Terug


Uw detailsHotel Details
Vlucht Details
Prijsdetails
Prijsdetails

Hotel Details

Maak uw keuze voor de prijsdetails

Homepage » Iran » Teheran »
Iran, 17-Daagse individuele rondreis Iran LO Bewaar dit hotel

Iran / Teheran

Reizen door Iran is een bijzondere ervaring! Tijdens deze 17-daagse individuele rondreis wordt u ondergedompeld in de oude Perzische cultuur, ervaart u het leven in de woestijn, maakt u kennis met een bijzondere gastvrije bevolking en wordt u verrast door de schoonheid van het land. Onderstaande reis kunt u al gelang uw wensen op maat laten aanpassen.
Kies uw vertrek datum

Verzorging
Selecteer uw gewenste reisperiode
Aantal dagen
Selecter aantal kamers
Selecteer kamer type 1

Kies uw vertrek datum

Vertrek »
Aantal nachten
16 nachten
Vr
9
Za
10
Zo
11
Ma
12
Di
13
Wo
14
Do
15
Vr
16
Za
17
Zo
18
2170217021702170217021702170217021702170
 « EerderLater »


Tijdens deze rondreis verblijft u in 2-sterrenhotels met eigen badkamer en toilet. Tijdens het verblijf in de karavanserai heeft u gedeelde faciliteiten.

Bijzonderheden
• Alle bovengenoemde prijzen zijn per persoon op basis van en vanaf 2 personen
• Verlenging mogelijk, vraag onze medewerkers voor meer inlichtingen
• Geheel individuele reis met de mogelijkheid optionele excursies vooraf bij te boeken of het programma op maat te laten maken. Dit is mogelijk met busvervoer of met een auto met chauffeur en/of met gids.
• LET OP! Treintijden wijzigen regelmatig. Er kunnen wijzigingen in de volgorde en tijden van het programma voorkomen.

Inclusief
• Transfers van de luchthaven/ treinstation naar het hotel en v.v.
• Overnachtingen in comfortabele 2 & 3-sterren hotels op basis van logies/ontbijt
• Treinreizen conform het programma, 2e klasse.
• Binnenlandse vluchten conform programma
• Vervoer per auto met beperkt Engelssprekende chauffeur

Exclusief
• Internationale vlucht vanaf ca. € 350,- per persoon. Sovjet Reizen assisteert u graag bij het uitzoeken van de voordeligste vluchtmogelijkheid.
• Eventuele optionele excursies onder begeleiding van een Engelstalige gids
• Entreegelden
• Reserveringskosten per dossier
• Visumverzorging Iran € 100,- per persoon.
 

Communicatie
Post van Iran naar de Benelux doet er één tot twee weken over. Het beste kunt u de post in de grote steden op de bus doen. Tussen Nederland/België en Iran is telefoon-, fax- en e-mailverkeer mogelijk. Het landennummer van Iran is +98, voor Nederland +31 en voor België +32. Het netnummer van Teheran is 21. Iran beschikt over een eigen gsm-netwerk. Mobiele telefoons met abonnementen van Nederlandse/Belgische providers werken doorgaans wel. Raadpleeg voor vertrek uw provider in verband met belmogelijkheden en kosten. In de meeste plaatsen is internet en de meeste hotels hebben WiFi internet. 

Eten en drinken
Een restaurant vinden in Iran is geen probleem. De Iranese keuken bestaat uit rijst, groenten, vlees en brood. De maaltijden zijn erg mild gekruid. In Iran eet men met lepel en vork.
De meeste Iraniërs eten twee keer per dag warm. Een typisch Iranese maaltijd begint met smaakvolle, dikke soep (ash). Daarna volgt salade, standaard opgediend met slasaus. De rauwe salades zijn normaal gesproken te vertrouwen. Probeer ook de heerlijke yoghurt (mast),vaak geserveerd met knoflook. De basis van de hoofdmaaltijd is rijst (chelo of polo). Deze wordt vaak met een beetje boter en saffraan geserveerd, waardoor de rijst een gele kleur heeft. De rijst wordt geserveerd met lamsvlees (kebab) of kip (morgh). Langs de Kaspische en Perzische kust is veel verse vis verkrijgbaar. Een regionale aanrader is abgusht, een stoofpot met aardappels, schapenvlees, tomaat en kikkererwten. Abgusht is vooral in het grensgebied met Azerbeidzjan in het westen van Iran te vinden. Je krijgt er een stamper bij om het maaltje te prakken. In Iran kun je heerlijk fruit krijgen, zoals granaatappels, bananen, dadels en meloenen. Iran’s pistachenoten zijn wereldberoemd. Saffraan en andere kruiden zijn erg goedkoop in Iran. Iraniërs zijn ook dol op ijs, met name pistache. Iraniërs drinken de hele dag thee. Tijdens het theedrinken klemmen ze suikerklontjes tussen hun tanden. Koffie is nauwelijks te vinden; soms is er in dure hotels Nescafé. Bij het eten drinken Iraniërs frisdrank zoals ZamZam, Coca Cola of Pepsi maar ook mineraalwater. Een heerlijke traditionele dorstlesser is dogh, een yoghurtdrank met zout en kruiden. Alcohol is strikt verboden, maar er is wel alcoholvrij maltbier en talloze andere alcoholvrije drankjes zoals mojito. Ook zijn er volop verse vruchten- en groentesappen te krijgen.

Feestdagen
Iran kent tal van religieuze en nationale feestdagen. Belangrijke nationale feestdagen zijn: Dag van de Revolutie: (11 februari), Dag van de Nationalisatie van de olie in 1951 (20 maart), Nowruz, nieuwjaar (21-24 maart), Dag van de Islamitische Republiek (1 april), Sizdahbedar: de dertiende dag van het Iraanse nieuwjaar (2 april), Herdenking van de dood van Khomeini (4 juni), Herdenking van de arrestatie van Khomeini in 1963 (5 juni). Het begin van Nowruz (letterlijk nieuwe dag), valt samen met het begin van de lente (21 maart). In Iran begint dan tevens het nieuwe jaar omdat de Perzische jaartelling begon op de eerste dag van de lente 622, het jaar dat de profeet Mohammed in Medina het religieuze en wereldlijke gezag in handen kreeg. Het feest van Nowruz dateert al uit de tijd dat Indo-Europese volkeren (de latere Meden en Perzen) zich rond 1500 voor Christus in Iran vestigden. Het feest is echter al eeuwen overgoten met een islamitisch sausje om het als traditie in stand te kunnen houden. Ook de tradities die stammen uit de tijd van het zoroastrisme vinden nog steeds plaats. Zo wordt er op de laatste dinsdag van het oude jaar nog steeds over kampvuren gesprongen, een duidelijke verwijzing naar de goddelijke aanbidding van het vuur van de zoroasters. Tijdens deze gebeurtenissen zingen de mensen tegen het vuur: Geef me jouw rode kleur, dan krijg jij mijn gele kleur. Rood symboliseert gezondheid en geluk, geel ziekte en ongeluk. De officiële Iranese kalender is de zonnekalender, die begint op 21 maart en 365 dagen heeft. De zonnekalender is rechtstreeks afgeleid van de oude Zoroastrische kalender. Deze telt twaalf maanden, waarbij de eerste zes maanden 31 dagen hebben, de vijf volgende 30 dagen, en de laatste telt 29 of 30 dagen. De islamitische kalender is gebaseerd op de waarneming van de maan en wijkt daarom af van de telling van de westerse, Gregoriaanse, kalender. Volgens de westerse kalender schuiven de islamitische feestdagen ieder jaar een dag of tien naar voren. De zonne- en maankalender werden in gebruik genomen in het jaar 622 n. Chr. Dit is het begin van de islamitische tijdrekening.
De grootste islamitische feesten zijn de ramadan, het suikerfeest en het offerfeest. De ramadan (18 juni – 17 juli 2015) is het belangrijkste islamitische feest. Het feest duurt de hele negende maand van het islamitische jaar en is de vastenmaand. Tijdens deze periode eten, drinken en roken moslims niet tussen zonsopgang en zonsondergang. Vasten is een van de belangrijkste plichten van een moslim. Het is een beproeving van lichaam en geest en wie zich aan het vasten houdt, bewijst duivelse verleiding te kunnen weerstaan en een goede gelovige te zijn. Kinderen (tot hun puberteit), zwangere menstruerende en borstvoeding gevende vrouwen, zieken, reizigers en militairen kunnen worden vrijgesteld. De ramadan kan leiden tot enig ongemak; veel restaurants zijn dicht; eten, drinken en roken in het openbaar wordt niet op prijs gesteld. We vragen u dan ook respect te tonen voor dit gebruik en zeer terughoudend te zijn met het in het openbaar tonen van eten en drinken. In de beschutting van uw kamer kunt u overdag wel drinken en eten. Op toeristen gerichte restaurants blijven ook meestal overdag in bedrijf.
Het driedaagse suikerfeest, Eid al-Fitr (18 - 20 juli 2015), luidt het einde van de ramadan in. Het huis wordt nog een keer gepoetst en de mensen kleden zich zo mooi mogelijk. Iedereen gaat bij elkaar op bezoek om elkaar te feliciteren met een goed volbrachte vastenperiode. Ook de armen krijgen iets extras. Met het suikerfeest begint het bedevaartsseizoen naar Mekka.
Het offerfeest, Eid al-Adha (23 - 26 september 2015), begint op de tiende dag van de laatste maand van het jaar. Ter herdenking van Abraham worden op die dag overal schapen geslacht. Abraham was immers bereid zijn zoon aan God te offeren, deze verving de jongen op het laatste moment door een schaap.
Andere religieuze dagen zijn "10 moharran": Ashura, de dood van imam Hussein, de derde sji’itische imam, in 680 in Kerbala en "15 shaban": geboorte van de twaalfde imam.

Gewoonten en gebruiken
U wordt in Iran geacht uzelf aan de islamitische regels te houden. In het algemeen merkt u in de omgang met anderen hier vrij weinig van. Houdt uzelf aan de kledingvoorschriften, doe schoenen uit bij mensen thuis en in moskeeën, loop niet voor biddende mensen langs en ga niet met uw rug voor iemand anders staan. Als u een foutje maakt en u uzelf verontschuldigt, zullen er maar weinig Iraniërs zijn die het u kwalijk nemen. In Iran mag meer niet dan wel, en veel Iraniërs overtreden dagelijks wel meerdere “regels”. Ongetrouwde mannen en vrouwen horen bijvoorbeeld niet met elkaar op stap te gaan, een dagje Teheran laat zien dat de realiteit anders is. Tussen het ideaalbeeld van de regering en de werkelijkheid zit een groot verschil.
Het wordt vaak afgeraden om met Iraniërs over politiek, islam of andere gevoelige zaken te spreken. Maar u zult snel merken dat Iraniërs zelf vaak geen blad voor de mond nemen. Het is verstandig eerst af te tasten en uw gesprekspartner het voortouw te laten nemen.
Seks buiten het huwelijk is in Iran verboden, op buitenechtelijke relaties staan zware straffen. Ook homoseksualiteit is een misdaad in Iran, wat niet inhoudt dat we reizen ontraden naar Iran met deze voorkeur.  Openlijke uitingen van affectie kunnen best achterwege gelaten worden, ook tussen mannen en vrouwen. Niet getrouwde stellen mogen officieel geen hotelkamer delen. Bij Iraniërs wordt hier vaak strikt op gelet, bij toeristen meestal niet. Mocht u worden gevraagd of u getrouwd bent, dan is het aan te raden daar bevestigend op te antwoorden.
Tarof, de Iraanse etiquette, is een fenomeen van de Iranese cultuur dat misschien wel het verst van de Nederlandse afstaat. U zegt niet wat u denkt, u neemt niet zomaar aan wat u wordt aangeboden. Juist omdat tarof een manier is om zowel beleefd als gastvrij te zijn, is het soms moeilijk in te schatten hoe u er als buitenlander op moet reageren. Veel Iraniërs zullen u eten of drinken aanbieden of u uitnodigen om bij hen thuis te komen. In de regel hoort u als u iets aangeboden wordt altijd in eerste instantie te weigeren, pas na de derde keer kunt u het aannemen. Sommige mensen vinden tarof een prettige omgangsvorm, anderen vinden het hypocriet of overbodig. Verwarrend is het in ieder geval wel en het duurt even voor u er aan gewend bent. Veel Iraniërs begrijpen echter dat u als buitenlander de regels van het tarof misschien niet altijd even goed begrijpt.

Klimaat
Iran is een groot land met verschillende weersomstandigheden. Tijdens het merendeel van onze reis bezoeken we gebieden die onder invloed staan van een landklimaat. Dit betekent dat in de zomermaanden de temperatuur kan oplopen tot 40°C., terwijl er nauwelijks neerslag valt. Dit is echter een droge hitte die beter te verdragen is dan de vochtige hitte in tropische gebieden.

Religie
In Iran wonen voor het overgrote deel Sjiïtische moslims. Er zijn ook grote minderheidsgroepen waarvan die van de Soennitische moslims de meest omvangrijke is. Deze groep bestaat vooral uit Koerden in het noordwesten en Baluchische stammen in het zuidoosten. Daarnaast leven er onder meer christenen en een Joden in Iran.

Taal
De officiële taal van Iran is het Perzisch (Farsi), een Indo-Europese taal. Het Farsi wordt van rechts naar links geschreven. Naast het Farsi worden er in Iran tal van andere talen gesproken zoals het Koerdisch, Azeri (Turks) en Turkmeens. In de grote steden spreekt men ook Engels, vooral de jongere generatie.

Bagage en kleding
Sovjet Reizen adviseert u om de bagage mee te nemen in een koffer. Het gewicht van uw koffer mag maximaal 20 kg bedragen en wij vragen u de afmetingen van uw koffer te beperken, dit i.v.m. de benodigde ruimte hiervoor in de bus. Wij adviseren u ook een koffer met wieltjes.
Aangezien alcohol een absoluut taboe is in Iran, is het uiteraard ook verboden om alcohol mee te nemen naar dit land in uw bagage. Medicijnen waarin alcohol zit zijn toegestaan mits een recept van de dokter, vergezeld van een officiële stempel.

Islamitische kleding is in Iran verplicht, ook voor toeristen. Dit klinkt spannender dan dat het in werkelijkheid is.
Voor vrouwen is het voldoende om shirt of blouse met lange mouwen te dragen die over de heupen valt en een lange broek te dragen die de enkels bedekt. Tevens wordt er verwacht dat vrouwen een sjaaltje dragen. Het is geen probleem als er haar zichtbaar is. In sommige delen van het land zijn de vrouwen en meisjes zeer modebewust en dragen strakke jassen die tot net over de bil reiken, broeken die de kuit tonen, hoge hakken en hun hoofddoek ergens op het achterhoofd. Voor mannen zijn korte broeken taboe en hemden met korte mouwen te dragen mogen officieel niet, maar in werkelijkheid lopen de meeste mannen in een t-shirt met, u raadt het al: korte mouwen. Het lopen op teenslippers is voor zowel mannen als vrouwen niet toegestaan.
De chador, letterlijk tent, is de lange lap stof waar een deel van de Iraanse vrouwen in gehuld gaan. Deze is niet verplicht, behalve in de heiligdommen, sommige moskeeën en het vrijdaggebed. Meestal kan er op die locaties ook een chador worden geleend. Wel is het toegestaan om open schoenen / sandalen te dragen, al zouden wij het op prijs stellen hierin sokken te dragen.
Vrouwelijke deelnemers zijn verplicht altijd en overal, ook in restaurants en de lounges van hotels, een hoofddoek en lange kleding te dragen. Neem ook al een hoofddoek mee in het vliegtuig, voor het moment dat u het vliegtuig in Teheran verlaat.
Wij van mening dat het geen kwaad kan om toch wat conservatiever gekleed te gaan. Het verleden heeft namelijk bewezen dat de kledingvoorschriften ook plotseling weer strenger kunnen worden. Daarnaast dwingt u hiermee vaak meer respect af bij de bevolking. Verder raden we u aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). 

Electriciteit
De netspanning in Iran is 220 volt. Een adapter of een verloopstekker is niet nodig.

Fooien
Het is gebruikelijk in Iran om een fooi achter te laten in de restaurants, de richtlijn hiervoor is 10% van het rekeningbedrag. Meestal staat de fooi apart vermeld op de rekening als “service toeslag 10%”.
De gids, chauffeur en reisleiding in Iran verwachten aan het einde ook een fooi. Gebruikelijk is € 4,- per dag voor de gids, € 2,- per dag voor de chauffeur en € 2,- per dag voor de reisleiding.
Dit komt neer op € 8,- per dag x het aantal dagen.

Fotografie
Wees terughoudend met het nemen van foto’s tijdens religieuze gebeurtenissen. In musea is fotograferen soms toegestaan en soms ook niet. Het is strikt verboden om van militairen objecten zoals militaire controleposten en vliegvelden foto’s te maken. Als u mensen wilt fotograferen, doe het dan met respect. Vrouwen laten zich niet graag door mannen fotograferen. Mensen staan er immers niet op te wachten om slechts als foto-object te dienen. Neem dan ook de tijd om een foto te maken en toon belangstelling, bijvoorbeeld door iemand eerst te begroeten en een praatje te maken. Het werkt vaak ook ontwapenend als de digitale fotograaf laat zien wat er op het beeldschermpje te zien is. Vraag mensen altijd eerst om toestemming als u ze wilt fotograferen. Respecteer het als mensen liever niet gefotografeerd willen worden en blijf vriendelijk. Mensen kunnen hele goede redenen hebben om niet gefotografeerd te willen worden. Ze kunnen zich afvragen wat er met hun afbeelding gebeurt. Soms spelen religieuze motieven een rol: men denkt dat er met een foto een stukje van de ziel wordt ontnomen. Anderen willen liever niet tijdens het werk, ongewassen of in vieze kleren op de foto.
Toch komt het met grote regelmaat voor tijdens onze reizen dat Iraanse mannen en vrouwen u zelf benaderen om een gezamenlijke foto te nemen.

Geldzaken
De Iraanse munteenheid is de Rial. Over het algemeen rekent men echter in toman. De prijs in Toman krijgt u door een nul van het bedrag af te halen, dus 10.000 Rial is 1000 Toman.
In Iran zijn veel pinautomaten, echter de Nederlandse en Belgische kaarten werken niet en creditcards worden nergens geaccepteerd. Euro’s kunnen gewisseld worden bij banken of bij wisselkantoren, het beste doet u dit direct na aankomst op de luchthaven op de 1e verdieping of in het hotel. Voor één euro ontvang je ongeveer 40.300 Rial (01-10-17). Banken zijn van zaterdag tot en met woensdag van 7.30 tot 13.00 of 15.00 uur geopend, op donderdag van 7.30 tot 12.00 uur. Op vrijdag is alles gesloten.

Belangrijke info voor de gasten uit Belgie!
Om veiligheidsredenen heeft de Belgische overheid op 17 januari beslist om het gebruik van de bankkaarten met Cirrus / Maestrologo buiten Europa niet langer mogelijk te maken.
Afgezien van een paar uitzonderingen ( te vinden op de website
www.febelfin.be) kan je dus op onze reizen je gewone bankkaart / debetkaart niet meer gebruiken en dient er cash geld meegenomen te worden, of een Visa/Mastercard ( kredietkaart). Sommige banken bieden de mogelijkheid om deze maatregel op te heffen gedurende een maximum periode van 3 maanden ( tijdens dewelke je dus wel buiten Europa met je bankkaart kan betalen) : dit dient voor vertrek bij uw bank aangevraagd te worden.

Gezondheidsvoorschriften
Voor Iran worden vaccinaties aangeraden. Voor de actuele stand van zaken verwijzen wij u naar uw huisarts of kijk op
www.itg.be, de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen.
Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfectiegel (daarmee kun je zonder water en zeep je handen wassen) & ontsmettingsdoekjes. Zorg dat u tijdens de reis het vaccinatieboekje en bloedgroepgegevens bij u heeft. Handig om mee te nemen is het Europees medisch paspoort, een document waarmee u in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts en apotheek.

Invoerbepalingen
Het is verboden om alcohol, drugs of ‘onzedelijke afbeeldingen’ in Iran in te voeren. Tevens doet u er goed aan geen christelijke boeken mee te nemen evenals Hebreeuwse boeken. De export van tapijten en antiek is alleen mogelijk met de juiste documenten. Het is dan ook handig dergelijke producten te kopen bij winkels met een exportvergunning.

Paspoort, visa en douanebepalingen
U heeft voor Iran een geldig paspoort nodig. Ook heeft u een visum voor Iran nodig en deze kunt u het beste via Sovjet Reizen regelen. Bij visumaanvragen hanteert het Iraanse consulaat zeer strenge en strikte regels. Visumaanvragen dienen daarom dan ook heel nauwkeurig te worden ingediend.

Tijdsverschil
In Iran is het in de zomer 2,5 uur later dan in Nederland. Let op tussen 21 maart en de laatste zondag in maart is het 3,5 uur later en tussen 21 september en de laatste zondag in oktober is het 1,5 uur later.

Veiligheid
Iran is een bijzonder veilige reisbestemming. Straatcriminaliteit komt weinig voor. Het is raadzaam uw internationale reispas in bewaring van de receptie van uw hotel te geven en een kopie op zak te houden. In de hotels worden de paspoorten ingenomen voor registratie. Het verkeer in Iran is chaotisch, vooral in de steden. Voetgangers moeten goed oppassen bij het oversteken. 

Winkelen en openingstijden
Vrijdag is de wekelijkse vrije dag en zijn alle officiële instanties, banken en winkels gesloten. Soms is ook de donderdagmiddag een vrije middag. De meeste winkels zijn geopend van 09.00 uur tot laat in de avond. Tussen 13.00 en 16.00 uur is bijna alles gesloten.

Praktische informatie

Ambassades

Ambassade van Iran in Nederland
Duinweg 20, 2585 JX, Den Haag
T +31 (0)70 338 4001
F +31 (0)70 350 3224
http://iranianembassy.nl/en/


Ambassade
van Iran in België
Franklin Rooseveltlaan 15, 1050 Brussel
T + 32 (0)2 627 03 50
F + 32 (0)2 762 39 15
http://www.iranembassy.be/consuli.asp


Ambassade
van Nederland in Iran
No. 7, West Arghavan, Sonbol Street, Farmanieh, Teheran
T +98 (0) 21 23 66 00 00
F +98 (0) 21 23 66 0190
E teh@minbuza.nl
I www.mfa.nl/teh-nl


Ambassade
van België in Iran
Elahieh - Avenue Shadid Fayazi 82-157 (ex-fereshteh), 1964935451 Teheran
T +98 (0) 21 2204 16 17
F +98 (0) 21 2204 46 08
I www.diplomatie.be/tehrannl

  IRANIND17

 • Dag 1 – 2 Teheran
  Vertrek volgens vluchtschema naar Teheran. Na aankomst op de luchthaven volgt de transfer naar uw hotel.


  Dag 2 – Teheran – Shiraz
  Vandaag maakt u kennis met de Iraanse hoofdstad Teheran. De stad is een moderne metropool, een verrassende miljoenenstad vol met prachtige paleizen, musea en grote bazaars. Archeologische opgravingen bewijzen dat de stad al rond 3000 voor Christus bestond. In 1788 werd Teheran de hoofdstad van Iran. Loop door  de oude stad met haar rijke historie en ontdek hoe de architectuur zijn verhaal vertelt met moderne en traditionele monumenten. Op de islamitische rustdag zijn er honderden gelovigen aanwezig bij het vrijdagsgebed waar regeringsleiders traditiegetrouw hun toespraken houden. Begin vandaag bijvoorbeeld met een bezoek aan het Archeologisch Museum. Dit museum geeft met haar rijke collectie een goede introductie in het land dat voor de komende 2 weken uw vakantiebestemming is. Sommige artefacten zijn 2000 jaar oud! Een andere aanrader is een bezoek aan het museum van kroonjuwelen waarin één van de twee grootste diamanten ter wereld tentoongesteld wordt, de Darya-e-Noor (Zee van licht), tezamen met andere schitterende kroonstukken. Wilt u meer weten over de Perzische tapijtkunst, dan adviseren wij een bezoek aan het tapijtenmuseum met meer dan 100 unieke Perzische tapijten. In de loop van de middag wordt u naar de luchthaven Mehrabad gebracht voor de korte vlucht naar Shiraz in de provincie Fars. Bij aankomst transfer naar uw hotel.  Overnachting in Shiraz.


  Dag 3 -  Shiraz
  Shiraz is het hart van de Perzische cultuur en betovert haar gasten met rozen en nachtegalen, met tuinen en dichters.  Ga vroeg op pad  om de sfeer te proeven uit de tijd van de Zand dynastie toen Shiraz de hoofdstad was van het land en de stad floreerde als nooit tevoren.  Begin de dag met een bezoek aan de Nasir Almolk moskee als de zon op de glas-in-lood ramen schijnt en de vloer verandert in een groot kleurenpalet. De bijnaam ‘Roze moskee’ dankt het gebouw aan het vele roze dat verwerkt is in de tegels. Opvallend zijn ook de taferelen die hier getoond worden.  Centraal in de stad ligt het Karim Khan Paleis dat de uitstraling heeft van een middeleeuwse, militaire vesting. De citadel werd echter pas in de 18e eeuw gebouwd en diende eveneens als woonhuis van Karim Khan. Opvallend zijn de geometrische motieven waarmee het paleis gedecoreerd is. Nabij het paleis ligt de Vakil Moskee en de gelijknamige bazaar. In de moskee vallen de monolithische pilaren op die in spiraalvorm zijn uitgehouwen. De minbar  is uit 1 stuk marmer gehouwen. Slenter door de bazaar en geniet in 1 van de thee- en koffiehuizen tijdens een pauze.
  Shiraz heeft 2 van de meest vooraanstaande dichters voortgebracht en een bezoek aan hun graven mag zeker niet vergeten worden. Tot op de dag van vandaag betoveren Sa’adi en Hafez  de Iraniërs met hun gedichten en met name de verzen van Hafez worden in het dagelijks leven toegepast. De tombes van Sa’adi en Hafez liggen beide in een mooi aangelegde tuin en je ziet hier veel jonge mensen antwoord proberen te krijgen op hun vragen. Aan het einde van middag of in de avond raden wij u aan een bezoek e brengen aan het sfeervol verlichte Shah e Cheragh mausoleum. Het mausoleum behoort tot de belangrijkste pelgrimsoorden van Iran.  De prachtige koepel, het gedetailleerde spiegelwerk, schitterende verlichting en de vriendelijke pelgrims betoveren vele reizigers. Overnachting in Shiraz.


  Dag 4 – Shiraz – Persepolis – Necropolis - Shiraz
  Vandaag staat een auto met chauffeur tot uw beschikking om u naar de hoofdstad van het Achaemenidische Rijk te brengen. De rit naar Persepolis  duurt circa 1 uur. De stad is gesticht door Darius I in 518 voor Christus en is gebouwd op een immens half natuurlijk, half aangelegd plateau waar de koning der koningen een paleis liet bouwen naar Mesopotamisch model.  Het belang en de kwaliteit van de ruïnes maken het een unieke archeologische site en het best bewaarde gedeelte van het oude Perzische Rijk. Naast de regeringsfunctie lijkt het erop dat het indrukwekkende complex met name bedoeld was als etalage naar de buitenwereld om tijdens recepties en festivals de macht en rijkdom van het Perzische Rijk te tonen. Dit is met name zichtbaar aan de reliëfs op de trappen van de audiëntiezaal. Vanaf het hoger gelegen terras krijgt u een goed beeld van de grootsheid van Persepolis en wat voor indruk dit plateau op bezoekers zal hebben gemaakt. Vervolgens wordt u naar de nabijgelegen Necropolis gebracht waar de koningen zijn begraven. Hier vindt u onder de graven ook een aantal bas-reliëfs die uit de tijd van de Sassaniden stammen.   In de loop van de middag komt u weer in Shiraz.  Overnachting in Shiraz.


  Dag 5 – Shiraz – Kerman

  Vandaag staat er een tocht van circa 600 km op het programma als u naar het oostelijk gelegen Kerman reist. De eerste stop is het Maharloo meer op 18 km van Shiraz. Dit zoutmeer is een belangrijke leefgebied van o.a. flamingo’s, strandlopers en roestganzen. Het meest opvallend aan het meer is de verandering van kleur van het ondiepe water.  De afname van de hoeveelheid water in combinatie met de stijging van het zoutgehalte zorgt voor de aangroei van een roodkleurige alg. Het 2e meer dat u bezoekt is Bakhtegan op circa 160 km van Shiraz. Het meer wordt gevoed door de Kor rivier en is het op één na grootste meer van het land. Door de aanleg van dammen in de rivier is de toestroom van water afgenomen waardoor het zoutgehalte is gestegen en enkele vogelsoorten bedreigd worden. Na de stop bij de Vrijdagmoskee van Neyriz reist u door naar Kerman waar u in de avond aankomt.  Kerman is een oude woestijnstad en staat bekend om de aanleg van kanaten en tuinen alsook de grote tapijtindustrie. Overnachting in Kerman.


  Dag 6  - Kerman – Mahan – Bam – Rayen – Kerman

  Vandaag gaat u met auto en chauffeur naar de oude citadel van Bam. Onderweg maakt u een stop in Mahan, waar u de tombe vindt van de bekende soefi Shah Ne’emat Ollah-e-Vali in de mooi aangelegde Perzische tuin. In Bam kunt u de overblijfselen en gerestaureerde elementen van de citadel bezoeken die door de aardbeving van 2003 is vernietigd. Ondanks de impact van deze beving blijft de citadel een uniek voorbeeld van een adobe constructie. Op de terugweg stopt u bij Rayen waar u een bezoek kunt brengen aan de nog intacte citadel die eenzelfde bouwstijl heeft als die van Bam. Overnachting in Kerman.


  Dag 7 – Kerman – Zeinoddin
  Vanuit Kerman reist u door de woestijn en het steppelandschap richting Yazd. Net voor yazd ligt de historische karavanserai van Zeinoddin. Deze karavanserai is cultureel erfgoed en is opvallend door de ronde bouwstijl. Met het invallen van de duisternis ervaart u hoe de vroegere handelaren zich hebben gevoeld als zij hun verblijf voor de nacht naderden en waar hun paarden verzorgd konden worden. Overnachting in de karavanserai.


  Dag 8 – Zeinoddin - Yazd
  Vanuit Zeinoddin is het een klein uur rijden naar Yazd. Yazd is een echte woestijnstad en het centrum van het zoroastrisme, de oude religie van Perzië. De energie van de schepper wordt in het zoroastrisme weergegeven door licht en vuur. Vandaar dat tijdens bijeenkomsten licht en vuur een belangrijke plaats innemen. Zoroastrische gebouwen worden dan ook wel vuurtempels genoemd. De oude stad van Yazd is een doolhof van smalle straatjes en oude lemen gebouwen. Bezienswaardig is de Takyeh Amir Chakhmagh moskee en de Jame Moskee. Niet te missen is de bazaar met smalle overdekte straatjes en steegjes. Hier heeft u de mogelijkheid te proeven van lokale lekkernijen zoals typisch Iranees snoep en noten. Laat vooral de pistaches niet aan u voorbij gaan, want hier zijn de beste van Iran te vinden. Bezoek de zoroastrische vuurtempel, de Torens der Stilte, waar de aanhangers van het zoroastrisme hun doden neerlegden om vervolgens door gieren te worden meegenomen en de windtorens die in het oude deel van de stad gevestigd staan. Maak een avondwandeling door prachtige Dowlat Abad Tuin en waan u in vroegere tijden. Overnachting in Yazd.


  Dag 9 – Yazd – Isfahan
  In de ochtend heeft u nog vrije tijd in Yazd. Dit is een goed moment om de Torens der Stilte te beklimmen die aan de rand van de stad liggen, omdat het overdag vaak erg warm is. Hier werden de lichamen van de overledenen neergelegd zodat zij op natuurlijke wijze ontbonden werden. Deze torens waren tot halverwege de 20e eeuw in gebruik. Na de lunch reist u naar Isfahan, het architectonische juweel van het land en de stad die haar bezoekers al eeuwenlang betovert. In de avond kunt kunt u een wandeling maken langs de rivier, waar de lokale bevolking in de avonduren flaneert. De middeleeuwse bruggen waaronder de Si o so Pol brug, de brug met 30 bogen, zijn dan sfeervol verlicht Overnachting in Isfahan.


  Dag 10 - Isfahan

  Het 160 bij 500 meter grote Meidan plein mag zich rekenen tot de mooiste pleinen ter wereld. Het plein wordt omringd door prachtige bouwwerken zoals de Sheikh Lotfollah moskee, het Ali Qapo paleis en de Masjede Emam moskee. In het midden van het plein zijn de prachtige fonteinen aangelegd. Vandaag kunt u een bezoek brengen aan het Chehel Sutoon paleis en het Hasht Behesht paleis of de gezellige bazaar die is opgedeeld in afdelingen die ieder hun eigen producten aanbieden van tapijt, antiek, sieraden tot tabak. Overnachting in Isfahan


  Dag 11 – Isfahan - Mashhad
  In de passage van de Jame Moskee in Isfahan ziet u de historische islamitische evolutie door de eeuwen heen. Deze moskee is een galerij van de islamitische architectuur waarin de voortgang van de architectuur uit het begin van de islam tot de laatste tijd zichtbaar is. In het Armeense gedeelte van de stad is de Vank kathedraal, één van de mooiste Armeense kerken ter wereld gelegen! De kathedraal trekt de aandacht van iedere christen. In de kerk zijn schitterende muurschilderingen te bewonderen en daarnaast bevindt zich in het complex een interessant museum met diverse manuscripten, schilderijen en kledingstukken. Tevens kunt u hier meer informatie vinden over de Armeense wijk en hoe zij de bewoners beschermd werden door de eeuwen heen. In de middag gaat u naar de luchthaven voor de vlucht naar Mashhad. Overnachting in Mashhad.


  Dag 12 – Mashhad – Neishabour – Tous - Mashhad
  U wordt bij uw hotel opgehaald voor een bezoek aan Neishabour en Tous. Neishabour was een belangrijke handelspost op de zijderoute in de 3e  eeuw. In deze stad ligt het graf van Hakim Omar Khayyam-e Neishabouri, de wiskundig astroloog, filosoof en dichter uit de 11e eeuw na Christus. Ook kunt u een bezoek brengen aan het graf van Attar, een beroemde mystieke dichter van Iran of het graf van Kamal-Al-Molk, een grote schilder. Voor de meeste buitenlandse bezoekers is Tous een onbekende plaats. Voor de bevolking van Iran is dit allerminst het geval: In Tous staat het mausoleum van de meest bekende dichter van Iran, Ferdowsi. Hij is de schrijver van het epische Shahnameh, het boek waar elke Iraniër mee opgroeit en kent en heeft ervoor gezorgd dat de eigen taal niet verdreven werd door het Arabisch. Veel plekken in het land, variërend van pleinen, straten en hotels, zijn naar hem vernoemd. Overnachting in Mashhad.


  Dag 13 – Mashhad – Shahroud

  Mashhad is de tweede grootste stad van het land en een bekend bedevaartsoord van Iran. Er komen gemiddeld 20 miljoen pelgrims per jaar naar deze stad. Bezoek de pleinen waar het heilige schrijn staat of bewonder de koepel van het mausoleum van Imam Reza met zijn imposante gouden minaretten. Op het Sahn-e Atiq plein kunt u de gouden fonteinen vinden. Ook in de afwerking van diverse koepels en minaretten is een grote hoeveelheid goud verwerkt. Vooral met zonnig weer is deze stad één grote schittering. Mashhad is één van de zeven bedevaartsoorden waar een sjiiet eens in zijn leven naar toe moet reizen. De reden hiervoor is het graf van de achtste Imam Reza. Het mausoleum heeft grote pleinen met marmeren vloeren en met keramiek betegelde koepels. Het is een gezellige stad met een ontspannen sfeer. Houdt u er rekening mee dat sommige pleinen alleen toegankelijk zijn voor moslims. Vervolgens wordt u naar het treinstation gebracht voor de reis naar Shahroud, een stad aan de noordzijde van de Dasht e Kavir., de grootste woestijn van Iran. Overnachting in Shahroud.


  Dag 14 – Shahroud
  In 2006 zijn er sporen gevonden van een prehistorische nederzetting met o.a. ambachtelijke voorwerpen. De meest interessante historische bezienswaardigheden van de stad zijn de Saljuki Moskee, het graf van Abul-Hassan Kharaqani, de Byar ruïnes en het Shahroud museum dat zowel archeologische als etnologische secties bevat. In de avond kunt u een tocht naar de woestijn maken voor een diner onder de sterrenhemel (optioneel). Overnachting in Shahroud.


  Dag 15 – Shahroud – Teheran
  Vandaag neemt u de trein naar Teheran.  Bij aankomst transfer naar het hotel. Overnachting in Teheran.


  Dag 16 – Teheran
  Voordat u dit prachtige land verlaat, kunt u vandaag nog op uw gemak door deze moderne stad wandelen. U kunt een bezoek brengen aan het klassieke Golestan Paleis of het Niaravan paleizencomplex in de groene heuvels ten noorden van de stad. Hier woonde de laatste Sjah Mohammed Reza Pahlavli en zijn vrouw Farah Diba. Zeker de moeite is een bezoek aan het Reza Abassi museum of het museum van glaswerken. Overnachting in Teheran.


  Dag 17 – Teheran
  Conform uw vluchtschema volgt de transfer naar de luchthaven van Teheran voor uw terugvlucht.

Iran, 17-Daagse individuele rondreis IranIran, 17-Daagse individuele rondreis IranIran, 17-Daagse individuele rondreis IranIran, 17-Daagse individuele rondreis IranIran, 17-Daagse individuele rondreis IranIran, 17-Daagse individuele rondreis IranIran, 17-Daagse individuele rondreis IranIran, 17-Daagse individuele rondreis IranIran, 17-Daagse individuele rondreis IranIran, 17-Daagse individuele rondreis IranIran, 17-Daagse individuele rondreis IranIran, 17-Daagse individuele rondreis IranIran, 17-Daagse individuele rondreis IranIran, 17-Daagse individuele rondreis IranIran, 17-Daagse individuele rondreis Iran