogelijkheid om deze maatregel op te heffen gedurende een maximum periode van 3 maanden ( tijdens dewelke je dus wel buiten Europa met je bankkaart kan betalen) : dit dient voor vertrek bij uw bank aangevraagd te worden.

Gezondheidsvoorschriften
Hoewel inentingen voor China niet verplicht zijn, worden vaccinaties beslist aangeraden. Voor de actuele stand van zaken verwijzen we naar
www.lcr.nl, de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) dat de richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. Reizigers uit België vinden vergelijkbare informatie op www.itg.be, de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen.
 
Invoerbepalingen
Als je antiek uitvoert, moet je er op letten dat het is voorzien van een rode lakzegel, waarop staat dat het na 1840 is gemaakt. Dvd’s zijn erg goedkoop in China. Je kunt ze echter niet onbeperkt invoeren in Nederland of België. Ook is het verboden om souvenirs of medicijnen te kopen waarin bedreigde diersoorten zijn verwerkt. Meer informatie over foute souvenirs vind je op
www.denkgoedna.org. Als je pakketten op wilt sturen is het veel goedkoper om dat vanuit Hong Kong te doen.

Tijdsverschil
In heel China hanteert men één tijdzone, namelijk die van Beijing. In de winter is het zeven uur later dan in de Benelux. In de zomer is dat zes uur later.

Veiligheid
China geldt nog steeds als een van de veiligste landen ter wereld. Vrouwen kunnen er zonder problemen alleen rondreizen in China. Onder invloed van de snelle maatschappelijke veranderingen is de kleine criminaliteit echter toegenomen. Vooral op drukke plaatsen zoals bij attracties, op markten, bus- en treinstations moet je oppassen voor zakkenrollers. Geld en belangrijke papieren kun je beter op je lichaam dragen, bijvoorbeeld in zakjes aan de binnenkant van je kleding of in een geldbuidel. Verdeel geld en documenten over verschillende plaatsen en meer personen. Stop een klein geldbedrag in je portemonnee zodat je niet al je geld kwijt bent als je zakken gerold worden. Laat geen geld of kostbare zaken los slingeren in de kamer. Draag foto- en filmapparatuur in een tas of rugzak, en loop niet te koop met sieraden. Maak kopieën van belangrijke reisdocumenten zoals het paspoort, visa, vliegtickets en verzekeringspapieren. Je kunt deze gegevens ook scannen en naar je eigen mailadres sturen zodat je er in elk willekeurig internetcafé over kunt beschikken.Kijk voor reisadviezen en actuele informatie over de veiligheid in China op
www.minbuza.nl, de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken, onder ‘reizen en landen’. Ook op de website van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken http://diplomatie.belgium.be vind je nuttige reisadviezen.

Winkelen en openingstijden
Banken en kantoren zijn geopend van maandag t/m zaterdag, van 8.00/9.00 uur tot ca 11.30 uur en van 13.30/14.00 uur tot 17.00/18.00 uur. Tussen de middag gebruikt men de lunch en doet men een dutje (wushui). Winkels in hotels en wisselbalies zijn ook op zondag geopend. Bijna alle winkels in de grote steden zijn ook ‘s avonds open. Loketten van trein- en busstations zijn al vanaf 5.00 uur ‘s morgens, als het eerste vervoer vertrekt, geopend en gaan pas ‘s avonds laat dicht als het laatste vervoer vertrokken is. Tijdens de twee nationale vakantieweken (week na 1 mei en week na 1 oktober) hebben veel banken en kantoren beperkte openingstijden of zijn ze gesloten.

  BETRANSPEKMOW15

 • Dag 1 – Beijing
  Na ontvangst op de luchthaven volgt de transfer naar uw eerste klasse hotel. Na de bijeenkomst in het hotel starten we vandaag gelijk met een stadstour door Beijing. We bezoeken de Tempel van de Hemel, het symbool van Beijing. Dit Werelderfgoed welke gelegen is in een groot park, werd gebouwd tijdens de Ming dynastie en was de plek waar de keizers hun offers brachten aan de Goden voor een goede oogst. Het bijbehorende park is een geliefde plaats voor het beoefenen van tai chi. Op het immense Tiananmen plein wat maar liefst 1 miljoen (!) mensen kan ontvangen, staat het mausoleum van Mao en hier treft u ook de ingang van de Verboden Stad welke we op de 3e dag van het verblijf in Beijing bezoeken. Tijdens de stadstour passeert u ook het moderne Beijing met o.a. de CCTV toren, ontworpen door Rem Koolhaas, en het Olympische ‘vogelnest’.
  Overnachting in Beijing.

  Dag 2 – Beijing
  Vandaag bezoeken we de meest bekende  bezienswaardigheid van China: de Chinese Muur. Met een lengte van ruim 6.000 km slingert deze stenen muur zich door het groene bergachtige landschap en staat het symbool voor de macht van het keizerrijk. Onderweg maken we een stop bij de beroemde tombes van de Ming dynastie en wandelen we over de 1400 meter lange Heilige weg die bewaakt wordt door stenen dieren. De dag sluiten we af met een lokale delicatesse: Peking eend.
  Overnachting in Beijing.

  Dag 3 – Beijing
  Eeuwenlang waren de deuren van het voormalige keizerlijke paleis, de Verboden Stad, gesloten. En nog altijd hangt er voor de buitenlandse bezoeker een ‘mysterieuze’ sfeer.  Dit enorme complex, gebouwd in dezelfde tijd als de Tempel van de Hemel, was de stad van waaruit de keizers het rijk bestuurden. Naast diverse tempels en paleizen, ziet u de woningen van het keizerlijk personeel en een prachtig aangelegde tuin. In de avond gaan we naar één van de grote stations en gaat de lange treinreis beginnen. In de komende 11 dagen leggen we het bijna 8000 kilometer lange traject per spoor af en reizen we van het verre oosten door woestijnen, steppen en bossen naar het westen. Zodra we Beijing achter ons laten maken we kennis met het landelijke China; mensen werken in de velden, ezels trekken karren over stoffige landweggetjes en de groene bergen maken plaats voor de droge Gobi woestijn.
  Overnachting in de trein.

  Dag 4 – Gobi-woestijn
  Na circa 16 uur rijden arriveren we bij de Chinees Mongoolse grens Erlian. Na het afhandelen van de douane formaliteiten aan boord lunchen we in deze grensplaats en hebben we nog een korte sightseeing alvorens we onze Tsarengoud trein betrekken. De trein rijdt verder door de Gobi woestijn terwijl u geniet van uw eerste diner aan boord.
  Overnachting in de trein.

  Dag 5 – Ulaanbaatar
  Bij het wakker worden hebben we de woestijn achter ons gelaten en rijden we door het groene heuvellandschap. Her en der passeren we ger tenten waarin de nomaden nog altijd in wonen. In de ochtend komen we aan in de hoofdstand van Mongolië, Ulaanbaatar. We verlaten de trein voor 1 nacht en overnachten in een comfortabel hotel in het centrum. Gedurende de stadstour maken we kennis met deze snel ontwikkelende stad. We bezoeken onder andere de Boeddhistische Choijin Lama tempel welke rijkelijk versierd is. In de avond heeft u de kans een unieke traditionele voorstelling bij te wonen met keelzang, dans, muziek en kostuums.
  Overnachting in centraal gelegen hotel.

  Wilt u het gevoel ervaren van de Mongoolse nomaden die dagelijks wakker worden in een betoverend landschap, maakt u dan van de mogelijkheid gebruik om te overnachten in een ger, een traditionele vilten tent. Na het dagprogramma wordt u naar het tentenkamp gebracht waar u dineert. Het is niet mogelijk deze overnachting te combineren met de traditionele avondvoorstelling.

  Dag 6 – Ulaanbaatar – Terelj N.P.
  Na het ontbijt maken we nader kennis met de hoofdstad van Mongolië en brengen een bezoek aan het Boeddhistische Gandan klooster. Dit in Tibetaanse stijl opgetrokken klooster is één van de weinig overgebleven kloosters van het land en wordt bewoond door 150 monniken. Op slechts 90 minuten van de stad ligt het Terelj National Park, ook wel het Zwitserland van Mongolië genoemd. Dit geliefde natuurpark kenmerkt zich door bijzondere rotsformaties. Onderweg ziet u de nomaden in hun tenten en grazende jaks. Na de lunch worden de  populairste Mongoolse sporten getoond tijdens een mini Nadaam: worstelen en paardrijden.  In de namiddag keren we terug naar onze trein en gaat de reis verder richting de Russische grens.
  Overnachting in de trein.

  Dag 7 – Oelan-Oede
  We laten de Mongoolse steppen achter ons als de trein de vallei van de grootste rivier van het land, de Selenga, doorkruist.  Net als bij het verlaten van China zullen de grensformaliteiten in de trein plaatsvinden. Vlak voor Oelan-Oede, de eerste grote stad van Rusland komend vanuit het zuiden, sluit het spoor aan de op de Trans Siberische spoorweg. Oelan-Oede is de hoofdstad van Boerjatië  en een autonome republiek binnen Rusland. Tijdens de korte stadsrit zien wij onder andere het bijzondere beeld van Lenin, het grootse beeld in de voormalige Sovjet republieken.
  Overnachting in de trein.

  Dag 8 – Baikalmeer
  De gehele dag staat in het teken van het Baikal meer, het grootste zoetwaterreservoir ter wereld.  Onze trein heeft de permissie om over het oorspronkelijke, panoramische gedeelte te rijden vlak langs de oever en vanaf deze ‘circumbaikal’ genieten we van de prachtige uitzichten. U krijgt de gelegenheid een verfrissende duik te maken in het weer en een lokaal dorp te bezoeken. Vanuit Port Baikal maken we een boottocht over het meer. Indien het weer het toelaat genieten we in de avond van een barbecue aan de oever van het meer terwijl de zon ondergaat.
  Overnachting in de trein.

  Dag 9 – Irkoetsk
  In de morgen komen we aan in de hoofdstad van Oost-Siberië, Irkoetsk.  Van oudsher is deze indrukwekkende stad al een belangrijke handelsstad tussen Rusland, China en Mongolië. De oude stad biedt vele bezienswaardigheden, waaronder de veelal uit hout opgetrokken versierde huizen. Na het inchecken in ons hotel, maken we kennis met de stad. Zo zien we o.a. de levendige markt, het theater en het nieuwe monument ter ere van de tsaar Alexander III op de plaats waar de Obelisk van de Trans Siberische spoorlijn stond. In de middag bezoeken we het interessante openluchtmuseum, waar u kunt ervaren hoe de inwoners van Siberië vroeger geleefd hebben.
  Overnachting te Irkoetsk.

  Dag 10 – Siberië
  Na het ontbijt in het hotel stappen we weer aan boord van onze trein en vervolgen onze reis. Op onze route verder door Siberië kruist onze trein de Yenisei Rivier.  Vanuit de trein zien we groene berkenbossen, heldere rivieren, typische dorpjes en indrukwekkende berglandschappen van Oost Siberië en passeren we de 5500 km lange Jenisei rivier welke uitmondt in de Noordelijke IJszee. Indien het reisschema het toelaat, maken we een stop Krasnoyarsk, een voormalig gesloten stad vanwege het hier gehuisveste kernwapenprogramma van de Sovjet-Unie. Aan boord kunt u luisteren naar interessante lezingen over Siberië en deelnemen aan een wodka proeverij met typisch Russische hapjes. Overnachting in de trein.

  Dag 11 – Novosibirsk
  ’s Middags arriveren we in Novosibirsk, de grootste stad van Siberië en 3e stad van Rusland. In slechts 125 jaar is deze uitgegroeid tot een stad van 1,4 miljoen inwoners dankzij haar strategische ligging aan de Ob en spoorlijn. Het Academisch Opera en Ballet theater is zonder twijfel het meest indrukwekkende bouwwerk van de stad en het grootste theatergebouw van het land. In de avond vervolgt de trein de reis naar het westen.
  Overnachting in de trein.

  Dag 12 – Jekaterinaburg
  De historische hoofdstad Jekaterinaburg is in het jaar 1723 door Peter de Grote gesticht. De hoofdstad van de Oeral ligt op de grens van Azië en Europa en indien het tijdsschema het toelaat heeft u nu al de mogelijkheid een voet in Europa te zetten bij het grensmonument. Jekaterinaburg is met name bekend als de stad waar de laatste Russische tsaar Nicolaas II met zijn hele familie werd vermoord. Op deze bloedige plek is in 2003 de Christus de Verlosserkathedraal gebouwd welke wij zullen bezoeken. In de trein passeren we de grens en rijden zo Europa binnen.
  Overnachting in de trein.

  Dag 13 – Kazan
  Kazan is de laatste stop voor het eindpunt van de reis. De oude hoofdstad van de Tataren en nu de hoofdstad van de autonome republiek Tatarstan is gelegen aan de oevers van de Wolga rivier en heeft een historisch centrum. We gaan naar het hart van de stad en bezoeken het Kremlin van Kazan.  Tijdens ons bezoek komen we meer te weten over de bloedige relatie tussen de Tataren, Kozakken en Russen. Binnen de vesting bevindt zich o.a. de opvallende Qol-Sarif moskee, voor lange tijd de grootste moskee van het land. Voor de laatste keer keren we terug naar de trein, om onze treinreis richting Moskou te vervolgen.
  Overnachting in de trein.

  Dag 14 – Moskou

  Voor de middag arriveren we in Moskou, de hoofdstad van Rusland en één van ’s werelds rijkste en meest dynamische steden. Na de lange treinreis zullen we in een eerste klasse hotel onze laatste reisdagen in Moskou doorbrengen. Na de lunch bezoeken we het Kremlin waar zich naast de ambtswoning van de president diverse kathedralen bevinden. ’s Avonds na het diner laten we u “Moskou By Night” ervaren. Het Rode Plein is op zijn mooist in de avond als de gebouwen prachtig verlicht zijn. Tevens mag een bezoek aan de metro niet ontbreken. Gebouwd in de jaren 30 zijn de stations, de ‘paleizen voor het volk’,  prachtige ondergrondse bouwwerken geworden met marmer, kroonluchters en mozaïeken. De metro van Moskou behoort tot de efficiëntste systemen ter wereld en tegenwoordig maken ruim 7 miljoen mensen per dag gebruik van de ondergrondse.
  Overnachting in Moskou.

  Dag 15 – Moskou
  Op deze laatste dag van de reis neemt de gids ons mee voor een stadstour door Moskou. We bezoeken de Christus de Verlosserkathedraal, we zien de Universiteit, het Rode Plein met de prachtige Basilius kathedraal, welke met haar kleurrijke koepels het symbool van Moskou geworden is. Verder zien we ook de voormalige hoofdkantoren van de KGB en het Witte Huis. Aansluitend volgt de transfer naar de luchthaven waar u afscheid neemt van uw gids en deze bijzondere reis.

Rusland - 15-Daagse luxe treinreis Tsarengoud van Beijing naar MoskouRusland - 15-Daagse luxe treinreis Tsarengoud van Beijing naar MoskouRusland - 15-Daagse luxe treinreis Tsarengoud van Beijing naar MoskouRusland - 15-Daagse luxe treinreis Tsarengoud van Beijing naar MoskouRusland - 15-Daagse luxe treinreis Tsarengoud van Beijing naar MoskouRusland - 15-Daagse luxe treinreis Tsarengoud van Beijing naar MoskouRusland - 15-Daagse luxe treinreis Tsarengoud van Beijing naar MoskouRusland - 15-Daagse luxe treinreis Tsarengoud van Beijing naar MoskouRusland - 15-Daagse luxe treinreis Tsarengoud van Beijing naar MoskouRusland - 15-Daagse luxe treinreis Tsarengoud van Beijing naar MoskouRusland - 15-Daagse luxe treinreis Tsarengoud van Beijing naar MoskouRusland - 15-Daagse luxe treinreis Tsarengoud van Beijing naar MoskouRusland - 15-Daagse luxe treinreis Tsarengoud van Beijing naar MoskouRusland - 15-Daagse luxe treinreis Tsarengoud van Beijing naar MoskouRusland - 15-Daagse luxe treinreis Tsarengoud van Beijing naar Moskou