Terug


Uw detailsHotel Details
Vlucht Details
Prijsdetails
Prijsdetails

Hotel Details

Maak uw keuze voor de prijsdetails

Homepage » Noord-Korea » Pyongyang »
Noord-Korea - 14 daagse Nederlandstalige rondreis Noord-Korea VP Bewaar dit hotel

Noord-Korea / Pyongyang

Een reis naar Noord-Korea is niet datgene wat bij de meeste mensen als eerste vakantiebestemming opkomt. Nochtans is Noord-Korea een land wat veel te bieden heeft. Sovjet Reizen is van mening dat deze 14-daagse rondreis naar Noord-Korea de meest complete en verzorgde reis op de Belgische markt is. Al onze afreizen zijn gepland rondom feestdagen. Dat wil zeggen dat er tijdens onze rondreis diverse festiviteiten gaande zijn. Naast alle monumenten die met het socialistische regime te maken hebben is er veel aandacht voor het platteland en het dagelijks leven. Zo bezoeken we een collectieve boerderij, overnachten aan de stranden van Noord-Korea, we zien de prachtig aangelegde rijstvelden, trekken de bergen in voor een mooie wandeling en nog veel meer.
8,82

Kies uw vertrek datum

Verzorging
Selecteer uw gewenste reisperiode
Aantal dagen
Selecter aantal kamers
Selecteer kamer type 1

Kies uw vertrek datum

Vertrek »
Aantal nachten
13 nachten
Zo
12
3615
 « EerderLater »


Sovjet Reizen heeft veel aandacht besteed aan de selectie van hotels tijdens deze reis Noord-Korea.

U verblijft in een van onderstaande hotels of gelijkwaardig:

Pyongyang: Hotel Koryo 4-sterren
Myohyang gebergte: Hotel Chongchun 3-sterren
Kumgangsan gebergte: Hotel Kumgangsan 4-sterren
Wonsan: Hotel Tongmyong 3-sterren
Hamhung: Majon Deluxe beach hotel 5-sterren

Inclusief:
• Retourvlucht vanaf Brussel naar Beijing
• Retourvlucht van Beijing naar Pyongyang
• Engelssprekende zeer ervaren lokale gidsen (twee)
• Nederlandssprekende reisbegeleiding
• Overnachtingen in comfortabele 3, 4 & 5-sterren hotels
• Alle maaltijden in Noord-Korea incl. 1 consumptie
• Transfers van de luchthaven naar het hotel en v.v.
• Alle vervoer ter plaatse met airco
• Alle excursies zoals omschreven inclusief alle entreegelden
• Luchthavenbelastingen en toeslagen

Exclusief:
• Visumverzorging Noord-Korea € 75,- per persoon
• Maaltijden in China
• Fooien

Bijzonderheden:
• Minimaal aantal deelnemers: 6
• Visum Noord-Korea verplicht. Procedure start ca. 6 weken voor vertrek
• Bij deze reis is geen visum voor China nodig 
• Deze reis is niet via uw reisbureau te boeken

TIPS EN INFORMATIE OVER UW VAKANTIEBESTEMMING: NOORD- KOREA

Elektriciteit
In Noord-Korea heeft u in sommige gevallen een Europese verloopstekker nodig, de stroomspanning bedraagt hier 110/220 50 Hz volt. 

Eten en drinken
Restaurants:
Het restaurant aanbod in Pyongyang is niet erg groot maar er zijn diverse restaurants welke gericht zijn op buitenlandse gasten. Ook zijn er enkele Japanse restaurants en een restaurant met de Kantonese keuken. De gerechten bestaan voornamelijk uit vis.  Buiten Pyongyang is het aanbod van restaurants nog beperkter en het eten soberder. 

Maaltijden:
De maaltijden bestaan voornamelijk uit rijst, hét basisvoedsel voor de Koreaan. Daarnaast wordt er vaak kimchi geserveerd;  dit is een tussengerecht welk  bestaat uit ingemaakte kool gekruid met knoflook, gember en rode peper. Veelal worden ook visgerechten geserveerd. Mogelijkheden voor vegetarisch eten zijn beperkt en dienen zeker vooraf kenbaar gemaakt te worden. Ook de Koreaanse barbecue is erg populair.

Drinken:
Er wordt geadviseerd geen kraanwater te drinken. De lokale bevolking, met name de mannen, drinken graag de specialiteit, Koreaande Wodka met ginseng, insam-ju. Ook het lokale Taedonggang bier wordt veel gedronken. Koop wodka NOOIT op straat, markt of in kleine kiosken, omdat je daarvan nooit zeker weet wat je koopt!

Fooien
In de restaurants en hotels wordt veelal het totaalbedrag van de nota verhoogd met een bedrag voor de belasting en dienstverlening. De gidsen en chauffeurs in Noord- Korea rekenen zeker op een bedrag aan fooi.

Fotograferen en filmen
Voor het gebruik van een fototoestel of videocamera is het raadzaam dit zeker aan uw gids te vragen of dat is toegestaan. Het fotograferen van militaire en strategische objecten en zelfs vliegtuigen is geheel verboden.  Ook wordt het niet op prijs gesteld als je de zelfkant van de samenleving wilt vastleggen (vervallen gebouwen, dronken personen, etc). De bevolking laat zich soms wel fotograferen, hoewel de oudere bevolking hier meestal niet van gediend is. Maar vraag eerst even om toestemming, dat is wel zo netjes.

Kledingvoorschrift
Neem vooral praktische kleding mee, erg handig is het om laag over laag te dragen. Draag in elk geval kleding waarmee u respect toont voor de lokale cultuur en bevolking. Het is in elk geval verboden korte rokken of broeken en hemdjes te dragen, met name bij het bezoeken van boeddhistische tempels. Soms wordt ook nette kleding gevraagd, dit houdt dan in dat bv. bergschoenen niet worden geaccepteerd.
Houdt er rekening mee om goede stevige schoenen mee te nemen en wat warme kleding voor uw bezoek aan de heilige berg Mt. Peakdu!

Geld- en bankzaken
De munteenheid van Noord- Korea is de North Korean Won (KPW). 1 euro is ongeveer 105 WON (01-01-18).  De won is onderverdeeld in munten van 1, 5, 10 en 50 chon en 1 won. Er zijn bankbiljetten van 1, 5, 10, 50, 100, 500, 1000 en 5000 won. In Noord-Korea zijn geen geldautomaten aanwezig. Ter indicatie: een kilo rijst kost ongeveer 50 won. Het is verboden de Noord Koreaanse Won in- of uit te voeren. Men kan in winkels en restaurants betalen met Euro’s en US $ ( neem kleine coupures mee).

Gezondheid
Wie in Noord-Korea  met enige aandacht voor hygiëne vakantie viert, zal meestal geen gezondheidsproblemen tegen het lijf lopen. Hieronder volgt een aantal zaken waarop gelet moet worden.
 
Reisapotheek:
In Noord-Korea staat de gezondheidszorg nog in de kinderschoenen en dus op een laag peil. Zelfs in de ziekenhuizen ontbreken soms de benodigde medicijnen. Indien er serieuze problemen zijn is het een overweging waard te kiezen voor doorreis naar China voor verdere behandeling. Ook doet u er verstandig aan een kleine reisapotheek mee te nemen met pleisters, thermometer, jodium, pijnstillers, zonnebrandmiddel, pincet, een insectenwerend middel zoals DEET, een jeukverzachtende stift of zalf en middelen tegen koorts, diarree en verstopping. Als u regelmatig essentiële geneesmiddelen moet gebruiken, neem dan een exacte omschrijving hiervan mee in het Engels (niet de merknaam, maar samenstelling en dosering zijn van belang). Neem een dubbele hoeveelheid mee voor de reisperiode en berg dit gescheiden op, zodat u een reservevoorraad hebt. Medicijnen dient u te allen tijde in uw handbagage te vervoeren.

Diversen
Het is ten strengste verboden een radio of verrekijker bij u te hebben. Hierop wordt door de douane streng gecontroleerd. Mocht u toch iets bij u dragen zal deze tijdelijk in beslag worden genomen bij aankomst, u krijgt deze bij uitreis weer terug.U dient zich terdege bewust te zijn van het feit dat u tijdens deze reis alleen in gezelschap van uw gids mag reizen. Zelfs een kleine wandeling in de buurt van uw hotel is zonder begeleiding niet toegestaan.

In de zomer krijgen mensen met contactlenzen regelmatig last van geïrriteerde ogen door stof, zowel op het platteland als in de steden. Neem voor de zekerheid een reservebril mee.

Vaccinaties:
De informatie omtrent vaccinaties kan veranderen. Bovendien is de vraag wat u nodig heeft afhankelijk van eerdere vaccinaties, eventuele gevoeligheid voor bepaalde middelen, zwangerschap, leeftijd etc. Neem voor advies daarom altijd tijdig contact op met uw huisarts. Wij geven telefonisch geen verdere informatie.

Paspoort, visa en douanebepalingen
Hieronder staat wat bekend was bij het ter perse gaan van deze editie. Deze informatie kan veranderen. Neem op reis een fotokopie mee van de foto- en visumpagina van uw paspoort en houd die gescheiden van dit reisdocument, zodat de procedure om een nieuw paspoort te verkrijgen in geval van verlies of diefstal vergemakkelijkt wordt.

Paspoort:
Controleer altijd of uw paspoort nog lang genoeg geldig is voordat u vertrekt. Een paspoort dient nog zes maanden geldig te zijn na aankomst. 

Visum:
De deelnemers aan onze reizen ontvangen na inschrijving de benodigde visumformulieren en nadere informatie over de te volgen procedure.

Post, internet en telefoon

Post:
Post van Noord-Korea naar Nederland of Belgie doet er, ondanks het redelijk efficiënte systeem, vanwege het beperkte aantal vluchten toch enige tijd over voor het aankomt.

Internet:
In Noord- Korea kunt u geen gebruik maken van internet.

Telefoon
Noord-Korea heeft het internationale landennummer 850.

Taal
In Noord-Korea spreekt men Koreaans. Terwijl Zuid-Korea de Chinese hangul letters gebruikt, heeft Noord-Korea deze afgeschaft, hier worden de choson muncha letters gebruikt. De meeste westerlingen vinden het Koreaans een moeilijke taal met een complexe grammatica. Er zijn vele toonhoogten en beleefdheidsvormen. Afhankelijk van wie tot wie spreekt zijn er ten minste negen soorten zinsconstructies om respect te tonen. Als je een paar zinnetjes Koreaans kunt spreken zul je veel waardering krijgen. Raadpleeg het Lonely Planet Korean Phrasebook van Jonathan Hilts en Minkyoung Kim.

Tijdsverschil
Het tijdsverschil met Noord-Korea bedraagt in onze zomertijd 7 uur en tijdens onze wintertijd 8 uur.
 

9

Het is een compliment waard aan Sovjet Reizen dat ze de reis door heeft laten gaan!! De beperkte omvang van de groep was uiterst plezierig. René  heeft zijn werk als begeleider prima en heel plezierig gedaan. Veel meer dan we nu gezien en gedaan hebben was in dit tijdsbestek nauwelijks mogelijk. De telefonische contacten vooraf met o.a. Heleen waren heel plezierig.

Dhr. Van Holsteijn


9

Prima reis, veel gezien en beleefd, met een gezellige groep. In plaats van alle negativiteit die men zoal verneemt over Noord Korea goed om het eens zelf te zien en te beleven!
Kreeg advies de reisgids (Bradt) weg te doen: toch zonde. Voortaan graag voorafgaande aan de reis duidelijker (minder cryptisch) vermelden.

A. Derks


9

Was een hele mooie reis voor een land dat in onze landen toch vele negatieve connotaties krijgt. Het bezoek aan dit land is zeker een aanrader waard. En de reis was heel professioneel georganiseerd. Met dank hiervoor.

Iets meer vrije tijd zou mogen. Programma was soms iets te druk. Dan kan eenieder dit naar eigen interesse en/of behoefte invullen.

H. Feremans


8
Was een geweldige ervaring. Leuke groep, lekker vol programma. Veel gezien.

M. van Os

8.5
Alle verbindingen goed geregeld, inclusief hotel in Beijing (leuke buurt).  De lokale gidsen in N.Korea van onze groep waren heel aardig en goed.

Mevr. De Groot - Blok

9
Een uitgebreid programma in een land wat nog duidelijk niet open is naar buiten. Veel meer gezien, dan ik verwacht had.

Mevr. Conijn

8
Een bevreemdende en onverwachte reis - veel positiever dan verwacht - buitengewoon interessant - De driedaagse verlenging in Beijing was perfect, spijts dat sommige zaken (Verboden Stad en Tienanmen-plein) door omstandigheden niet konden bezocht worden. Hotel, gids en chauffeur waren prima.

A. van Rijsbergen

8.5
Blijft een aanrader in jullie catalogus. De maatschappijen die Noord-Korea aanbieden zijn dun gezaaid. De reis in zijn geheel dik ok. Net zoals de andere reizen die ik al mocht maken met jullie (Georgië en Oekraïne)

A. Roman

10

Hallo Jolande,

Je had gelijk, het is een hele andere reis geworden dan ik had verwacht. Jammer dat het land zo slecht in de media komt. De bewoners, in hoeverre je daar dan contact mee hebt zijn uitermate vriendelijk en men zorgt er echt voor dat je niets te kort komt. Een klein beetje angst voor de variatie van het eten had ik wel maar ik moet zeggen dat we elke dag zeer goed en gevarieerd gegeten hebben. Leuk dat we in Pyongyang naar een pizzeria zijn geweest en het restaurant in de "Diplomatic Club", alsof je even in een andere wereld bent. De afwisseling in het programma is zeer goed, van tempel tot partijmonument en niet te vergeten de schitterende natuur, dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht. Wat me bij is gebleven qua "culturele uitstap" was toch wel het staatscircus maar ook het filharmonisch orkest. De afwisseling op het platteland is ook goed en welkom. Bergen, meertjes, talloze rijstvelden waar ze alles nog met de hand doen, een stap terug in de tijd maar super. Het deed me een beetje denken aan mijn reis naar Rusland zoveel jaren terug. Apart is dat je op sommige momenten je niet denkt in Noord-Korea te zijn, op het strand bijvoorbeeld of in het park in Pyongyang (ben de naam vergeten). We waren daar op de feestdag en werden door de gids "vrijgelaten" om ons onder de locals te mengen. Hans heeft nog in een attractie gezeten en ik werd gevraagd om vraag me niet wat, te proeven. Iedereen in het park was aan het picknicken of dansen. Het viel me trouwens ook op dat er veel meer toeristen waren dan ik had verwacht. Uiteraard is Noord-Korea anders dan de meeste bestemmingen maar dankzij de leuke vlotte lokale gidsen en Maurits in de functie van reisleider hebben we veel gezien, gelachen en genoten!  Daarom wil ik jou en Maurits, jij ook, nogmaals bedanken en tot op de volgende vakantiebeurs.  

Fam. Segers


9
We hebben dankzij Sovjet Reizen een geweldige reis beleefd  naar Noord-Korea. Jullie programma was zeer gevarieerd en mede door de ervaren reisbegeleiding die ons toch meer achtergrondinformatie kon verstrekken hebben we meer begrip gekregen voor het verhaal van de Noord-Koreanen. Beleef het zelf en vorm je eigen oordeel, dat is wat ik eenieder zou willen meegeven.

Fam. Jeremiasse

9.5
De reis was een hele bijzondere belevenis om mee te maken. Doordat het programma zo goed in elkaar zit heb je weinig behoefte aan nog een avondwandeling, met andere woorden merkten we weinig van de beperking dat je je niet vrijelijk kan bewegen. Daarbij is er in de hotels genoeg te doen, in Pyongyang hebben we nog een leuke bowlingavond gehad. Noord-Korea is een land deels terug in de tijd, maar ook positief om te zien dat je vooruit gang ziet. Het programma was goed en we zijn blij dat we konden vliegen naar Pyongyang en terug omdat we zodoende onze tijd optimaal in het land konden besteden. Voor volgend jaar denken we aan Turkmenistan, het tweede “gesloten land”.

H. Hittelet

9
Bedankt voor deze mooie reis en in het bijzonder dank aan onze leuke gidsen en reisleider die de groep met kleine verrassingen erg blij kon maken. In een Noord-Koreaanse bierbar tussen de inwoners van Pyongyang het "uitgaansleven" meemaken zijn voor mij de dingen die de reis maken.

Dhr. Spillemans

9
De gids Natalya was bekend met de Sovjet tijd en kon daardoor gemakkelijker vragen aan de Koreaanse gidsen stellen. De 2 Koreaanse dames waren erg vriendelijk en behulpzaam.

Mevr. Tadema

8

Natalya is van oorsprong Oekraïens en heeft daar in de Sovjettijd gewoond. Door haar eigen ervaringen in Oekraïne met de socialistische staatssystemen maakte dat zij op een positieve manier de informatie van de NK gidsen kon plaatsen en ons kon verduidelijken. Dat was zeker een pre. Daarbij was zij een enthousiaste, warme en sociale persoonlijkheid die lette op de groepsbinding. Zij was de spil en de motor!

Mevr. van Blijswijk


  NKOR14NL

 • Intro
  Sovjet Reizen is er van overtuigd dat deze 14-daagse rondreis naar Noord-Korea de meest complete reis is qua inhoud van programma. Niet alleen gebouwen en musea, maar ook culturele aspecten staan bij deze reis centraal. Daarbij heeft Sovjet Reizen ervoor gekozen om zowel vanuit Beijing naar Pyongyang en terug met het vliegtuig te reizen. Dit om langer in Noord-Korea te zijn, waar het uiteindelijk allemaal om draait. Uiteraard zien wij tijdens onze rondreis voldoende van het platteland, meer dan dat u per trein zou reizen. Tevens is het zo dat onze afreizen gepland zijn rondom feestdagen. Dat wil zeggen dat er diverse festiviteiten gaande zijn, een ideale mogelijkheid om bijvoorbeeld uzelf in een van de parken die Pyongyang rijk is te mengen onder de lokale bevolking. U ziet hoe o.a. de bekende dansen plaatsvinden en hoe de mensen graag erop uit trekken met familie en vrienden om te picknicken en feest te vieren.
  Kortom, een zeer complete reis waarbij ook gedacht is aan comfort op gebied van hotelkeuze.

  Dag 1 – Beijing
  Vandaag vertrek u naar Beijing.

  Dag 2 – Beijing
  Aankomst te Beijing en transfer naar uw hotel. Overnachting in Beijing.

  Dag 3 – Beijing – Pyongyang
  Transfer  naar de luchthaven van Beijing voor de 2 uur durende vlucht naar Pyongyang, de hoofdstad van de Democratische Volks Republiek Korea (DPRK) die fungeert als etalage naar de buitenwereld.  Na aankomst ontmoeten wij de gidsen die ons  de gehele reis zullen begeleiden.  Uw eerste stappen buiten de luchthaven ervaart u gelijk het mysterieuze Noord-Korea. Hoewel Pyongyang circa 2 miljoen inwoners telt, is het verkeer opvallend rustig. Op weg naar het hotel maken we een fotostop bij de Arc de Triomphe, de plek waar Kim Il-Sung zijn toespraak gaf voor het Koreaanse volk na de overgave van de Japanners. Het monument van 60 meter hoog vertoont opvallende gelijkenissen met de bekende Franse versie. In de avond geniet u van het welkomstdiner in het Chongryu Hot Pot restaurant. Overnachting in het Koryo hotel of gelijkwaardig.

  Dag 4 – Pyongyang
  Na het ontbijt maken we een uitgebreide stadstour waarbij u de hoogtepunten van de stad zal zien. We stoppen bij het Mansudae Monument. De 20 meter hoge standbeelden van Kim Il-Sung en Kim Jong-Il worden geflankeerd door arbeiders, soldaten en burgers en zijn de eerste stop van de buitenlandse bezoeker in Noord-Korea. Om respect te tonen aan de Leider wordt u de mogelijkheid geboden bloemen neerleggen te leggen bij dit monument. Nabij het monument ligt het Mansudae Fountain Park: een park met diverse fonteinen die tot 80 meter hoogte spuiten. De fonteinen worden omringd door beelden van dansende vrouwen en is een geliefde plaats voor bruidsreportages, een ideale plek om in aanraking te komen met de lokale bevolking. Aan het immense Kim Il-Jun Plein, het derde grootste plein ter wereld, staat het Grand People Study House. Deze enorme bibliotheek met een oppervlakte van 100.000 m2 verdeeld over 600 kamers kan 300 miljoen boeken herbergen. Het gebouw is in 1982 gebouwd in traditionele Koreaanse stijl ter ere van de 70e verjaardag van Kim Il-Sung. De bibliotheek is tevens het nationaal Juche studiecentrum en vertegenwoordigt het gedachtegoed van de Grote Leider. Om het land goed te kunnen begrijpen is een bezoek aan het Koreaanse Oorlogsmuseum (Fatherland Liberation War Museum) een must. De uitgebreide tentoonstelling, waaronder diorama’s, tanks en vliegtuigen, geeft u een duidelijk beeld van de oorlog vanuit het Koreaanse perspectief. Tevens bezoeken we de USS Pueblo, het Amerikaanse spionageschip dat door de DVK marine in 1968 werd overmeesterd en als ‘trofee’ wordt bewaard. De lunch nuttigen we aan boord van de luxueuze rondvaartboot, gedurende een tocht over de rivier. We vervolgen onze stadstour met een bezoek aan de Juche Toren. Dit 150 meter hoge monument bestaat uit 25.550 granieten blokken, één voor elke levensdag van van Kim Il-Sung (schrikkeljaren niet meegerekend) en wordt gesierd met een 20 meter hoge verlichte fakkel. De toren is genoemd naar de Juche ideologie, waar de eerste leider de grondlegger van is en geeft een mooi uitzicht over de stad. Het volgende monument dat wij passeren is het Monument van de Grondlegging van de Partij, bestaande uit een hamer, sikkel en penseel, het symbool van de Partij.
  Overnachting in Pyongyang.

  Dag 5 – Pyongyang – Panmunjom/ DMZ – Kaesong - Pyongyang
  Na het ontbijt gaan we op weg naar één van de bijzondere plaatsen op het Koreaanse schiereiland, de DMZ, ofwel de Gedemilitariseerde Zone. Deze bufferzone tussen Noord- en Zuid-Korea is 250 kilometer lang, 4 kilometer breed en wordt op 1 plaats onderbroken, de zgn. JSA (Joint Security Area) bij de plaats Panmunjon. Hier begonnen de vredesbesprekingen die tot op de dag van vandaag duren. De JSA staat onder toezicht van de VN en mits toegestaan, kunnen Koreanen hier elkaar een hand geven.  Het is mogelijk om in één van de barakken bij de demarcatielijn te kijken en daadwerkelijk de grens over te steken. Het is ook één van de weinige plaatsen waar je een foto mag nemen van de grens, zelfs met militairen van de DVK. Na de lunch bezoeken we het Kaesong Koryo Museum, gevestigd in een mooie confucianistische universiteit. Naast een overzicht van de geschiedenis van deze regio herbergt het museum een collectie steles en paviljoens. Na een korte stadswandeling gaan we terug naar Pyongyang. Onderweg maken we een stop bij de graftombe van Koning Kongmin. De graven bestaan uit een granieten voet waarover een kleine heuvel is aangelegd. Ze worden omringd door standbeelden van schapen en tijgers. De tijgers symboliseren de felheid en de schapen vertegenwoordigen de zachtmoedigheid. Langs het pad naar de graven staan beelden van militaire officieren en confucianistische ambtenaren.  Voor de nauwkeurige plaatsing van de graven en de beelden werden belangrijke astrologen en wiskundigen geraadpleegd om te zorgen voor een goede feng shui. Het dubbel koepelvormige graf van de 31e koning van de Koryo dynastie (918-1392 AD) en zijn vrouw is grotendeels onbeschadigd gebleven. Overnachting in Pyongyang.

  Dag 6 – Pyongyang – Nampo/Westkust - Pyongyang
  De dag starten we met een bezoek aan het Kumsusam Herdenkingspaleis van de Zon, het vroegere Monumentaal Paleis. Voor de buitenlandse bezoeker staat het paleis beter bekend als het mausoleum waar Kim Il-Sung, de grondlegger en eeuwige president van Noord-Korea, en zijn zoon Kim Jong-II zijn opgebaard. Het paleis wordt tweemaal per week voor buitenlandse bezoekers opengesteld. Het paleis werd in 1976 voltooid en diende in die tijd als ambtswoning voor de president. Zijn zoon Kim Jong-Il veranderde het na de dood in een mausoleum voor zijn vader, waar bezoekers een blik kunnen werpen op de glazen sarcofaag. Na dit bezoek rijden we in circa 1,5 uur naar de kust. Onderweg bezoeken we  de Chongsan-Ri boerderij, de meest bekende boerderij van Noord-Korea waar groenten en fruit verbouwd worden. Kort na het ontstaan van Noord-Korea is het privé bezit van grond afgeschaft en is men overgestapt op collectieve landbouw, naar het voorbeeld van de Sovjet-Unie. In Noord-Korea bestaat dit systeem nog steeds en de Chongsan-Ri boerderij is opengesteld voor buitenlandse bezoekers. Het is een mooie gelegenheid om in contact te komen met de lokale werknemers. Na de lunch volgt het bezoek aan de Kangso Mineraalwater fabriek. De locatie van deze fabriek is niet toevallig: enkele honderden meters onder de fabriek bevindt zich een grote bron van koolzuurhoudend water. Daarna rijden we naar de Westelijke zeekering - een 8 kilometer lange dam die de rivier Taedong scheidt van de  Gele Zee.  Deze dam voorkomt dat Pyongyang overstroomt bij getijdenschommelingen en verschaft tevens meer landbouwgrond. Beschouwd als een grote prestatie van techniek , werd het project persoonlijk begeleid door Kim Il-Sung en Kim Jong-Il. Een boeiende video laat de werking van de dam zien. Na terugkomst in Pyongyang is er gelegenheid souvenirs te kopen in de Internationale Boekenwinkel waar u een collectie boeken vindt die geschreven zijn door of in opdracht van de leiders. Na het diner sluiten we de dag af met een bezoek aan de Kaeson Jeugdkermis. Overnachting in Pyongyang.

  Dag 7 – Pyongyang
  De Tentoonstelling van de 3 Revoluties laat ons kennismaken met de 3 ‘revoluties ’van Kim Il-Sung:de ideologische, technische en culturele omwenteling. Het museum, dat de vorm heeft van een planetarium, legt de nadruk op de ontwikkeling van de landbouw, elektronica en onderwijs. Na de lunch bezoek aan de grote begraafplaats van de revolutie  met tientallen bustes die de graven van de gevallen Koreaanse soldaten sieren. De kleine boeddhistische Kwangbop tempel doet u de propagandistische bezienswaardigheden even vergeten. De tempel is oorspronkelijk gebouwd in de Koguryop periode (392 na Chr.), herbouwd in 1727 en vervolgens gerestaureerd in 1990. De Taeung Hal heeft een dubbel zadeldak en een kleine witte pagode bij de ingang. De 6 monniken die er wonen, leven van de giften die zij ontvangen van de gelovigen en bezoekers. De geslotenheid van het land heeft gezorgd voor een eigen filmindustrie. Televisieseries en films worden grotendeels opgenomen in de Pyongyang filmstudio. In deze studio, met een oppervlakte van meer dan 1 miljoen vierkante meter, zijn straten volledig nagebouwd. Naast de traditionele Koreaanse dorpen, vindt u er ook Europese gebouwen.

  Dag 8 – Pyongyang – Myohyang
  Na het ontbijt rijden we naar het Myohyang gebergte, vertaald de berg van de Mystieke Geur en genoemd naar de mooie vormen en bijzondere geuren van het omringende landschap. De rit er naartoe duurt circa 2 uur. Een bijzondere bezienswaardigheid in deze regio is de Internationale Vriendschap Tentoonstelling. Het museum dateert uit 1978 en bestaat uit 2 ondergrondse hallen die gevuld zijn met geschenken die de eerste leider en zijn zoon vanuit de hele wereld hebben ontvangen van hoogwaardigheidsbekleders, organisaties en burgers. Aansluitend maken we een korte wandeling in de vallei waar we de Pohyon tempel bezoeken. Deze heilige tempel dateert uit 1042 en werd meerdere malen herbouwd.  Het complex van deze nog functionerende tempel is vrij groot en bestaat uit meerdere toegangspoorten en pagodes. In het recent gebouwde Changgyon paviljoen vindt u de zogenaamde Tripitaka Koreana: uit hout gesneden boeddhistische manuscripten.  Diner en overnachting in Chongchun hotel of gelijkwaardig.

  Dag 9 – Myohyang - Pyongyang – Mangyongdae – Pyongyang
  In de ochtend vertrek naar Pyongyang waar we na aankomst een bezoek brengen  aan Mangyongdae. Dit groene gebied, net buiten Pyongyang is de geboorteplaats van Kim Il-Sung. De traditionele huizen hebben veelal daken van gras, een kenmerk van de Noord-Koreaanse bouwstijl in deze regio. Na de lunch rijden we naar het onlangs gerenoveerde Kinderpaleis. Deze naschoolse opvang, waar de kinderen diverse instrumenten leren bespelen en sport uitoefenen is een waar kinderparadijs. Aansluitend een voorstelling. Diner in het Rakwon restaurant en micro brouwerij. Overnachting in Pyongyang.

  Dag 10 – Pyongyang – Wonsan – Kumgang gebergte
  We rijden vandaag naar Wonsan, de havenstad aan de oostkust die in 1880 als handelspost werd gesticht. Tijdens de Japanse bezetting groeide de stad uit tot een belangrijk industrieel centrum en was in het westen bekend onder de Russische naam Port Lazarev. Onderweg bezoeken we de tombe van koning Tongmong. In Wonsan bezoeken we het historische treinstation, daterend uit de tijd van de Japanse overheersing. Na de bevrijding  in 1945 nam Kim Il-Sung vanaf hier de trein naar Pyongyang om de triomf te vieren.  Na de lunch wandelen we langs de kade waar we het ms Mangyongbong schip passeren. Dit vracht- en passagiersschip verzorgde tot 2006 een dienst tussen Noord-Korea en Japan totdat Japan het schip niet meer toeliet in haar wateren. Het standbeeld van de president uitkijkend over het water geeft het belang weer van deze zeehaven voor de DRPK. De namiddag reizen we verder naar het Kumgang gebergte. Overnachting in Kumgang gebergte.

  Dag 11 – Kumgang gebergte
  Vandaag staat in het teken van de adembenemende natuur, waarbij we de groene Kumgangsan bergen bezoeken. Deze bergen  waren tot 2006 een belangrijke toeristische bestemming voor de Zuid-Koreanen. Na een ‘mysterieus’ incident met een Zuid-Koreaanse toerist, is dit gebied op de grens uitsluitend nog toegankelijk vanuit de DPRK. De goed onderhouden wandelpaden bieden een natuurschoon dat uniek is voor het Koreaanse schiereiland. Van de 74 meter hoge Kuryong watervallen wordt gezegd dat zij de mooiste van Noord-Korea zijn. We maken een wandeling van zo'n 3 uur. Ook in deze natuur komen de liefhebbers van propaganda aan hun trekken: een boei in de pittoreske Samil lagune markeert de plaats waar Kim Jong-Suk, de vrouw van Kim Il-Sung, met succes haar schietkunsten liet zien door een drijvend object op enkele honderden meters afstand te raken. In de namiddag keren we terug naar Wonsan voor het diner en de overnachting.

  Dag 12 – Wonsan  - Hamhung
  Vandaag reizen we verder naar Hamhung, een belangrijke industriële stad aan de oostkust, die van 1945 tot 2010 gesloten was voor bezoekers. Dit maakt een bezoek aan de stad extra bijzonder, omdat er tot de dag van vandaag slechts weinig bezoekers zijn geweest. Zo zien we het iconische theater en genieten vanaf de aangelegde heuvel, net als de standbeelden van de Leiders, van het uitzicht over de stad. Na de lunch brengen we een bezoek aan de meststoffabriek die voor bezoekers  is opengesteld.  In deze fabriek, waant u zich terug in de vijftiger jaren. De fabriek is zeer belangrijk  voor het land, zo sprak Kim Il-Sung de woorden  ‘meststof is rijst en rijst zelf is het communisme’. Overnachting in Majon Beach resort, gelegen aan het strand.

  Dag 13 – Hamhung – Pyongyang
  Na het ontbijt reizen we via Wonsan terug naar Pyongyang. Na de lunch gaan we naar de middelbare school om te zien hoe het schoolsysteem in elkaar zit. U krijgt hier de kans om een praatje te maken met de leraren en leerlingen. Met de metro reizen we naar het Mansudae Artistiek Centrum. Het metrostelsel dat is aangelegd in 1968 vertoont grote gelijkenissen met die van Moskou: de gangen zijn diep, de afstanden tussen de stations zijn groot en men maakt gebruik van middenperrons. Daarnaast zijn de stations ook rijkelijk gedecoreerd. Er wordt gefluisterd, dat de metro dienst doet als schuilkelder en de stations en wanden zijn dan ook voorzien van dikke stalen constructies. In het Mansudae artistiek centrum worden de meeste kunstuitingen van Pyongyang gemaakt waaronder beeldhouwwerken, mozaïeken en schilderkunst. In de avond een adembenemende voorstelling in het staatscircus. Overnachting in Pyongyang.

  Dag 14 – Pyongyang – Beijing
  Transfer naar de luchthaven van Pyongyang voor de vlucht naar Beijing om vervolgens vanaf Beijing huiswaarts te vliegen.

Noord-Korea - 14 daagse Nederlandstalige rondreis Noord-KoreaNoord-Korea - 14 daagse Nederlandstalige rondreis Noord-KoreaNoord-Korea - 14 daagse Nederlandstalige rondreis Noord-KoreaNoord-Korea - 14 daagse Nederlandstalige rondreis Noord-KoreaNoord-Korea - 14 daagse Nederlandstalige rondreis Noord-KoreaNoord-Korea - 14 daagse Nederlandstalige rondreis Noord-KoreaNoord-Korea - 14 daagse Nederlandstalige rondreis Noord-KoreaNoord-Korea - 14 daagse Nederlandstalige rondreis Noord-KoreaNoord-Korea - 14 daagse Nederlandstalige rondreis Noord-KoreaNoord-Korea - 14 daagse Nederlandstalige rondreis Noord-KoreaNoord-Korea - 14 daagse Nederlandstalige rondreis Noord-KoreaNoord-Korea - 14 daagse Nederlandstalige rondreis Noord-KoreaNoord-Korea - 14 daagse Nederlandstalige rondreis Noord-KoreaNoord-Korea - 14 daagse Nederlandstalige rondreis Noord-KoreaNoord-Korea - 14 daagse Nederlandstalige rondreis Noord-Korea