Terug


Uw detailsHotel Details
Vlucht Details
Prijsdetails
Prijsdetails

Hotel Details

Maak uw keuze voor de prijsdetails

Homepage » Oezbekistan » Tasjkent »
Oezbekistan - 12-Daagse individuele reis Oezbekistan LO Bewaar dit hotel

Oezbekistan / Tasjkent

Individuele reis Oezbekistan. Oezbekistan was het kloppend hart van de vroegere zijderoute. En nog steeds spreken de namen Khiva, Bukhara en Samarkand tot de verbeelding. In deze historische steden proeft u de rijkdom en sfeer van weleer met prachtige monumenten, levendige markten en een kleurrijke, gastvrij bevolking. Tijdens deze individuele rondreis krijgt u de mogelijkheid om Oezbekistan op uw eigen manier te beleven of u te laten begeleiden door een professionele gids tijdens de optionele excursies. Het overgrote deel van deze reis wordt per comfortabele treinen afgelegd.
Kies uw vertrek datum

Verzorging
Selecteer uw gewenste reisperiode
Aantal dagen
Selecter aantal kamers
Selecteer kamer type 1

Kies uw vertrek datum

Vertrek »
Aantal nachten
11 nachten
Wo
14
Do
15
Vr
16
Za
17
Zo
18
Ma
19
Di
20
Wo
21
Do
22
Vr
23
799799799799799799799799799799
 « EerderLater »


Tijdens deze individuele reis door Oezbekistan verblijft u in 3-sterren hotels. Uiteraard is het mogelijk om de reis op maat te maken en zo ook in 4-sterren hotels te verblijven.

Bijzonderheden
• Geheel individuele reis met de mogelijkheid optionele excursies vooraf bij te boeken.
• De prijzen zijn per persoon op basis van en vanaf 2 personen

Inclusief
• Transfers van de luchthaven/treinstations naar het hotel en v.v.
• Transfer van Bukhara naar Khiva
• Binnenlandse vlucht Urgench – Tasjkent met Uzbekistan Airways
• Treinticket Tasjkent – Samarkand, 2e klasse
• Treinticket Samarkand – Bukhara, 2e klasse
• Overnachtingen in comfortabele 3-sterren hotels o.b.v. logies/ontbijt

Exclusief
• Internationale vlucht vanaf € 600,- p.p.
• Optionele excursies
• Entreegelden

TIPS EN INFORMATIE OVER UW VAKANTIEBESTEMMING: OEZBEKISTAN

Algemeen
Oezbekistan bestaat voornamelijk uit woestijn en semi-woestijn. Het uitgestrekte laagland in het westen bestaat uit de Kyzylkumwoestijn (rode zand) en de oase Choresm aan de beneden loop van de rivier Amu Darja. In het uiterste westen ligt het Aralmeer en het Ustjurtplateau. De Amu Darja en Syr Darja zijn de twee grootste rivieren van Oezbekistan en vinden hun oorsprong in de bergketens ten oosten van Oezbekistan. In het oosten zijn de uitlopers van het Tien Shan gebergte te vinden bij de Ferganavallei.

Klimaat
Oezbekistan heeft een continentaal woestijnklimaat. De temperaturen liggen in de wintermaanden rond de 0 tot 10 graden en in de zomermaanden rond de 25 tot 35 graden. De beste reisperiode is in april, mei en begin juni en in het najaar september en oktober.

Eten en drinken
De Oezbeken maken doorgaans enkele uitzonderingen op de islamitische regels en dat is voornamelijk de alcohol, die evenals in andere voormalige Sovjetrepublieken rijkelijk vloeit. Soms wordt bij de lunch reeds een glaasje wodka geheven. Ook bier is ruimschoots voorhanden; zowel eigen brouwsel als import, waaronder de Nederlandse merken Heineken en Bavaria. Oezbekistan heeft verder een uitstekend klimaat voor de druiventeelt, dus lokale witte en rode wijnen zijn er ook.

In de hotels kunt u 's ochtends ontbijten met Oezbeeks brood, thee of koffie, diverse soorten beleg en soms een eitje, en - meestal - een glas kefir (plantaardig, maar het lijkt op yoghurt).
Het middagmaal is warm, evenals het diner. De menu's zijn over het algemeen voor zowel lunch als diner hetzelfde: zeer gevulde, voedzame soep (Laghman of Borsjtsj) met brood, hoofdgerecht met vlees, groenten en altijd salade van sla, komkommer en tomaat.

Kraanwater
Het wordt afgeraden om water uit de kraan te drinken. Indien u niet in de gelegenheid bent om water in flessen te kopen, kook dan het water gedurende 5 minuten. Na het water afgekoeld te hebben, kunt u het veilig gebruiken als drinkwater en voor zaken als tanden poetsen, lenzen schoonmaken en het wassen van groente en/of fruit.

Elektriciteit
In Oezbekistan worden dezelfde typen stekkers gebruikt als in Nederland (220 volt).

Tijdsverschil
In Oezbekistan is het 4 uur later.
Oezbekistan kent geen zomer- en wintertijd dus is het tijdens onze zomertijd in Oezbekistan 3 uur later.

Taal
In Oezbekistan is de officiële taal Oezbeeks, een taal die tot de Turkse taalfamilie hoort. Oorspronkelijk maakte de Oezbeekse taal gebruik van het Arabische schrift, van 1929 tot 1940 van het Latijnse alfabet en daarna van het Cyrillische schrift. In 1993 is een wet aangenomen die de overgang naar het Latijnse schrift regelt. In de officiële Oezbeekse werden de gangbare Russische termen vervangen door nieuw gecreëerde Oezbeekse woorden. In het dagelijks spraakgebruik bedienen veel mensen zich van het Oezbeeks vermengd met Russisch. Na vijftien jaar onafhankelijkheid is de kennis van het Russisch afgenomen; een nieuwe generatie is opgegroeid met de Oezbeekse taal en ook Engels. Alleen de oudere generatie spreekt nog Russisch en natuurlijk de enkele Rus die gebleven is.

Bagage en kleding
Wij adviseren u om wat extra toiletpapier mee te nemen. In de hotels zijn er altijd toiletten en toiletpapier aanwezig. Maar tijdens het reizen, komen we ook wel een langs een rustplek, waar er geen toiletpapier aanwezig kan zijn. Neem daarom 1 rol toiletpapier mee op reis. Het is aan te raden om hygiënische redenen zelf vochtig toiletpapier mee te nemen om waar geen water voorhanden is uw handen toch te reinigen. Ook aan te raden is desinfecterende lotion.

Voor de bezoeken aan de bezienswaardigheden is soms een bedekte schouder verplicht. Hoofddoeken worden in religieuze sites niet gebruikt en zijn derhalve ook niet noodzakelijk. U kunt uw zwemkleding meenemen, indien er een zwembad is, kunt u hiervan gebruik maken.

Paspoort, visa en douanebepalingen.
Uw paspoort dient nog minimaal 3 maanden geldig te zijn na vertrek uit Oezbekistan.

Douanebepalingen:
Invoer:   binnenlandse en buitenlandse valuta mogen vrij worden ingevoerd, mits aangegeven
Uitvoer:  vrij, tot maximale invoer. Buitenlandse banken accepteren niet de Oezbeekse sum

Bij binnenkomst in Oezbekistan dient u op twee identieke formulieren aan te geven hoeveel geld en welke kostbare bezittingen u invoert. Eén ervan houdt de douane, één krijgt de bezoeker mee. Bewaar het goed! Bij vertrek moet er een nieuw declaratieformulier ingevuld worden en samen met het oude ingeleverd worden. Hierop dient u te schrijven wat u dán nog aan waardevols bezit. In de meeste gevallen is dit slechts een bureaucratische formaliteit, vooral op de vliegvelden. Anders is het als u een landsgrens overgaat. Houd er rekening mee dat sommige douanebeambten alles controleren. Klopt er zogenaamd iets niet, dan vragen ze gigantische boetes. Antiquiteiten van vóór 1945 mogen niet worden uitgevoerd. Wilt u iets uitvoeren dat er enigszins oud uit ziet, zorg dan dat u een aankoopbewijs heeft en een verklaring dat het niet van voor 1945 is.

Fotograferen en filmen
Oezbekistan is een fotogeniek land, niet alleen vanwege de natuur maar vooral ook vanwege de mensen. Over het algemeen vindt de lokale bevolking het geen probleem om gefotografeerd te worden. Kinderen zullen zich zelfs op de voorgrond dringen om maar in beeld te komen. Vaak ontvangt u zelfs als dank, vooral op markten, appels, peren of noten. Als u mensen fotografeert, doe het dan met respect. Mensen staan er immers niet op te wachten om slechts als foto-object te dienen. Neem dan ook de tijd om een foto te maken en toon belangstelling, bijvoorbeeld door iemand eerst te begroeten en een praatje te maken. Het werkt vaak ook ontwapenend als de digitale fotograaf laat zien wat er op het beeldschermpje te zien is. Vraag mensen altijd eerst om toestemming als u ze wilt fotograferen. Dat kan soms ook zonder woorden: door de camera omhoog te houden en met gebaren duidelijk te maken dat u een foto zou willen maken. Een positieve of een afwerende reactie is meestal eenvoudig herkend. Respecteer het als mensen liever niet gefotografeerd willen worden en blijf vriendelijk. Mensen kunnen hele goede redenen hebben om niet gefotografeerd te willen worden. Mensen kunnen zich afvragen wat er met hun afbeelding gebeurt. Soms spelen religieuze motieven een rol: men denkt dat er met een foto een stukje van de ziel wordt ontnomen. Anderen willen liever niet tijdens het werk, ongewassen of in vieze kleren op de foto. Sommige vrouwen houden er niet van om gefotografeerd te worden door vreemde mannen. Het kan ook gebeuren dat mensen alleen tegen betaling op de foto willen. Respecteer deze voorwaarde en ga in een dergelijk geval niet van een afstand stiekem fotograferen. Dit kan aanleiding geven tot agressieve reacties.

In musea en bij bezienswaardigheden moet u soms een apart kaartje kopen om foto’s of video-opnames te mogen maken. Deze kunnen aanmerkelijk duurder zijn dan het entreekaartje. Wees zeker terughoudend bij het fotograferen van religieuze plaatsen en gebeurtenissen. Het is verboden militaire objecten, grensposten en vliegvelden te fotograferen.

Geldzaken
In Oezbekistan wordt betaald met de Oezbeekse sum (UZS).
1 Euro (EUR) = 3.200 Oezbeekse sum (UZS)
(01-10-17)

Er zijn enkele geldautomaten in de hoofdstad. In de steden kunt u cash euro’s en dollars wisselen bij banken, wisselkantoortjes en veel hotels. In Tasjkent kunt u met uw bankpas wel dollars maar geen Sum opnemen.
Creditcards worden geaccepteerd in een aantal grote hotels. In Tasjkent is er een aantal ATM's, waarvan enkelen in de grote hotels. Mastercard gebruikers moeten in de provincie naar de Asaka Bank en Visa-gebruikers moeten naar de Nationale Bank van Oezbekistan (NBU). Men heeft in Oezbekistan liever dollars dan euro’s, maar u kunt tijdens uw reis gewoon euro’s meenemen om te wisselen.

Fooien
Het is gebruikelijk in Oezbekistan om een fooi achter te laten in de restaurants, de richtlijn hiervoor is 10% van het rekeningbedrag. Meestal staat de fooi apart vermeld op de rekening als “service toeslag 10%”.

De gids, chauffeur en reisbegeleiding in Oezbekistan verwachten aan het einde ook een fooi. Gebruikelijk is
€ 2,- per dag voor de gids, € 2,- per dag voor de chauffeur en € 2,- per dag voor de reisbegeleiding.
Dit komt neer op € 6,- per dag x het aantal dagen.

Gezondheid
De informatie omtrent vaccinaties kan veranderen. Bovendien is de vraag wat u nodig heeft afhankelijk van eerdere vaccinaties, eventuele gevoeligheid voor bepaalde middelen, zwangerschap, leeftijd etc. Neem voor advies daarom altijd tijdig contact op met uw huisarts.

Wij willen u adviseren om in uw reisapotheek een diarreeremmer mee te nemen op reis zoals Imodium. Het eten is anders in Oezbekistan en het kan dus voorkomen dat er wat darmproblemen opspelen. In een dergelijke situatie is het altijd fijn om iets bij de hand te hebben.

Openingstijden
Winkels, postkantoren en kantoren zijn geopend van 8.00 tot 18.00 uur. Van 13.00 tot 14.00 zijn de meeste zaken gesloten in verband met de lunchpauze. De warenhuizen in de grotere steden zijn meestal langer open. In Tashkent zie je steeds meer 24-uurs supermarkten verschijnen waar eigenlijk alles te koop is.
Bazaars beginnen al vroeg, rond 6.00 uur ’s ochtends.

Post, internet en telefoon
Post naar de Benelux doet er een tot twee weken over en is niet overal even betrouwbaar. Internetcafés zijn er in de grote steden en toeristische plaatsen. De meeste hotels beschikken over wifi.
Telefoneren vanuit Oezbekistan brengt hoge kosten met zich me. Bij de provider van uw gsm kunt u informeren naar de kosten zijn om te bellen en gebeld te worden in het buitenland. Soms is het bellen vanuit de hotelkamer goedkoper. Oezbekistan heeft het internationale landennummer 00998, Nederland 0031, België 0032.


Veiligheid
Oezbekistan is een zeer veilig land om te bereizen. U kunt zeker overdag zonder probleem op straat wandelen. Zakkenrollen, tasjesroof en straatovervallen komen overal ter wereld voor. Het is daarom verstandig om op uw eigendommen te letten en mensen niet de gelegenheid te geven spullen te stelen. Het kan zeker geen kwaad op drukke markten, stations en bij het in- en uitstappen van het openbaar vervoer extra op uw spullen te letten al is de kans dat u iets zal overkomen klein.
Geld en belangrijke papieren kunt u beter op uw lichaam dragen, bijvoorbeeld in zakjes aan de binnenkant van de kleding of in een geldbuidel. Stop een klein geldbedrag in uw portemonnee zodat u niet al uw geld kwijt bent als zakken gerold worden. Draag foto- en filmapparatuur in een tas of rugzak, en loop niet te koop met sieraden. Maak kopieën van belangrijke reisdocumenten zoals het paspoort, visa, vliegtickets en verzekeringspapieren. U kunt deze gegevens ook scannen en naar het eigen mailadres sturen zodat u er in elk willekeurig internetcafé over kunt beschikken. Laat geen waardevolle spullen op de hotelkamer achter.

Praktische informatie
Ambassade
Nederland heeft geen eigen ambassade in Oezbekistan. Het land valt onder de ambassade in Rusland:
Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden te Moskou
Telefoon: +7 495 797 2900

Nederlands Honorair-Consulaat
C2, building 3, Appartment 74
Kh. Samatavoy Str
100000 Tashkent
Tel. (+998) 71 150 8595  / ( +998) 93 387 0210
nlconsulate.tashkent@gmail.com

  OEZIND12

 • Dag 1 – 2 - Tasjkent 
  Na (vroege)  aankomst te Tasjkent volgt de transfer naar uw accommodatie waar u meteen kunt u inchecken in uw kamer.
  De eeuwenoude stad Tasjkent vindt zijn oorsprong in de vruchtbare oase aan de rivier Chicik. Door de zware aardbeving van 1966 zijn er in het huidige Tasjkent weinig historische gebouwen te vinden. De stad is een typische Sovjetstad; brede met bomen omlijste boulevards, pleinen, fonteinen en appartementenblokken. Vroeger was Tasjkent een belangrijke halte op de zijderoute tussen Europa en Azië. Vandaag de dag heeft de stad zich ontwikkeld tot een moderne stad waarvan maar liefst één derde van de oppervlakte is ingenomen door prachtige parken en tal van fonteinen. In het oude gedeelte van de stad valt direct het imposante Khast Iman complex op met de Vrijdag moskee, Kafali Shash mausoleum en de Kukeldash medresse. De wereldberoemde koran van kalief Uthman, ofwel de Ottomaanse Koran ligt hier tentoongesteld. De Ottomaanse Koran is de primaire bron van de islam, die werd geschreven in het midden van de 7e eeuw. Nabij het oude centrum treft u de drukbezochte Chorsu Bazaar, een imposant schouwspel van mensen, geuren en kleuren.
  In het moderne centrum treft u het Amir Timoer plein, waar een groot standbeeld van deze vroegere grootse leider midden in het groene park prijkt. Op wandelafstand is het Navoi Operagebouw, het centrale park met diverse monumenten ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van de aardbeving in 1966. Overnachting in Tasjkent.

  Dag 3 – Tasjkent – Samarkand
  In de ochtend volgt de transfer naar het treinstation voor vertrek per trein naar Samarkand. Tegen het einde van de morgen komt u aan en zal onze vertegenwoordiging u naar het hotel brengen.
  De historische stad Samarkand is een kruispunt en smeltkroes van veel culturen. Deze mix is te danken aan de vele invasies die de ruim 2.700 jaar oude stad ten deel vielen. Zo hebben o.a. Alexander de Grote, de Arabieren en de troepen van Djengis Khan de stad veroverd. De grootste invloed van wat we tegenwoordig terugzien in de stad komt van Timoerlenk en zijn kleinzoon Ulugbek. De stad beleefde haar grootste glorie tijdens deze dynastie in de 14e en 15e eeuw. Het sprookjesachtige Samarkand wordt vaak beschreven als het Paradijs van het oude oosten en de Parel van de islamitische wereld. De oude stad bestaat uit een gebied van meer dan 4 km² en werd in de 11e eeuw omringd door een 8 meter hoge muur. Na de schade die door de Mongolen in de 13e eeuw was toegebracht, herrees Samarkand in de 14e eeuw fraaier dan voorheen uit zijn ruïnes. De optionele stadstour begint in het centrum van het oude gedeelte, het Registan plein, door Marco Polo ooit ook wel omschreven door één van de mooiste pleinen ter wereld. Dit plein is in de 14e eeuw ontworpen en wordt aan drie zijden omringd door grote religieuze gebouwen, de Ulugbek, Tilla Kori en Sherdor medressen. De oudste van de drie is de Ulugbek medresse, die gebouwd is in de periode 1417-20 in opdracht van de kleinzoon van Timoer. Achter de rijk gedecoreerde façade rijk bevindt zich een kleine binnenplaats die wordt omringd door de cellen waarin de studenten en hun leraren, de moellahs, verbleven. Imposant zijn de ruïnes van de Bibi Khanym Moskee. Iets buiten het centrum ligt het 15e-eeuwse observatorium van Ulugbek. Voor die tijd was dit een zeer nauwkeurig en toonaangevend instrument.  Het nabijgelegen Shakhi-Zinda mausoleumcomplex  is een groep mausolea gebouwd rond de tombe van Kussam Ibn Abbas, de neef van Profeet Mohammed, die volgens de overlevering de islam naar Samarkand heeft gebracht. Hij zou aan het einde van de 7e eeuw zijn vermoord op de plek waar nu zijn tombe staat. Overnachting in Samarkand.

  Dag 4 – 5 -  Samarkand
  Dagen ter vrije besteding. Overnachting Samarkand.

  Dag 6 – Samarkand – Bukhara
  Na het ontbijt wordt u opgehaald en naar het treinstation in Samarkand gebracht voor de treinreis naar Bukhara. Bij aankomst in de middag wordt u naar uw hotel gebracht. Bukhara is een oude nederzetting met een geschiedenis die teruggaat tot voor de tijd van de verovering van Sogdiana door Alexander de Grote. In 892 werd Bukhara de hoofdstad van de Samaniden en dat betekende een periode van grote voorspoed. Het rijk omvatte grote delen van Oezbekistan, Tadzjikistan, Iran en Afghanistan. In de 16e eeuw, na de oprichting van de Oezbeekse Shaibanai dynastie, werd Bukhara opnieuw de hoofdstad van een groot Centraal-Aziatische staat. De stad groeide en de nieuwe stadsmuren werden gebouwd. De vrijdag moskee, gebouwd in 1514 staat naast de 48 meter hoge Kalyan minaret, het symbool van Bukhara. Het werd één van de grootste structuren in Centraal-Azië. Aan de andere kant van het plein, waar de minaret staat, is de Miri-Arabische medresse gebouwd in 1535-1536 als islamitische school. Overnachting in Bukhara.

  Dag 7 – 8 - Bukhara
  Dagen ter vrije besteding. Overnachting in Bukhara.

  Dag 9 – Bukhara – Khiva
  In de morgen wordt u opgehaald voor de rit van 450 km  naar Khiva. De rit neemt u dwars door de Kizilkum woestijn mee, langs de Amu Darya rivier. U rijdt langs uitgestrekte velden met katoen dat in de woestijn dankzij intensieve irrigatie wordt verbouwd. Gedurende de rit in de woestijn maakt u een stop voor een lunch in een Chayhana, een lokaal theehuisje. Neem hiervoor uw eigen lunchpakket mee. In het begin van de avond zult u in Khiva arriveren.
  Overnachting in Khiva.

  Dag 10 – Khiva
  Khiva is één van de grootste historische steden langs de zijderoute en ook de meest toeristische stad van Oezbekistan. De oude ommuurde stad is bijna geheel intact gebleven en wanneer u voor de machtige stadsmuren en de stadspoort van Khiva staat, waant u zich in een geheel andere wereld. Rondom de brede blauwe onafgemaakte Kalta Minor minaret lijkt het of het leven uit de vroegere tijden heeft stil gestaan. Khiva bestaat uit een binnen- en buitenstad met elk hun eigen ommuring: de Dichan Kala is de buitenstad, waar de huidige bevolking leeft en de Ichan Kala is de binnenstad, die een waar openluchtmuseum is.
  Overnachting in Khiva.

  Dag 11 – Khiva – Tasjkent
  In de avond volgt uw transfer naar Urgench, waarvandaan uw binnenlandse vlucht naar Tasjkent vertrekt.

  Dag 12 – Tasjkent
  Vandaag volgt uw terugvlucht huiswaarts.

Oezbekistan - 12-Daagse individuele reis OezbekistanOezbekistan - 12-Daagse individuele reis OezbekistanOezbekistan - 12-Daagse individuele reis OezbekistanOezbekistan - 12-Daagse individuele reis OezbekistanOezbekistan - 12-Daagse individuele reis OezbekistanOezbekistan - 12-Daagse individuele reis OezbekistanOezbekistan - 12-Daagse individuele reis OezbekistanOezbekistan - 12-Daagse individuele reis OezbekistanOezbekistan - 12-Daagse individuele reis OezbekistanOezbekistan - 12-Daagse individuele reis OezbekistanOezbekistan - 12-Daagse individuele reis OezbekistanOezbekistan - 12-Daagse individuele reis OezbekistanOezbekistan - 12-Daagse individuele reis OezbekistanOezbekistan - 12-Daagse individuele reis OezbekistanOezbekistan - 12-Daagse individuele reis Oezbekistan