Terug


Uw detailsHotel Details
Vlucht Details
Prijsdetails
Prijsdetails

Hotel Details

Maak uw keuze voor de prijsdetails

Homepage » Mongolië » Ulaanbaatar »
Mongolië - 15-Daagse Nederlandstalige rondreis door Mongolië VP Bewaar dit hotel

Mongolië / Ulaanbaatar

Reizen naar Mongolië. Tijdens deze uitgebreide rondreis door Mongolië bezoekt u de belangrijkste hoogtepunten en ziet u de adembenemende berggebieden, de uitgestrekte graslanden en vlaktes en de Gobi woestijn. Een bijzondere reis en vakantie in Mongolië om nooit meer te vergeten.
Kies uw vertrek datum

Verzorging
Selecteer uw gewenste reisperiode
Aantal dagen
Selecter aantal kamers
Selecteer kamer type 1

Kies uw vertrek datum

Vertrek »
Aantal nachten
14 nachten
Zo
22
3350
 « EerderLater »


Tijdens deze rondreis verblijft u in Ger tenten en in Ulaanbaatar in het onderstaande hotel of gelijkwaardig:

Hotel Bayangol****
Dit 4-sterren hotel is centraal gelegen en op loopafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden. 

Faciliteiten:
Het hotel heeft diverse restaurants waar zowel Aziatische als Europese en Mongoolse gerechten serveert. Daarnaast kunt u van een drankje genieten in de bar van het hotel. Tevens is er een sauna, haarsalon en fitnessclub waar u als klant gebruik van mag maken.

Kamers:
Het hotel beschikt over comfortabele en wel ingerichte kamersmet kabel televisie, airconditioning, minibar en alle kamers hebben een zithoekje.

Inclusief:
- Vlucht vanaf Brussel naar Ulaanbaatar en terug met Aeroflot in de V-klasse of gelijkwaardige IATA-luchtvaartmaatschappij
- Transfer van de luchthaven naar hotel en v.v.
- Nederlandstalige reisbegeleiding en Engelssprekende lokale gids
- Overnachtingen in comfortabel hotel in Ulaanbaatar
- Overnachtingen in gerkampen met faciliteiten op basis van indeling (2 personen per ger)
- Verzorging conform beschrijving: O = ontbijt, L = lunch, D = diner
- Alle vervoer ter plaatse
- Alle excursies zoals omschreven inclusief alle entreegelden

Exclusief:
- Niet genoemde maaltijden
- Drankjes
- Fooien voor lokale gidsen
- Uitgaven van persoonlijke aard
- Visumverzorging 130,- p.p.

Bijzonderheden:
- Minimum aantal deelnemers: 8
- Wij verblijven in de betere gerkampen met westerse toiletten, douches met warm water en een restaurant.
- De afstanden in Mongolië zijn groot en de kwaliteit van de wegen is niet altijd goed

TIPS EN INFORMATIE OVER UW VAKANTIEBESTEMMING: MONGOLIË

Algemene informatie
Mongolië ligt ingeklemd tussen Rusland en China en heeft een oppervlakte van ca. 1.500.000 km2 (bijna zo groot als West-Europa, 38 keer zo groot als Nederland). Met ca 2 ½ miljoen inwoners heeft het een bevolkingsdichtheid van 1,5 per km2, het laagste ter wereld. Voornaamste middel van bestaan is veeteelt. Kamelen, schapen (meeste vee), geiten, yaks en paarden.

Paspoort:
Controleer altijd of uw paspoort nog lang genoeg geldig is voordat u vertrekt. Een paspoort dient nog zes maanden geldig te zijn na terugkomst. Tevens moeten er nog twee lege bladzijden naast elkaar zijn voor het visum.

Geldzaken
De munteenheid is Tugrik.
1 euro = ca. 2.989 (01-11-19) Tugrik. Op de luchthaven in Ulaanbaatar, in de stad zelf en andere groten plaatsen zijn er pinautomaten te vinden. Neem wat extra dollars en euro’s mee.  Banken zijn maandag t/m zaterdag open, een enkele keer ook een paar uurtjes op zondag. In kleinere plaatsen zijn geen pinautomaten te vinden en een creditcard is niet overal geldig, houdt hier dus rekening mee.

Let wel op!! dat u voordien ervoor zorgt dat de pinpas geldig zal zijn in Mongolië. Neemt u contact op met uw bank, zodat u er zeker van bent, dat u geld kunt opnemen bij de banken in Mongolië.

Fooien
Fooien geven voor service van hotels, restaurants, chauffeurs en gidsen wordt zeer gewaardeerd in Mongolië. Indien u met een georganiseerde reis mee reist, hanteren wij de richtlijn van 3000 a 4000 Tugrik per persoon per dag. Uiteraard bent u hier niet toe verplicht.

Tijdsverschil
Mongolië heeft twee tijdzones. Bij Ulaan Baatar is de tijd 7 uur later dan in Nederland en in de provincies Bayan-Olgii, Uvs en Khovd is het 8 uur later.

Elektriciteit
In Mongolië is de netspanning 220 Volt en dankzij de Russische invloed heeft men nog dezelfde stopcontacten. Echter kunnen wij niet garanderen dat er altijd elektriciteit en warm water aanwezig is. In Mongolië is het normaal dat de stroom zo nu en dan uitvalt. 

Eten en drinken
Water is in flessen verkrijgbaar in de grotere plaatsen. Nomaden maken vaak gebruik van waterputten. Ook bij de ger-kampen is er altijd water te drinken of koken ze het water voor u en kunt u dit veilig drinken. Uitzondering is Ulaan Baatar waar het mogelijk is om water uit de kraan te drinken! Echter voor alle zekerheid adviseren wij u toch flessen water te kopen.

Mongoolse thee is thee opgekookt met melk i.p.v. water. Even wennen maar het smaakt heel goed en deze wordt regelmatig aangeboden onderweg. Wodka wordt vaak gedronken, het kost bijna niks en het is goed tegen bacteriën.

Taal
Het Mongoolse schrift is ingevoerd door Chinggis Khan. Het wordt van boven naar beneden en van links naar rechts geschreven. Het ziet er mooi uit maar is totaal onleesbaar. Het lijkt op geen enkel ander schrift, ook niet op het Chinees. De russen hebben het cyrillisch schrift ingevoerd en onder hun bewind was iedereen verplicht naar school te gaan. Mongolie kent daarom een relatief laag analfabetisme. Tegenwoordig gaan zeker niet meer alle kinderen naar school, vooral een armoede probleem omdat ouders de kosten van verblijf, boeken, uniformen etc niet kunnen opbrengen. Bovendien zijn de kinderen vaak nodig op het land en met de dieren. Na de onafhankelijkheid zijn er stemmen opgegaan om het Mongoolse schrift weer in te voeren en zo geschiedde. Het Cyrillisch was echter zo ver doorgevoerd dat het niet haalbaar bleek en na drie jaar is men weer terug geschakeld naar het Cyrillisch. Hier en daar ziet u wel het Mongoolse schrift terug. Het Mongools Cyrillisch alfabet wijkt iets af van het Russisch Cyrillisch. Ondanks jarenlange Russische overheersing is de Russische taal niet ingeburgerd zoals in andere centraal Aziatische landen nog het geval is. Ouderen kennen nog wel wat Russisch omdat zij in de Russische periode naar school gingen. Het Mongools heeft veel half harde G klanken, een th klank die veel lijkt op het engels th en een zootje keel en slisklanken. Bovendien wordt het verschillend uitgesproken. Een paar woorden Mongools doet het echt goed en het is zeker de moeite waard om een taalgidsje mee te nemen.

sain bain uu! = hallo!         bayarlakh = dank je wel        tiim = ja        ugui = no

Bevolking
Mongolen zijn licht- tot donkerbruin getint en hebben brede uitstekende jukbeenderen, amandelvormige ogen en zwart haar. Bij jonge kinderen en ook vrouwen is de huid nogal eens gebarsten door de weersomstandigheden. De traditionele kleding is de del, een lange overjas met lange mouwen en manchetten die de handen bedekken. Om het middel een kleurige zijden sjerp. De winterjas is gevoerd met bontvellen of men draagt er een schapenvel onder. De zomerjas voor vrouwen is dunner en vaak van zijde, ook voor feestdagen. De traditionele hoed is eveneens felgekleurd, rond en met een knoop of een punt bovenop maar meestal wordt een ronde vilten hoed gedragen. Onder de del dragen vrouwen redelijk moderne kleding en in de zon dragen ze de del meestal niet. Wel weer als overjas wanneer zij het vee melken en met een kleedje op het hoofd. Mongoolse laarzen bestaan uit 2 delen. De binnenlaars is van vilt en langer dan de buitenlaars, de bovenste rand is vaak versierd. De buitenlaars is van dik leer met traditioneel een puntneus die omhoog steekt. De zool van een laars mag namelijk de heilige aarde nooit in zijn geheel raken, de aarde mag niet uit haar slaap gehaald worden. Dit idee stamt uit de tijd van de lamas en sjamanisten. Mongoolse mannen zijn bepaald geen elegante mannen, in het algemeen een ruig volk. Op de steppen en in dit harde klimaat kan het ook bijna niet anders. Zo zult u de mannen vaak fluisterend zien praten met elkaar. Als ze drinken kunt u ze het best vermijden. Nuchter zijn ze vaak weer verlegen. Mongolen zijn traditioneel aardige en gastvrije mensen. Vooral op het platteland waar men op elkaar is aangewezen. Het Engels staat op zeer laag peil, de meesten kennen helemaal geen Engels of Russisch.

Veiligheid
Mongolië is een relatief veilig land om te reizen. Indien u individueel reist, let u dan goed op uw spullen in de avond.

Klimaat
Het is een land waar klimaatverschillen in een snel tempo kunnen veranderen. Zo kunt u de zomer, herfst, winter en lente in 1 dag meemaken. De koudste maand is januari en de warmste is juli. Het beste reisseizoen loopt van mei t/m september. Mongolie heeft een extreem landklimaat; lange koude winter, korte warme zomer; ook het land met de meeste zonne-uren per jaar (260 zonnige dagen). Relatief weinig sneeuw en regen.

Landschap
Steppe, woestijn en halfwoestijn en bergen. Mongolië ligt op een hoogvlakte met een gemiddelde hoogte van 1580m boven zeeniveau. De hoogste berg is Nayramadlin Orgil met 4374m. Het laagste punt is Hoh Nuur op 518m. UlaanBaatar ligt op 1350m. Het is grotendeels een heuvellandschap en tussen de vele heuvelruggetjes vaak vlakke stukken. Onnoemelijk veel rivieren en riviertjes slingeren door het land. In sommige gebieden is het droog en is er bijna geen rivier te zien en in andere gebieden ziet u overal rivieren.

Gezondheid
In het algemeen worden de volgende vaccinaties aangeraden; DTP, Hepatitus A en Buiktyphus. De informatie omtrent vaccinaties kan veranderen. Bovendien is de vraag wat u nodig heeft afhankelijk van eerdere vaccinaties, eventuele gevoeligheid voor bepaalde middelen, zwangerschap, leeftijd etc. Neem voor advies daarom altijd tijdig contact op met uw huisarts. Wij geven telefonisch geen verdere informatie.

Daarnaast willen wij u adviseren de volgende reisapotheek mee te nemen; Immodium, paracetamol, zonnebrandcrème, Iets tegen insecten, pleisters en een zaklamp.

Kleding
Mongolië kent veel verschillende klimaten, daarom adviseren wij u om zowel warme als wat luchtere kleding mee te nemen. Zelfs een warme jas is aan te raden. Daarnaast komt een zonnebril ook altijd goed van pas en neem tevens schoeisel mee met een goed profiel.

LET OP!!
Wij geven graag accurate informatie van de minder positieve kanten van een reis. Bij deze reis is een flexibele houding vereist. U reist door een minder toeristisch gebied waarbij het belangrijk is te weten dat gidsen, chauffeurs en alle andere lokale medewerkers een ander niveau van ervaring hebben dan in landen waar het toerisme op hoger niveau staat.

 

  BEMON15NL

 • Dag 1 - 2 – Mongolië
  Vertrek naar Ulaanbaatar. Na aankomst op de internationale luchthaven van Mongolië volgt de transfer naar ons hotel in het centrum van de stad. Vroege check-in. In de middag een oriënterende stadstour door Ulaanbaatar. Overnachting in Ulaanbaatar.

  Dag 3 – Bag Gazrin Chulu
  Na het ontbijt laten we de stad achter ons en gaan we op weg naar het zuidelijk gelegen Bag Gazrin Chuluu, een enorme granieten rotsformatie op de Mongoolse vlakte. Deze regio ligt op zo’n 250 km van de Ulaanbaatar en zodra we de stad uit zijn, ervaren we de leegte van dit grote land. Bag Gazrin Chuluu beslaat circa 150 km2 en ligt op ruim 1750 meter boven zeeniveau. De rotsen zijn het leefgebied van marmotten, bergschapen en steenbokken. Na aankomst maken we een wandeling in de omgeving waarvan wordt gefluisterd dat Dzjengis Khan hier gepasseerd zou zijn. Overnachting in ger. (O, L, D)

  Dag 4 – Tsagaan Suvarga
  Na het ontbijt rijden we naar de Gobi woestijn. Het landschap verandert van groen, vruchtbaar grasland naar onherbergzame rotsen. De nomaden met hun vee die we onderweg passeren, maken langzaam plaats voor kamelen die zich wel thuis voelen in de droogte van dit gebied. Tijdens de bijna 300 km lange rit maken we enkele interessante stops waaronder de ruïne van het Sum Khuh Burd klooster.  Het 13e-eeuwse klooster was eens omringd door een klein, vogelrijk meer maar werd tijdens de Mongoolse repressie (1928 – 1939) vernietigd. Een andere stop zijn de ruïnes van het Delgerliin Chior klooster dat de laatste jaren wordt herbouwd. In de avond komen we aan bij Tsagaan Savurga, dat letterlijk ‘witte stoepa’ betekent. De door de wind geërodeerde rotsformaties doen op afstand van ca. 85 km denken aan een geruïneerde stad. De klif heeft een lengte van circa 400 meter en steekt 50 meter boven het landschap uit. De rotsen zijn samengesteld uit verschillende mineralen en creëren door de blootstelling aan zuurstof een prachtig kleurenpalet variërend van roze, rood en oranje. Aan het begin van de zomer als het gras groen is en de bloemen in bloei staan, ziet de klif eruit als een regenboog op aarde, een paradijs voor (hobby)fotografen. Op deze plek lag een paar miljoen jaren geleden een zee. Vandaag de dag zijn de sporen hiervan nog altijd aanwezig in de vorm van fossielen.
  Overnachting in ger. (O, L, D)

  Dag 5 –  Gobi Gurvansaikan National Park
  Op korte afstand van ons kamp vinden we een groot aantal petrogliefen met afbeeldingen van wilde dieren, de jacht op steenbokken en vee. Ook zijn er enkele rotstekening met menselijke figuren te zien.  Vervolgens reizen we verder naar het grillige Gurvansaikhan National Park dat deel uitmaakt van de zich van West- naar Oost-Mongolië uitstrekkende Gov (Gobi) Altai-bergketen. Het park is vernoemd naar de drie bergruggen, maar in werkelijkheid zijn het er vier. Het dramatische landschap van scherpe pieken,nauwe kloven, badlands en zandduinen maakt het één van de meest bezochte parken in het land. Naast het overweldigende natuurschoon leven in het park meer dan 200 vogelsoorten, zoals de Mongoolse woestijnvink, de Euraziatische zwarte gier en woestijn mus en strijken er in het voorjaar trekvogels neer. De aanwezigheid van water, zeer zeldzaam in de rest van de Gobi, en de meer dan 600 plantensoorten trekken ook andere diersoorten aan waaronder de wilde ezel, de wilde kameel, de steenbok en het zeldzame sneeuwluipaard. Een hoogtepunt deze dag is het bezoek aan de spectaculaire Yoliin Am. Deze vogelrijke kloof wordt steeds smaller en eindigt in een sneeuwmassa die tot de zomer kan blijven liggen. We brengen een bezoek aan het kleine museum met een collectie botten van dinosaurussen die in het massief zijn gevonden.  Overnachting in ger. (O, L, D)
   
  Dag 6 – Khongorin Els
  We vervolgen onze reis naar het westen via de nabijgelegen Dungenee canyon (mits de weg toegankelijk is). Deze kloof is een korte periode per jaar toegankelijk en met een 4x4 te doorkruisen. Net als in Yoliin Am heeft u hier een kans op het spotten van roofvogels en daarnaast is deze kloof het leefgebied van het wilde schaap en de Siberische steenbok.We ervaren hoe groot het Gurvansaikhan National Park is als we na circa 200 km aankomen bij Khongorin Els. Met een lengte van ruim 100 km en tot 300 meter hoog zijn het de grootste zandduinen van Mongolië. Door de bijna altijd aanwezige wind lijkt het dwarrelende zand te ‘zingen’ en daarom worden deze duinen ook wel de ‘Zingende Zandduinen’ genoemd. Overnachting in ger. (O, L, D)

  Dag 7 – Khongorin Els
  Vandaag genieten we de hele dag van de zandduinen. De kleuren van de duinen veranderen mee met het licht van de dag waardoor de duinen steeds anders ogen. Hoewel het omringende landschap vaak uit dor gras bestaat, kan een zomers buitje dit zomaar veranderen en ziet u het frisse groen en bloemen bijna letterlijk opkomen. Overnachting in ger. (O, L, D)

  Dag 8 – Bayanzag
  Na het ontbijt reizen we verder naar Bayanzag, beter bekend als de Vlammende Kliffen. De Amerikaanse paleontoloog Roy Chapman Andrews vond op deze plaats in 1922 tijdens een expeditie diverse botten en eieren van dinosaurussen. De vondsten zijn te zien in het Natuur Historisch Museum in Ulaanbaatar maar nog altijd zijn bezoekers op zoek naar nieuwe schatten. We brengen hier tijd door zodat u kunt genieten van het landschap van rotsen, rood zand en de stekelige sauxal heesters. Overnachting in gerkamp. (O, L, D) 

  Dag 9 – Ongiin en Khoshuu klooster
  Na een vroeg ontbijt rijden we in circa 5 uur naar de Delger Khangai bergen waar we genieten van de schoonheid en rust van deze omgeving. In de bocht van een rivier vinden we de ruïnes van 2 kloosters: Bari Lam ligt op de noordelijke oever en werd gesticht in 1810. Khutagt Lam Kiid werd gesticht in 1760 op de zuidoever en is enkel bereikbaar als het waterpeil van de rivier laag staat of als de rivier bevroren is. Samen staan deze kloosters bekend als Ongiin Khiin en behoorden het tot de grootste kloosters van het land met ruim 1000 monniken. De beide kloosters werden in 1937 tijdens de repressie vernietigd waarbij meer dan 200 monniken werden vermoord. Sinds 1990 wonen er weer permanent 2 monniken die een kleine tempel hebben gebouwd. In de zomermaanden neemt het aantal toe en is er een kleine toeristenwinkel als inkomstenbron. Overnachting in gerkamp. (O, L, D)

  Dag 10 – Orkhon vallei
  Door de Orkhon vallei loopt een 10 meter dikke laag lava afkomstig  van een vulkaanuitbarsting van 20.000 jaar geleden. Door deze laag zoekt de gelijknamige rivier haar weg en stort 20 meter naar beneden bij de Orkhon waterval. De rotsen bij de watervallen kunt u beklimmen, daarnaast is het mogelijk om te zwemmen aan de voet van de waterval. De Orkhon vallei met de watervallei zijn onderdeel van de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Overnachting in gerkamp. (O, L, D)

  Dag 11 – Tovkhon klooster - Tsenger warmwaterbronnen
  In de ochtend bezoeken we het Tovkhon klooster dat in 1650 door Zanabazar  is gesticht. Zanabazar wordt gezien als één van de meest gerespecteerde religieuze leiders uit de Mongoolse geschiedenis. Een pittige wandeling over een steil bospad brengt u naar de top van de heuvel waar de houten gebouwen van het klooster staan. Degenen die niet deelnemen aan de wandeling kunnen genieten van de mooie bloemenvallei. We doorkruisen de Khangai bergen . Gemiddeld ligt de hoogte van het gebergte tussen de 2500 en 3000 meter en bestaan grotendeels uit graniet, vuursteen en zandsteen uit het Paleozoïcum. De bergketen  met een lengte van zo’n 800 km vervult de functie van continentale scheiding van het watersysteem.  De groene hellingen met het netwerk van grote en kleine rivieren zorgen voor een uitstekend leefgebied voor de kuddes paarden, yaks en koeien. In de namiddag bereiken we het resort van de Tsenger warmwaterbronnen waar u kunt ontspannen. De bron heeft een temperatuur van 80 graden Celcius en stroomt rechtstreeks naar het zwembad waar het is afgekoeld. Bij het vallen van de avond kunt u, vanuit het zwembad, genieten van de sterrenhemel die zich openbaart. Overnachting in gerkamp. (O, L, D)

  Dag 12 – Karakorum
  Karakorum is de plek waar zich de 13e-eeuwse hoofdstad van het Mongoolse Rijk bevond, dat gecreerd werd onder leiding van Dzjengis Khan. De stichting van Karakorum begon op de ruines van de steden van Turug en Uigus in de Orkhon vallei in het uiterste oosten van de Khanggai bergen in 1220. Pas tijdens de heerschappij van Ugedei Khan, de zoon van Chenggis Khan, kreeg de stad zijn vorm met tempels, regeringsgebouwen, markten en een paleis waar voorname personen werden ontvangen. De stad had een kosmopolitisch uiterlijk en gold in dij tijd als een tolerante plaats waar religies naast elkaar konden bestaan. Vanaf 1260 verloor Karakorum zijn status binnen het Mongoolse Rijk. De kleinzoon van Chenggis, Khubilai Khan, had de macht gegrepen en creëerde de eerste Yuan dynastie door de samenvoeging van diverse keizerrijken. Als eerste keizer van deze dynastie verplaatste hij de hoofdstad naar Beijing. In 1388 werd de stad met door de troepen van Ming met de grond gelijkgemaakt. Wat rest zijn een aantal gebeeldhouwde rotsen in de vorm van schildpadden die de grenzen van de stad markeerden.  In 1580 bracht de 3e Dalai Lama een bezoek aan de toenmalige heerser, Abtai Sai Khan en gaf zijn wens aan voor de bouw van een klooster op de ruines van Karakorum, het Erdene Zuu klooster. Het klooster werd diverse malen tijdens oorlogen vernietigd maar telkens herbouwd. In de 19e eeuw waren er binnen de muren meer dan 100 tempels voor de 1000 monniken die er leefden. Helaas ontkwam ook dit klooster niet aan de zuiveringen van het communisme en werd het in 1939 vernietigd. De muur van ruim 400 bij 400 meter en enkele gebouwen die dienst deden als musea werden gespaard. Sinds 1990 wordt het complex dat vermeld staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, weer actief gebruikt en we zullen een bezoek brengen aan de tempel van de Dalai Lama, de tempel van Zuu of Boeddha en de Lavrin Tempel. Overnachting in ger. (O, L, D)

  Dag 13 – Karakorum - Ulaanbaatar
  Vandaag rijden we terug naar Ulaanbaatar dat zich aan het opmaken is voor het belangrijkste festival van het jaar, Nadaam. De rit duurt circa 7 uur en na aankomst heeft u de rest van de dag ter vrije besteding. Overnachting in Ulaanbaatar. (O, L)

  Dag 14 – Ulaanbaatar
  Dag ter vrije besteding. Na anderhalve week in de natuur zijn wij terug in ‘de bewoonde wereld’. Ons hotel ligt bij het centrum en vanaf hier kunt u gemakkelijk naar het centrale plein, Het Gandan klooster is in Tibetaanse stijl opgetrokken en wordt bewoond door 150 monniken. Het is één van de weinig overgebleven kloosters van het land.  Een bezoek aan het Nationaal Historisch Museum of het Kunstmuseum is ook mogelijk.
  Bij voldoende belangstelling organiseren wij een optionele excursie naar Terelj Nationaal Park en het Dzjengis Khan standbeeldpark.
   
  Dag 15 – Ulaanbaatar

  Vandaag is een einde gekomen aan deze bijzondere rondreis. Conform vliegschema transfer naar de luchthaven. (O)